Politica 1 Iunie 2009 13:11
Centrul de Resurse Juridice acuza Agentia Nationala de Integritate ca, in loc sa se ocupe de probleme cum ar fi conflictele de interese in care se afla alesii sau politizarea institutiilor publice, are preocupari care tin de imaginea publica, fara efecte concrete.
Radu Nicolae, coordonator de programe al Centrului de Resurse Juridice a declarat, pentru NewsIn, ca activitatea ANI nu este nici pe departe ceea ce ar trebui sa fie. "Din raportul pe anul trecut si din ceea ce prezinta pe site, activitatea ANI se rezuma, in mare masura, la sesizarea parchetelor pentru fals in declaratii. Astfel, cred ca ANI neglijeaza mandatul sau principal, care este sanctionarea conflictelor de interese, incompatibilitatilor si averii ilicite", a spus Nicolae.

Coordonatorul de programe al Centrului de Resurse Juridice a explicat, pentru NewsIn, ca demersurile de pana acum ale Agentiei Nationale de Integritate nu au fost decat unele de imagine, care sa duca la concluzia ca "ANI lucreaza". "ANI nu mai are timp sa-si faca activitatile sale, pentru ca e prea ocupata sa dea de lucru parchetului. Infractiunea de fals in declaratii este destul de greu de probat, trebuie demonstrat ca falsul s-a facut cu intentia de a produce consecinte juridice. In tara, conflictele de interse si incompatibilitatile s-au generalizat, iar ANI continua sa faca PR in loc sa lase pentru 6 luni falsul in declaratii si sa ocupe serios de consilierii locali si judeteni care se comporta ca si cum ar fi scapat din lesa", a declarat Radu Nicolae pentru NewsIn.

Radu Nicolae: Politizarea institutiilor publice a generat un val de incompatibilitati


Mai mult, Nicolae spune ca o alta problema care ar fi de competenta Agentiei Nationale de Integritate este politizarea institutiilor, care a adus dupa sine numeroase incompatibilitati. "Mai mult, politizarea recenta a diectorilor de deconcentrate a generat un val de incompatibilitati de care chiar nu se ocupa nimeni. Conform art. III, alin. 9 din OUG 37/2009, directorilor coordonatori ai serviciilor publice deconcentrate si directorilor adjuncti, pe perioada executarii contractului de management, li se aplica prevederile din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare. Asta inseamna ca au aceleasi interdicitii ca si functionarii publici. Astfel, confom. art. 94, alin. 1 din Legea nr. 161/2003 "calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica". "Functia de consilier local, consilier judetean este o functie de demnitate publica", a explicat pentru NewsIn coordonatorul de programe al Centrului de Resurse Juridice, Radu Nicolae.

Sapte cazuri de incompatibilitate in randul alesilor locali reclamate de CRJ la ANI


Centrul de Resurse Juridice a semnalat la ANI, de la sfarsitul anului trecut si pana in prezent, sapte cazuri de incompatibilitate din randul alesilor locali.

Astfel, CRJ a cerut ANI sa cerceteze nedepunerea declaratiei de avere de catre Petru Marius Danciu, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Bacau, precum si de catre consilierii locali din Consiliul Local Sighisoara Nicolae Oprea si Marian Prodan. De asemenea, a solicitat sa constate ca Ion Rotaru, consilier local in cadrul Consiliului Local Bacau, ar fi incalcat Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei. Rotaru ar fi director general la SC RKS Drumuri SRL Bacau, care, prin procedura cerere de oferta, a primit contracte de la Primaria Bacau pentru deszapezirea orasului.

Centrul de Resurse Juridice a mai cerut ANI sa cerceteze posibila situatie de incompatibilitate in care se afla Adrian Tighici, consilier local in Consiliul local Vaslui. Tighici ocupa, in acelasi timp, functia de consilier local in cadrul CL Vaslui si pe cea de Director General in cadrul S.C. Gaz-Est S.A, infiintata de Consiliul Local Vaslui si la care CL Vaslui detine 48,52% din actiuni. CRJ spune ca potrivit legii, functia de consilier local este incompatibila cu cea director al unei societati aflate sub autoritatea consiliului local.

In aceeasi situatie s-ar afla un alt consilier local de la Galati, Teodor Iulian Gheorghe care pana in februarie 2009 ar fi ocupat in paralel cu mandatul de consilier local si functia de director general adjunct al Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati.

Si consilierul judetean Pompiliu Crai, din cadrul Consiliului Judetean Hunedoara, a fost reclamat ANI pentru ca ar ocupa in paralel functia de director general la Minvest Deva, lucru care l-ar face incompatibil.

Centrul de Resurse Juridice a mai semnalat Agentiei Nationale de Integritate si situatia de conflict de interese in care s-ar afla primarul orasului Turceni, Ion Iordache. Concret, acestar fi a atribuit, in calitatea sa de primar, doua contracte de reabilitare strazi catre fosta sa societate, Ydail Construct, in care era asociat si actionar pana a deveni primar al orasului Turceni.

Presedintele ANI, Catalin Macovei, a respins toate acuzatiile care au fost aduse de CRJ institutiei pe care o conduce.

"Mi se pare o acuzatie nefondata la adresa institutiei care cu toate ca functioneaza de putin timp a reusit sa trimita parchetului sau la instante un numar important de dosare. In ceea ce priveste sesizarea parchetului cu privire la eventuala savarsire de catre persoana cercetata a infractiunii de fals in declaratie, dosarele in care am sesizat parchetul privesc inclusiv cazuri de incompatibilitati sau conflicte de interese", a declarat pentru NewsIn Catalin Macovei.

In acelasi timp, presedintele ANI a declarat pentru NewsIn ca este posibil ca inspectorii de integritate sa fi solutionat o parte din dosarele constituite ca urmare a plangerilor Centrului Resurse Juridice, insa sa nu fi comunicat rezultatul si catre CRJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.