Proiectul de guvern ce se contureaza zilele acestea se poate narui dupa 12 decembrie

Componenta noului parlament e acum batuta in cuie, iar politicienii au inceput deja negocierile pentru formarea Guvernului. Insa soarta Cabinetului depinde foarte mult de rezultatul turului al doilea al alegerilor prezidentiale. Alianta DA, Partidul Romania Mare, dar si alte formatiuni mai mici (ca PNG si PNTCD) sau organizatii non-guvernamentale au contestat, intr-un fel sau altul, rezultatul alegerilor din 28 noiembrie. Dovezile aduse nu au fost considerate ca fiind suficient de concludente, astfel incat lucrurile au mers inainte si scrutinul a fost validat. A urmat impartirea posturilor in legislativ. In Senat, din 137 de locuri, PSD+PUR a obtinut 57, Alianta DA va ocupa 49, PRM - 21, iar UDMR - 10. In Camera Deputatilor, cele 332 de fotolii au fost alocate astfel: PSD+PUR - 132, Alianta PNL-PD - 112, PRM - 48, UDMR - 22, iar minoritatile nationale - 18. Matematica distribuirii a lasat pe afara nume sonore ale regimului anterior, ca George Pruteanu, Ionel Blanculescu ori Ion Dolanescu, a adus Harghitei, pentru prima oara, un parlamentar de etnie romana si a desemnat un deputat UDMR de Galati.

Dar, zilele acestea, mult mai important decat pe cine au trimis partidele in cele doua camere este cate posturi va ocupa fiecare din formatiunile politice. Cand scriem aceste randuri, calculele simple, dar si semnalele clare venite din partea politicienilor arata ca cea mai probabila formula de guvernare este alianta dintre PSD, PUR si UDMR, sustinuta de reprezentantii celorlalte minoritati. Pe ansamblu, coalitia ar avea 239 de mandate, fata de 230 ale opozitiei, dar in Senat ar fi minoritara (67 la 70). PUR si UDMR au inceput deja, mai pe fata sau mai voalat, sa-si exprime preferinta pentru un post sau altul. "UDMR doreste sa fie reprezentata in Executiv la nivel de vice-premier", a anuntat, sambata, presedintele executiv Takacs Csaba, precizand ca cel desemnat va fi, cel mai probabil, presedintele Uniunii, Marko Bela. Dar PNL si PD nu si-au pierdut de tot sperantele. Liderii Aliantei DA spun ca negociaza, la randul lor, cu celelalte forte politice, pentru a vedea daca este posibila formarea unui Cabinet.

"Excludem orice colaborare cu PRM si PSD", a spus liderul liberal Calin Popescu-Tariceanu. De altfel, liberalii si democratii au aratat in mai multe randuri ca cei vizati in primul rand sunt reprezentantii UDMR, fiind pomenit, totusi, si numele umanistilor. La prima vedere, perspectivele celor de la Alianta nu sunt deloc promitatoare. Insa nu trebuie neglijat un lucru: batalia electorala nu s-a incheiat. Daca Traian Basescu ar castiga alegerile prezidentiale, prerogativele constitutionale i-ar permite sa desemneze un premier din partea Aliantei sau chiar sa blocheze activitatea legislativului. Pana atunci, insa, mai sunt cateva zile. Timp in care discutiile, calculele si miscarile de culise vor continua.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.