PSD este pe punctul de a repeta miscarea de la alegerile locale, din timpul bataliei pentru Capitala. De aceasta data, jocurile se fac cu functia de premier. Pe post de pion si marioneta, ministrul de Externe si propunerea PSD pentru functia de premier in cazul in care acest partid va reusi sa formeze Executivul: Mircea Geoana. Aflat, ieri, la BEM de unde si-a ridicat proaspatul carnet de senator, Iliescu a lansat bomba previzibila, intr-o oarecare masura. Intrebat de jurnalisti, concret, daca se mentine nominalizarea lui Geoana ca premier, Iliescu a declarat, de la inaltimea functiei sale de presedinte, spune legea, impartial, ca premierii nu se aleg in timpul campaniei electorale.

Declaratia, de o ambiguitate desavarsita, a lasat sa se inteleaga ca sunt anumite semne de intrebare in legatura cu mentinerea lui Geoana in acest post, daca Adrian Nastase va castiga prezidentialele, iar PSD formeaza Guvernul.

Inlaturarea lui Mircea Geoana din postul de prim-ministru n-ar fi tocmai o surpriza in premiera pentru Mircea Geoana, pacalit si cu alte ocazii.

Mat la perdant

Declaratia viitorului lider al PSD, prin care il pune pe jar pe Geoana in privinta mentinerii lui in stand-by pentru functia de premier, este socanta, dar nu este o premiera. Imediat dupa ce Nastase l-a nominalizat pe Geoana pentru functia de prim-ministru, reactia presedintelui a fost cea a unui Gica-contra. "Eu cred ca noi avem atatea variante posibile. Geoana este una dintre ele", a spus Iliescu. Mai mult, in acelasi stil ambiguu care l-a consacrat, Iliescu a spus subtil, si totusi foarte transant, ca nominalizarea lui Geoana reprezinta "angajamentul domnului Nastase", atat in numele partidului pe care il reprezinta, cat si in viitoarea sa postura, de presedinte, adica. Ieri, in timp ce se afla la BEM pentru a-si lua carnetul de senator, Iliescu a recidivat. Presedintele-senator a spus ca varianta Geoana era "la vremea respectiva o idee care s-a nascut". "Ca nu se procedeaza asa, adica noi nu alegem premierii in timpul campaniilor electorale. A fost numai un semnal de imagine cu ce mergem inainte, dar, altminteri, este si un element rational. Adica, misiunea esentiala a viitorului Guvern este finalizarea acestei actiuni cu Uniunea Europeana", a adaugat Iliescu. Dupa acest sir de ambiguitati, Iliescu a continuat, spunand ca, desi ministrul de Externe este cel mai bine plasat pentru continuitate in linie guvernamentala, mentinerea lui pentru aceasta functie nu este obligatorie.

Citeste si:
Profesor inchis pentru ca gazduia orgii sexuale
Profesor inchis pentru ca...

Geoana e sigur ca va fi premier

Reactia lui Geoana la declaratiile viitorului sef al PSD a venit tocmai de la Bruxelles. Referindu-se la afirmatiile lui Iliescu, Geoana a spus ca aceasta discutie este "mai degraba speculativa", aratandu-se convins ca presa are "o placere deosebita" in aceste zile sa comenteze fie despre cati ministri vor avea UDMR sau PUR in viitorul Executiv, fie despre cine va fi prim-ministru. Actualul ministru de Externe a ingnorat insa faptul ca nu ziaristii i-au scos presedintelui Iliescu cuvintele din gura cu clestele. Geoana a sustinut ca discutiile sunt deja "formalizate" la nivelul partidului, ca PSD va forma viitorul guvern, dar ca, evident, trebuie asteptate rezultatele turului doi al alegerilor prezidentiale. In alta ordine de idei, Mircea Geoana s-a aratat absolut convins ca va fi viitorul premier al Romaniei. "Din ce motive ajunge un partid la desemnarea unui candidat pentru prim-ministru sau pentru presedinte este, evident, o decizie a acelui partid, tinand cont de situatia si momentul respectiv", a precizat Geoana. El a adaugat ca, asa cum presedintele Iliescu a spus-o si cum partidul a decis-o, intr-o forma structurata, in urma cu cateva luni, pentru etapa urmatoare "este absolut firesc ca cineva cu experienta in acest domeniu sa fi fost selectat". "Intr-adevar, faptul ca am continuat sa am o cota buna de popularitate - cu voia lui Dumnezeu si cu bunavointa cetatenilor - si dupa alegerile locale a fost un element conjunctural, atat cat poate fi conjuctural faptul ca iti poti cladi o reputatie de om serios si om integru si bun profesionist intr-o tara ca Romania", a adaugat Geoana.

Citeste si:
Moartea lui Mihai Eminescu, caz de malpraxis. Geniul a fost...
Moartea lui Mihai Eminescu,...

Nuantele declaratiei lui Iliescu

Imediat dupa ce Geoana a incercat sa convinga pe toata lumea ca el va fi premier daca PSD castiga alegerile, Iliescu a mai venit si el cu o declaratie. Aceasta din urma a avut menirea de a-l pune si mai tare pe ganduri pe ministrul de Externe. Potrivit lui Iliescu, "deocamdata" PSD se prezinta cu aceasta formula, dar formarea Guvernului va fi o chestiune de negocieri politice, dupa turul doi al alegerilor prezidentiale. "Deci, deocamdata, PSD-ul se prezinta cu aceasta formula, dar formarea Guvernului va fi o chestiune de negocieri politice. Deci, din acest punct de vedere, finalizarea va avea loc dupa ce se va incheia turul doi. Se va alege presedintele. Presedintele va intra in negocieri cu partidul care are principala pozitie in Parlament, cu consultarea celorlalti si se va prezenta cu formula corespunzatoare", a precizat Iliescu. Viitorul lider al PSD a sustinut ca deocamdata PSD se prezinta cu aceasta candidatura, dar ea trebuie sustinuta in plan parlamentar ca sa poata avea succes. La randul sau, consilierul prezidential Corina Cretu a incercat sa nuanteze declaratiile sefului: "Presedintele Ion Iliescu a aratat clar ca primul-ministru se desemneaza in urma consultarilor dintre partidele care urmeaza sa formeze eventuala coalitie de guvernamant, dar a aratat ca PSD si-a stabilit clar candidatul la functia de prim-ministru si acesta este Mircea Geoana", a spus ea, incercand sa dreaga busuiocul.

Citeste si:
VIDEO Președintele Venezuelei consideră că SUA pune la cale...
VIDEO Președintele Venezuelei...

Reticenta Cotroceniului

Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a fost nominalizat pentru functia de prim-ministru, in eventualitatea in care PSD castiga alegerile, in luna septembrie. Motivul initial pe care l-a dat Nastase desemnarii lui Geoana a fostul acela ca noul Executiv va trebui sa fie format "dintr-o echipa tanara". Ulterior, premierul a detaliat motivele care l-au determinat sa ia aceasta decizie. "Este un om de echipa si foarte competent pentru un astfel de post, mai ales ca de curand si-a terminat doctoratul in economie", a justificat Nastase alegerea sa. Pe de alta parte, premierul a apreciat si "experienta de guvernare si credibilitatea pe plan intern si extern ale ministrului de Externe". Liderul PSD a mai spus ca presedintele Iliescu a fost anuntat in legatura cu desemnarea lui Geoana pentru functia de prim-ministru, insa reactia sefului statului a lasat sa se inteleaga posibilitatea unei alte propuneri.

Citeste si:
Asasinat cu bombă la Arad. Un om de afaceri a fost ucis.
Asasinat cu bombă la Arad....

Varianta Mitrea

Zvonurile privind schimbarea lui Geoana dintr-o functie pe care nici nu a pus mana inca, practic vorbind, au vechime deja. Nastase a fost artizanul a doua dintre declaratiile care probabil l-au pus si pe Geoana pe ganduri in legatura cu viitorul functiei sale ipotetice de premier. Pe de o parte, Nastase spunea, inainte de a-l desemna pe Geaona, ca partidul si tara au nevoie de un premier tehnocrat. Apoi, Nastase a spus ca viitorul lider al PSD va fi si cel desemnat pentru a fi sef al Guvernului. A aparut astfel varianta Iliescu, dezmintita atat de presedintele inca in functie, cat si de Geoana insusi. Cu patru zile inaintea alegerile paramentare, Nastase ii mai reda putin din incredere lui Geoana, spunand ca acesta din urma are profilul cel mai potrivit pentru a fi premier dupa alegeri. Declaratiile liderului PSD veneau dupa o alta serie de zvonuri, conform carora de fapt s-ar pregati ungerea lui Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, in aceasta functie, daca PSD castiga alegerile. "Noi am pornit cu un program clar si cu o echipa anuntata inca de la inceput si nu vom modifica aceste elemente", a dat asigurari Nastase.

Cicatricile

Pentru Mircea Geoana, inlocuirea din functia de prim-ministru, daca Nastase va castiga alegerile, nu ar fi tocmai prima lucratura pe care propriii colegi i-o servesc pe la spate. In luna mai a acestuia an, Geoana a fost lansat in lupta pentru primarie, desi nu avea experienta in administratie, fiind un diplomat de cariera.

Infrangerea dureroasa de catre Basescu i-a lasat cicatrici, dupa cum s-au exprimat colegii de partid. "Cicatricele fac bine unui politician", spunea Miron Mitrea, cu iz de ironie in glas, referindu-se la Geoana si infrangerea lui Nominalizarea ministrului de Externe drept candidat la primarie fusese orchestrata direct de catre artizanul Ion Iliescu, direct de la Cotroceni. La nici o saptamana dupa ce a fost infrant de liderul democrat, lui Geoana i s-a mai copt o surpriza. Tot din interior. Numit doar de doua luni in functia de presedinte executiv al PSD Bucuresti, ministrul de Externe a fost inocuit din aceasta functie de catre liderul filialei, Dan Ioan Popescu, fara ca macar sa fie anuntat. Elegantul si naivul Geoana a acuzat atunci "canibalismul" din politica. Si doar atat. Nu a avut practic drept de replica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.