Politica 22 Mai 2009 12:11
Europarlamentarul PNL, Renate Weber, clarifica, intr-un interviu acordat in exclusivitate 9AM, situatia actuala din justitia romana, dezbaterea legata de coduri si relatia dintre reformarea acestui domeniu si fondurile europene.
  • 9AM: Doamna europarlamentar, cum ati caracteriza, acum la finalul primului mandat, activitatea dumneavoastra in Parlamentul European? Care este cea mai mare realizare a dumneavoastra in aceasta functie?
  • Renate Weber: Din pacate, noi am avut doar un an si noua luni din actualul mandat si din acesta cauza, a trebuit sa muncim dublu, chiar triplu fata de ceilalti colegi pentru a recupera ceea ce facusera ei din 2004. Am muncit personal foarte mult, dar cu placere si chiar cu o satifactie teribila, pentru ca rezultatele s-au vazut foarte repede. Imediat dupa ce am inceput sa lucram si sa discutam in grupul politic sau in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, din care fac parte, expertiza pe care o am in acest domeniu si profesionalismul mi-au fost repede recunoscute.

Daca ar fi acum sa ma gandesc la cea mai mare realizare, as spune ca este faptul ca am locul meu extrem de bine pozitionat si in grup si in acesta comisie si, nu numai atat, ci si faptul ca sunt cautata de ceilalti colegi din comisie pentru a da unele explicatii. Sunt o voce de care ceilalti au nevoie. Mie mi-au fost incredintate si rapoarte pe care nu le-am solicitat, insa erau in domeniul cooperarii judiciare si europene, in care se stia ca eu am multa expertiza.

  • 9AM: Ce v-ati propus pentru viitorul mandat?
  • Renate Weber: Un prim obiectiv este acela de a continua ce am inceput, creearea unui spatiu European al Justitiei si Drepturilor Omului. Eu cred ca este un domeniu important, pentru ca este o formula prin care putem, de sus in jos, adica de la Bruxelles la Bucuresti, sa ajutam la reformarea justitiei din Romania. Astfel, prin elaborarea unei legislatii care sa fie pan-europene, a unei notiuni de cooperare judiciara, Romania va trebui sa se alinieze standardelor europene, iar magistratii se vor responsabiliza altfel.

Un alt obiectiv pe care-l am se refera la recunoasterea drepturilor depline pe care cetatenii europeni le au si de care trebuie sa se bucure peste tot in spatiul european. Ma refer la cei care locuiesc si muncesc in alte state membre. Este inadmisibil ca unele persoane sa fie discriminate pentru ca vin din Romania! Vreau, in acelasi timp, in acest mandat, sa reusesc sa-i conving nu numai pe colegii mei din Parlamentul European, unde portile sunt deschise, ci si guvernele statelor membre, sa ridice restrictiile cu privire la posibilitatea cetatenilor romani de a lucra in alte tari din UE.

Nu in ultimul rand, ma intereseaza ca, in timp ce lucrez la legislatia Uniunii Europene, sa apar interesele cetatenilor europeni din Romania, deoarece, uneori, interesele noastre de acasa sunt in divergenta cu interesele altui stat si mi se pare firesc sa primeze interesul de acasa. Acestea sunt, pe scurt, obiectivele mele pentru noul mandat.

  • 9AM: PNL isi deschide lista cu 4 femei. Vi se pare riscant? Este greu sa fii femeie pe scena politica romaneasca?
  • Renate Weber: Cred ca pe scena politica romaneasca a fi femeie este, mai degraba, exceptia care confirma regula. Daca ne uitam la rezultatul alegerilor acestui nefericit vot uninominal, prezenta lor este si mai mica in cele doua Camere ale Parlamentului, scazand enorm fata de mandatul trecut, deoarece votul pe liste era cel care putea promova femeile. La noi, participarea lor este un subiect derizoriu. Si cum ar putea fi altfel? Exista in politica romaneasca femei care dau cu mopul si croseteaza in direct si ajung ministrii. Este o insulta la adresa femeilor care doresc sa faca ceva serios in politica!

PNL are primele patru pozitii pe lista ocupate de femei, dar acest lucru s-a intamplat si in scrutinul trecut, cand eu eram locul I pe lista si era pentru prima data cand o femeie deschidea lista. Nu cred ca PNL risca aici nimic, deoarece stim si noi ca votul este politic. Speram sa fie intr-o mare masura si influentat de activitatea pe care am desfasurat-o acolo, deoarece trei din cele patru femei suntem actuali europarlamentari, cu activitate bogata in PE.

  • 9AM: Credeti ca lucrurile stau diferit in cadrul institutiilor europene?
  • Renate Weber: Eu fac parte dintr-un mare grup informal al femeilor care doresc promovarea femeilor in institutiile europene. In PE, prezenta este de o treime, deci mai avem de lucrat pana sa ajungem la o prezenta de 50%. Dar, de asemenea, este importanta si prezenta femeilor-comisar. De aceea ne-am gandit la o formula care sa ofere sanse egale, mai precis fiecare stat membru sa trimita ca optiuni, obligatoriu, o femeie si un barbat. O alta modalitate prin care le promovam, pe langa diverse rezolutii, este ca ele sa participe in pozitiile de conducere in cat mai multe misiuni ale Parlamentului European.

  • 9AM: Aveti o vasta experienta legata de drepturile omului. Cum ar trebui Parlamentul European sa gestioneze problemele privind comunitatea roma?
  • Renate Weber: Elaborarea unei strategii privind comunitatea roma, nu doar din Romania, ci din toata Uniunea Europeana, este sarcina Comisiei Europene, nu a Parlamentului European. Acesta din urma este consultat, cum este firesc. Noi am adoptat mai multe rezolutii in acest sens.

La acest moment, eu sunt destul de sceptica, chiar pesimista, pentru ca nu vad o activitate in acesta directie. Nu sunt foarte convinsa ca exista, la nivelul Comisiei Europene, suficienta expertiza pentru ca o astfel de strategie sa fie eleborata, deoarece oamenii de acolo nu s-au mai confruntat cu solicitari de acest gen. In plus, actuala Comisie va mai sta cateva luni, fara sa se stie exact cat timp. Probabil va mai exista o prelungire de cateva luni pana va intra in vigoare Tratatul de la Lisabona.

Ce poate sa faca Parlamentul European - si eu va promit ca va face - este ca, atunci cand vor fi audiati membrii propusi pentru a face parte din viitoarea Comisie, sa existe intrebari foarte bine tintite in ceea ce priveste o strategie pentru romii din UE.

  • 9AM: Sunteti membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne in Parlementul European. Care ar fi principalele masuri pe care Romania ar trebui sa le ia pentru a ajunge la standardele europene in acest domeniu, in opinia dumneavoastra? Credeti ca exista vreo sansa ca anul acesta Comisia Europeana sa ridice monitorizarea in acest domeniu?
  • Renate Weber: In primul rand, as dori sa spun ca monitorizarea aceasta, care nu mai este, in realitate, un mecanism de verificare si cooperare, se va incheia la sfarsitul lui 2009. Toata discutia care exista in momentul de fata este pentru ca ridicarea sa aiba loc acum in iunie, insa oricum va inceta la finalul acestui an. Pe de alta parte, doresc sa subliniez ca nici chiar un raport care ar fi critic la adresa noastra, ceea ce sper sa nu se intample, nu va fi urmat de sanctiuni pecuniare. Asa ca nu pe baza acestui raport se vor putea taia, de exemplu, fondurile europene. Nu exista o astfel de legatura.

Reformarea justitiei este un demers foarte amplu, care presupune ca multe lucruri sa se petreaca in acelasi timp. Pe de o parte, este nevoie de o legislatie noua, dar nu adoptata asa cum s-a intamplat acum, prin asumarea raspunderii de catre guvern. Eu consider ca este nevoie de o dezbatere ampla, de existenta unor studii de impact. Aceste studii trebuie facute nu dupa ce legislatia este adoptata, ci inainte, deoarece este nevoie de o larga sustinere din partea societatii. Reforma justitiei nu se face pentru a multumi Bruxelles-ul, Comisia Europeana sau alte state membre, ci din respect pentru cetatenii romani. Romania nu poate sa evolueze democratic fara a avea o legislatie interna la standarde europene.

In acelasi timp, evident, este nevoie de o pregatire profesionala a judecatorilor si procurorilor mult mai conforma standardelor europene. Noi am inceput sa facem cativa pasi in domeniul acesta prin Instititul National al Magistraturii. In realitate, observam ca, de cateva ori pe an se realizeaza asa-zisele concursuri de intrare in corpul magistratilor a unor juristi care vin din alte domenii. Normal ca avem de suferit in ceea ce priveste calitatea acestor magistrati si calitatea actului de justitie.

Eu cred ca acest Consiliu Superior al Magistraturii(CSM), desi are puteri foarte mari, nu are o viziune compacta despre modul in care trebuie reformata justitia din Romania. Pe fondul unor calitati profesionale necorespunzatoare, pe fondul unor suspiciuni de acte de coruptie, care nu pot fi decat individuale, impresia formata este cea de politizare a actului de justitie, folosirea procurorilor in batalia politica interna, adica o impresie extrem de departe de ceea ce inseamna o justitie corecta si independenta.

  • 9AM: Ce parere aveti despre faptul ca Guvernul si-a asumat raspunderea pentru Coduri?
  • Renate Weber: Guvernul a spus ca isi va asuma raspunderea undeva in luna iunie pentru doua dintre coduri. Eu consider ca acesta decizie este o dovada de dispret la adresa societatii romanesti, a acelui grup de ONG-uri si de presa care s-a batut ca aceste coduri sa fie oprite, ca sa dea posibilitatea unei ample dezbateri. Ele pot fi adoptate foarte bine pana spre sfarsitul anului.


Formula impusa de presedintele Romaniei de adoptare rapida a codurilor are la baza o afirmatie neadevarata pe care presedintele ne-a aruncat-o pe piata, aceea conform careia acest lucru este cerut de Comisia Europeana. Aceasta afirmatie este falsa! Eu am adresat intrebari CE cu privire la presiunile eventuale exercitate pentru adoptarea acestor coduri. Raspunsul a fost categoric: Nu a existat din partea UE o astfel de presiune. Dimpotriva, Comisia doreste sa existe studii cu privire la impactul pe care intrarea in vigoare a Codurilor l-ar avea. Noi facem aceste studii dupa ce ele intra in vigoare, ceea ce inseamna a pune caruta in fata boilor. Nu e normal! Mai intai faci studiile si apoi elaborezi ceva. Toate datele ne arata ca acesta graba este una cu un interes politic imediat direct, venit de la Palatul Cotroceni.

  • 9AM: Sa discutam putin despre alegerile din 7 iunie. Care credeti ca va fi prezenta la vot?
  • Renate Weber: In ceea ce priveste participarea la vot pe 7 iunie, eu imi permit sa adresez o solicitare electoratului roman si sa aduc aminte cetatenilor romani ca dreptul la vot este un drept pe care l-am castigat greu si mi se pare absurd sa renuntam noi de bunavoie la el, dupa ce sistemul comunist ne-a batjocorit in acest sens timp de mai multe decenii.

Pe de alta parte, inteleg faptul ca aceste alegeri vin dupa mai multe cicluri electorale si stiu ca alegerile cele mai apropiate de cetatean sunt si cele mai importante, de aceea prezenta la vot la scrutinul local este mai mare.

  • 9AM: Ce ar trebui sa faca partidele pentru a atrage cat mai multi alegatori la vot?
  • Renate Weber: Aceasta intrebare ar trebui pusa putin diferit: Ce ar fi trebuit sa faca partidele de cand a inceput primul mandat? Cred ca ar fi trebuit sa existe o comunicare mai buna intre partide, intre europarlamentari si alegatori pentru a-i lamuri pe acestia in legatura cu ceea ce se intampla efectiv in PE. Alegatorii au impresia ca ceea ce facem noi acolo nu este de interes, insa este o impresie gresita, deoarece tot ce facem acolo are efect imediat asupra cheltuielilor noastre, masurilor de dezvoltare economica, de protectie sociala, a drepturilor noastre. Le resimtim imediat! Cam 60% din legislatia actuala Romaniei este adoptata la Bruxelles si, din acest punct de vedere, este foarte important ce facem noi acolo.

De asemenea, toate partidele discuta in perioada acesta mult mai mult despre alegerile prezidentiale decat de cele europarlamentare. Un coleg din presa chiar a vorbit despre "europrezidentiale". Este o realitate, in urma careia, din pacate, nimeni nu iese in castig, mai ales electoratul, care nu stie ce sa mai creada. Am apelat mult la presa locala pentru a populariza temele europene, ea fiind mult mai deschisa la aceste problematici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.