Liderii sindicali au stiut ce s-a facut cu banii, dar au tacut contra unor posturi bine platite in consilii de administratie. Banii pe care ii cer acum pentru marirea salariilor pot fi gasiti la Corneliu Iacobov, Cristian Burci sau in ultraluxoasa baza de agrement de pe malul lacului Snagov.

Sute de miliarde de lei au irosit companiile feroviare romanesti pentru investitii discutabile sau pentru clientela politica a fostului ministru Mitrea. Desi au stiut, pentru ca fusesera cooptati in consilii de administratie, liderii sindicali au tacut. Cu acei bani, poate s-ar fi putut mari salariile ceferistilor.

In timpul sefiei lui Miron Mitrea la Ministerul Transporturilor, omul sau de incredere, Mihai Necolaiciuc, si complicii lui au cheltuit 700 de miliarde de lei cu modernizarea bazei de agrement a CFR de la Snagov, in loc sa plateasca datoriile la bugetul de asigurari sociale si de sanatate. Pentru a gazdui o conferinta a unor experti in telecomunicatii, CFR SA, a cerut printr-un raport de necesitate, din 15 august 2002, modernizarea salii de conferinte din Complexul Snagov. Mihai Necolaiciuc si directoarea economica Viorica Olaeru au aprobat raportul. Ce a insemnat aceasta modernizare?

Ecrane cu plasma si bai cu jacuzzi

Fotolii de piele, timplarie de aluminiu si termopane, sistem de audio conferinta, cabine pentru traducatori cu sistem in infrarosu, ecrane cu plasma, instalatie de videoconferinta cu opt judete. Asa arata sala de conferinte de la Snagov in care si-a tinut sedintele "cu calea ferata" fostul ministru Miron Mitrea, desi putea foarte bine sa conduca regionalele CFR si din sediul ministerului, unde exista o instalatie de videoconferinta.

Motivul invocat pentru a toca 5,3 miliarde de lei numai cu reabilitarea salii: o conferinta a unui grup de experti in telecomunicatii care urma sa fie gazduita in septembrie 2002 la Snagov. A fost doar inceputul afacerii. A urmat modernizarea intregii sali polivalente, pentru care s-au mai platit alte 188,6 de miliarde de lei.

Apoi s-a mers mai departe cu modernizarea Vilei Diana 2, care a costat peste 155 de miliarde de lei. Patru apartamente cu cite doua dormitoare, bai cu jacuzzi, aer conditionat, covoare si mobilier, totul la standarde de patru stele. Conform documentelor, numai renovarea pavilionului central al complexului a scos din conturile companiei alte 77 de miliarde de lei. Peste 21 de miliarde a costat si o alta lucrare numita "extindere Vila Diana".

Piscina de 50 de miliarde de lei

Unele obiective din complexul Snagov au inghitit sume greu de explicat. De exemplu, o hala de depozitare, fara mijloace fixe sau obiecte de inventar. "Nimic deosebit, tabla ondulata umpluta cu spuma poliuretanica", o descrie un angajat al complexului. Pretul acesteia: 32 de miliarde de lei. Un post electric de transformare figureaza in acte cu pretul de 16 miliarde de lei. In privinta piscinei, nu am reusit nici noi sa aflam care este pretul real, pentru ca in acte figureaza atit o piscina la valoarea de 50 de miliarde de lei, dar si un bazin, pe pozitia imediat urmatoare din centralizator, la valoarea de aproape 45 de miliarde de lei. Administratorii au ridicat din umeri neputinciosi cind i-am intrebat daca exista in complex vreun alt bazin in afara de cel al piscinei. Pe aceeasi linie se inscriu cele patru terenuri de tenis cu zgura, care au costat 19 miliarde de lei, imprejmuirea complexului - 12 miliarde de lei, amenajarea si iluminarea parcului - 28 de miliarde de lei, terasa de vara - 7 miliarde de lei, discoteca in aer liber - 6 miliarde de lei si chioscurile din parc - 4 miliarde de lei.

Compania Nationala Cai Ferate "CFR" SA a cheltuit in total aproape 700 de miliarde de lei, adica 20 de milioane de dolari cu modernizarea intregii baze de agrement de la Snagov.

Conferinte fara sonorizare

Astazi, instalatia de sonorizare a salii de conferinte zace nefolosita pentru ca, dupa cum spune Adriana Sorohan, sefa Serviciului Rezervari, in timp ce inchirierea salii costa 500 de euro pe zi, pentru inchirierea instalatiei de sonorizare clientii ar trebui sa scoata zilnic din buzunare alti 1.400 de euro. Asa ca cei interesati inchiriaza eventual sala, dar renunta la sonorizare pentru ca e prea scumpa.

Crisma de nabab

Restaurantul de lux din subsolul Ministerului Transporturilor, supranumit "Peronul zero", este o alta investitie faraonica facuta in 2002-2003, pe vremea duetului Mitrea-Necolaiciuc. Mobilier nou, vesela de lux, ceasuri vechi de un secol, piese de locomotiva, un loc ideal de petrecere pentru 230 de persoane care doreau sa se distreze departe de ochii lumii. Peste 250 de miliarde au fost cheltuiti cu transformarea a 1.500 de metri patrati din subsolul ministerului intr-un restaurant de cinci stele, in care nu intra nimeni. Ca sa intri trebuie sa treci pe la politistul de la poarta care te intreaba de buletin. Chiria lunara pentru aceasta suprafata ar fi de 40.000 de euro, iar in lunile de iarna numai intretinerea ar costa 400 de milioane de lei pe luna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.