Din virful de lance al unui curent care promitea reformarea PSD, Mircea Geoana a devenit avocatul tuturor dubiosilor din partid. In loc sa-i lase sa-si lamureasca problemele cu justitia, presedintele PSD se avinta in justificarea unor istorii fata de care nu are nici un fel de obligatie.

De cind a devenit seful partidului, Mircea Geoana i-a aparat rind pe rind pe toti colegii din partid care au devenit clientii Parchetului. A inceput cu Ion Iliescu.

Si-a intrat in mina cu Razvan Theodorescu.

Iar ultimul client pentru care pledeaza este, in mod surprinzator, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, unul dintre fostii sai adversari din PSD. In mod surprinzator pentru ca Miron Mitrea, alaturi de Dan Ioan Popescu, se afla in capul listei celor care sint vizati de "reforma" in partid. Desi nu i-a cerut nimeni, Geoana a reactionat automat in apararea acestuia cind actualul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, a anuntat ca va lansa un demers judiciar impotriva lui Mitrea. Ca de obicei, Mitrea nu a catadicsit sa raspunda suspiciunilor generate de acuzatiile lui Dobre. Dar Geoana a sarit prompt: "Ministrul Dobre incearca sa-si mascheze in acest fel propria incompetenta, inabilitate si lipsa de sensibilitate fata de problemele sociale de la CFR. Este o chestiune de strategie politica ieftina."

Iliescu, victima unei crosetari politice

La fel a procedat presedintele PSD si in cazurile Ion Iliescu si Razvan Theodorescu. Cele doua personaje au avut o influenta nefasta asupra societatii romanesti si asupra imaginii Romaniei in lume. Si asta daca ar fi sa ne restringem doar la prima parte a anului 1990, desavirsita cu o mineriada. Cind s-a anuntat prima data ca Iliescu este vizat spre inculpare in dosarul mineriadei din iunie 1990, Geoana a avut o pozitie rezervata. Ieri era convins ca e vorba de un atac politic al adversarilor. "In mod cert este un joc politic care se tese in jurul domnului Iliescu si partidul nostru nu poate cadea in aceasta incurajare amicala pe care si presa ne-o face uneori", spunea Geoana in favoarea fostului sau adversar politic.

Acuzatiile aduse lui Razvan Theodorescu "sint de o abjectie si de o lipsa de decenta care depaseste orice limita", spunea Geoana in apararea celui care in 1990, avind calitatea de director al TVR, a dirijat o campanie sinistra de denigrare a Pietei Universitatii.

Teoria conspiratiei cu repetitie

Toate pledoariile lui Geoana apeleaza la o singura ipoteza. Si anume ca acuzatiile au la baza inscenari politice puse la cale de actuala putere. Iar cei vizati sint transformati in biete victime ale persecutiei politice. Daca toate acuzatiile nu sint decit diversiuni, se poate spune ca si-au atins unul din scopuri: l-au deturnat pe Geoana de la problemele PSD, trasindu-i-se ca ocupatie sa-i reprezinte pe "baietii rai", in loc sa-i lase sa isi clarifice in justitie reprosurile, pentru a se stabili pentru totdeauna cine este rau si cine este bun.

In timp ce problema coruptiei din PSD este redusa la cazul Omar Hayssam, peste eticheta de partid al coruptilor se va turna din plin vopseaua rosie a Internationalei Socialiste. Si astfel, liderul clujean Ioan Rus se va intreba din nou retoric, si dupa alegerile din 2008, de ce copiii sai au votat portocaliu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.