Fostul presedinte al PPRM, Corneliu Ciontu, ramane in functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor pana la 1 septembrie. Decizia a fost luata ieri de plenul Camerei, prin vot secret cu bile, cu 119 voturi "pentru" si 82 "impotriva". Daca Ciontu s-a bucurat de un sufragiu unanim din partea PD, PNL si PC, parerile reprezentantilor PSD au fost impartite, ex-peremistul fiind sustinut doar de o parte dintre pesedisti. De asemenea, marea majoritate a deputatilor UDMR s-au abtinut de la o decizie "pro" sau "contra", gratie fostei relatii de prietenie dintre Ciontu si Vadim, potrivit unor surse din cadrul Uniunii.

Pe de alta parte, peremistele Lia Olguta Vasilescu si Daniela Buruiana au fost cu ochii in patru ca nu cumva unii dintre deputatii PRM sa se dezica de Vadim si sa-l sustina in secret, la umbra anonimatului, pe Corneliu Ciontu. Surse din gruparea Tribunului au informat ca Olguta Vasilescu are "prostul obicei" sa-i parasca la Vadim, sau la sora sefului, Lidia Samson, pe deputatii peremisti care indraznesc sa discute cu reprezentantii gruparii Ciontu-Stanciu. Cu toate ca Ciontu nu a beneficiat de un sufragiu pozitiv al majoritatii din numarul total de deputati prezenti, el ramane vicepresedintele Camerei, aceasta decizie fiind luata intr-o sedinta a Biroului Permanent, la finalul exprimarii votului. Respingerea solicitarii PRM de inlocuire a lui Ciontu era previzibila in conditiile in care, de cateva luni bune, partidele parlamentare refuza sa se joace de-a politica cu gruparea condusa de Tribun.

Bolcas ameninta

Scandalizat la culme ca rezultatul sufragiului il bate in cuie pe Ciontu ca vicepresedinte al Camerei, rivalul sau, peremistul Lucian Bolcas a precizat ca reprezentantii PRM nu vor mai lua parte la lucrarile Biroului Permanent deoarece "Camera Deputatilor" nu mai are conducere. Juristul a fost de parere ca Ciontu nu are cum sa ramana in functia de vicepresedinte deoarece nu face parte dintr-un grup parlamentar, ex-peremistul fiind doar un deputat independent. Cu alte cuvinte, a adaugat Bolcas, pana in toamna avem de-a face cu un Birou Permanent fantomatic. "Pana la 1 septembrie Camera Deputatilor nu are Birou Permanent. Orice ordine de zi, orice sedinta este absolut nelegala", a spus vicepresedintele lui Vadim.

El a catalogat decizia plenului drept una "politica" si l-a criticat pe purtatorul de cuvant liberal, Eugen Nicolaescu, care a fost de acord cu mentinerea lui Ciontu in functie. "Nicolaescu este indreptat pe ideea modificarii Regulamentului Camerei, ceea ce si PRM doreste. El nu este insa convins de sprijinul UDMR si PC si prefera sa ne tina pe noi in asteptare. Partidul nostru nu este remorca nimanui", a precizat Bolcas.

Invocarea anticipatelor

El a nuantat pozitia PRM referitoare la destituirea conducerii Camerei dar a spus ca, din punctul de vedere al PRM, nu se pune problema schimbarii lui Nicolae Vacaroiu de la carma Senatului. "Nu putem sa il sustinem pe Adrian Nastase daca face, in calitate de presedinte al Camerei, acte vadit ostile activitatii PRM", a aratat el. Pe de alta parte, Bolcas a fost de parere ca singura iesire din "criza" parlamentara sunt alegerile anticipate. Potrivit surselor noastre, Vadim a dictat ca deputatii si senatorii PRM sa invoce obsesiv necesitatea convocarii alegerilor anticipate. "Tribunul a ordonat asta pentru a-i speria pe parlamentarii PRM care vor sa dezerteze la Ciontu. Mesajul lui Vadim catre eventualii dezertori este ca, alaturi de Ciontu, nu au cum sa mai intre in Parlament", au specificat sursele citate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.