Cei care si-au imaginat ca alegerea lui Mircea Geoana in fruntea Partidului Social Democrat va da tonul unei profunde schimbari a partidului au fost crunt dezamagiti zilele trecute. Surse foarte bine plasate in PSD ne-au declarat ca, in urma unor hotarari luate in cerc restrans, la varful partidului, strategia de actiune pana la toamna a PSD va duce la revenirea in fruntea partidului a aceleiasi garnituri de comanda ca in ultimii ani, la care se adauga Ion Iliescu. Fostul sef al statului va ocupa, de altfel, un rol foarte important in strategia de comunicare a partidului.

Ancheta contra lui Iliescu a venit la timp

Anchetarea lui Ion Iliescu in dosarele penale privind evenimentele din 13-15 iunie 1990 si Revolutia din decembrie 1989 le-a venit ca un cadou nesperat celor din grupul Nastase - Mitrea - Hrebenciuc, dar si lui Mircea Geoana. Distantarea fostului presedinte de partidul pe care l-a fondat a dus la o scadere dramatica in sondaje a PSD. Iliescu este acum nevoit sa apeleze la sprijinul colegilor de partid, pentru ca acuzatiile care i se aduc sunt foarte grave. El are nevoie de infrastructura de comunicare a partidului, pentru a-si crea o imagine buna in randul populatiei, iar cei din PSD sunt pregatiti sa-i acorde tot sprijinul, dar nu dezinteresat.

Conform surselor noastre, campania PSD se va centra pe "martirizarea" lui Ion Iliescu. Inamicul principal a fost identificat in persoana presedintelui Traian Basescu, motiv pentru care acesta va fi acuzat in permanenta ca a pornit un razboi murdar impotriva lui Iliescu, pe care il ataca necinstit. Sefii din PSD au decis sa apeleze la oamenii pe care ii au in mass-media, pentru a repeta aceasta idee.

S-a decis sa fie folosita si eliberarea lui Miron Cozma, ca o dovada a faptului ca Basescu nu se da in laturi de la nimic pentru a-l infunda pe Iliescu, deoarece se banuieste ca fostul lider al minerilor va depune marturie impotriva "bunicutei". Pe langa faptul ca il va discredita pe Cozma si chiar si pe Basescu, daca acest fapt va fi crezut, Iliescu si PSD vor scapa de acuzatia ca l-au eliberat pe "luceafarul huilei", ca multumire pentru serviciile aduse de acesta.

Iorgovan, iertat si pus la treaba

Un rol major in campania de transformare a lui Iliescu intr-un erou al clasei muncitoare ii va reveni avocatului sau, Antonie Iorgovan. Acestuia i s-a interzis sa-i mai atace pe Nastase si pe cei din grupul lui, fara sa i se mai dea nici o sanctiune pentru atacurile de pana acum.

Iorgovan are ca sarcina sa aiba cat mai multe iesiri publice, ca avocat al fostului presedinte, in care sa acuze actuala putere, in special pe Traian Basescu, ca incearca sa se razbune pe Iliescu. Tot in sarcina sa cade si tergiversarea la maxim a anchetei, in speranta ca, cu timpul, interesul public se va muta pe alte subiecte. Acesta este motivul pentru care Iorgovan a cerut recuzarea procurorului Voinea, motivand ca ar fi facut publice date din ancheta, cand, de fapt, Voinea nu a facut decat sa repete date dintr-un rechizitoriu din anul 2000, in care erau acuzati mai multi ofiteri si subofiteri din cadrul MApN si MI.

Unitatea in jurul "martirului" poate duce la schisme

Ceilalti lideri ai partidului vor repeta si ei aceeasi teza, dar vor sublinia mai mult faptul ca tot partidul este alaturi de Iliescu. Ei vor sa faca astfel sa dispara imaginea de partid dezbinat, pe care PSD a oferit-o public dupa pierderea alegerilor.

Aceasta revenire in forta a grupurilor Iliescu si Nastase la conducere, chiar daca neoficial, nu este pe placul tuturor. Un numar destul de insemnat de lideri tineri, care au crezut ca alegerea lui Mircea Geoana va duce la reforme radicale in partid, sunt foarte nemultumiti de modul in care merg lucrurile. Geoana a dovedit ca este incapabil sa reziste presiunilor din partea "greilor" din partid, motiv pentru care tinerii care au crezut in el sunt pregatiti chiar sa plece din partid.

Sursele noastre ne-au declarat ca nu este exclusa nici o debarcare a lui Geoana de la sefia partidului, la un congres extraordinar, in toamna. In acest caz, Iliescu si Nastase vor reveni la conducerea in formula presedinte de onoare si presedinte sau presedinte - Iliescu si presedinte executiv - Nastase.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.