Politica 5 Mai 2009 01:25
Ministrul Agriculturii, Ilie Sabu, a declarat, luni, la dezbaterea motinunii simple "Agricultura si dezvoltarea rurala spre dezastru", ca de la preluarea mandatului nu a facut decat sa rezolve problemele agriculturii mostenite de la fostul guvern.
"Sunt uimit de aroganta si superficialitatea cu care ati tratat agricultura din Romania. Eu in patru luni am intampinat multe nereguli deficiente si incompetente. Am incercat sa acopar gaurile lasate de liberali si restantele de miliarde de euro lasate mostenire. Aveti absurada pretentie sa cereti sa repar dezastrul lasat de voi", a declarat Ilie Sarbu, citat de NewsIn.

El a adaugat ca nu considera ca trebuie sa dea exaplicatii liberarilor motivand ca nu putea schimba situatia grava a agriculturii lasata de fosta guvernare in doar patru luni. Acesta a explicat ca, in timpul conducerii anterioare, situatia agricultrii s-a inrautatit prin cresterea importurilor, scaderea numarului de animale si a suprafetelor irigate.

"In 2004 produceam peste 24 milioane tone de cereale, iar in 2008 am produs doar 17,5 milioane tone. Ati inregistrat scaderi semnificative ale numarului de animale, dar si la productia de lapte si oua. De asemenea, daca in 2004 aveam o suprafata irigata de 1,5 milioane ha, in 2008 a ajuns undeva la 200.000 ha. In plus, au crescut importurile, majorare venita pentru a suplimenta veniturile importatorilor", a mai spsu Sarbu
Referitor la acuzatia ca nu a facut eforturi pentru ca bugetul ministerului sa nu fie redus la rectificare, Ilie Sarbu a explicat ca cei care dau vina pe minister ca a pierdut doua miliarde de lei nu sunt la curent cu informatiile din Monitorul Oficial, in care se arata ca MAPDR are la dispozitie1,9 miliarde de lei din bugetul de privatizare.

Acuzat ca nu s-a implicat in campania agricola de primavara acesta a aratat ca pana in prezent din 5,5 milioane ha au fost arate 75%, adica 4,2 milioane ha, iar din 4 milioane ha de teren insamantat s-au efectuat plantari pe 3,4 milioane ha, adica pe 69% din suprafata, comparativ cu 54%, cat era inregistat in aceeasi perioada din 2008.

In privinta demiterii directorilor APIA, pentru care Ilie Sarbu a fost acuzat de abuz, acesta a explicat ca din cauza angajatilor Agentie, Romania primeste penalitati importante de la CE, chiar daca acestia au fost motivati sa-si efectueze corect sarcinile de serviciu, cu salarii de pana la 30.000 de lei pe luna.

Ministrul Aagriculturii a declarat ca respinge toate acuzele aduse de liberali motivand ca problemele actuale ale agriculturii sunt prejudicii cauzate de fosta guvernare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.