Politica 5 Mai 2009 01:19
Candidatii UDMR la alegerile europarlamentare s-au lansat luni la Sf. Gheorghe, Covasna, in campania electorala pentru Parlamentul European, sub semnul solidaritatii si al vointei comune, cei doi lideri, Marko Bela si Tokes Laszlo, vorbind totodata si despre necesitatea autonomiei.
"Alegerile de anul acesta pentru UDMR au o noutate extrem de importanta, si anume ca de data aceasta am reusit sa realizam solidaritatea maghiarilor din Romania. Acest acord se datoreaza, bineinteles, liderilor Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si liderilor UDMR, dar in primul rand le-am multumit oamenilor, comunitatii maghiare, fiindca noi, prin acest acord, de fapt am ajuns la vointa comunitatii”, a spus in discursul sau presedintele UDMR Marko Bela, transmite corespondentul NewsIn.

Liderul UDMR a subliniat ca in Romania exista oficial 1,5 milioane de maghiari, iar in Covasna si Harghita in jur de 500.000 de secui, plus partea secuiasca a judetului Mures, prin care se ajunge la aproximativ 700.000 de secui, iar vointa tuturor acestora conteaza daca vor acelasi lucru.

"Daca suntem uniti si daca suntem solidari, putem raspunde la orice provocare si dificultate. Avem momente dificile, asa cum secuii in cursul secolelor au avut momente mai grele, dar totdeauna prin solidaritate am reusit sa depasim aceste momente”, a mai spus Marko Bela, amintind ca se vrea indepartarea specialistilor de nationalitate maghiara din functii de conducere sau diminuarea invatamantului in limba materna.

Mesajul la solidaritate si unitate, plus credinta in Dumnezeu si convingerea ca autonomia se va indeplini au fost rostite si de primul candidat pe lista UDMR, episcopul si presedintele CNMT, Tokes Laszlo.

In discursul sau, episcopul a facut referire si la mesajul de campanie al Fidesz-ului, de la lansarea candidatilor din Ungaria, prin care se transmitea ca le-au ajuns sapte ani din guvernarea avuta. La acesta, Tokes a adaugat propriul mesaj, legat de maghiarimea din Romania si de lipsurile ei.

"Am adaugat la acest mesaj al nostru ca ne este de ajuns cu privarea comunitatii maghiare de drepturi, de continuarea ascunsa a politicii de asimilare sau de schimbare artificiala a proportiilor etnice din secuime, a fost de ajuns asimilarea comunitatii ceangailor din Romania, a fost de ajuns pentru maghiarii din Romania continuarea mostenirii national-comuniste din timpul dictaturii, ne-a fost de ajuns de tot ceea ce reprezinta aceasta continuitate nefasta a mostenirii comuniste”, a spus Tokes in fata celor prezenti.

Episcopul a dat si o replica presedintelui Traian Basescu, in ce priveste afirmatia sa de la Budapesta, potrivit careia nu va fi niciodata autonomie.

"Un laitmotiv al trecutului si mai ales al constiintei de inferioritate a unei minoritati este ca nici asa nu avem sanse la nimic, si cei asupriti in timpul comunismului obisnuiau sa spuna tot asa, ca nu avem sanse sa ne eliberam de dictatura comunista, in 89 am dat dovada ca, daca voim si ne unim, am reusit sa invingem comunismul. La fel, in 90 s-a spus ca nu reusim sa cream Universitate maghiara, ori cu doi ani in urma ca nu avem sanse sa castigam alegerile europarlamentare si am dovedit ca am reusit sa cream Universitatea Crestina Partium la Oradea si Sapientia in Transilvania si am ajuns trei reprezentanti ai maghiarimii in Parlamentul European. Tot asa se obisnuieste sa se zica ca nu avem sanse la infaptuirea autonomiei, ba chiar presedintele Traian Basescu a spus la Budapesta ca niciodata nu vom aveam autonomie. Ce raspuns sa dam la o astfel de afirmatie: ca vom reusi, asa cum Gabor Aron a spus in 1849 chiar in cladirea din centru din Sf.Gheorghe, ca in lupta pentru libertate a secuilor vom avea tunuri, tot asa ii zic eu d-lui presedinte Traian Basescu si acelora care si-au pierdut nadejdea, ca va fi autonomie in Transilvania, nu peste mult”, a mai spus episcopul Tokes Laszlo.

Prin mesajul sau acesta s-a referit si la unitatea de peste hotare a tuturor maghiarilor din bazinul carpatin, in ideea ca cei care vor fi alesi in PE din Ungaria, plus Slovacia si Romania vor forma o "delegatie unica maghiara”, care va reprezenta interesul unic al natiunii maghiare.
La lansarea candidatilor UDMR organizata pentru prima data la Sf.Gheorghe au participat in jur de 3.000 - 3.500 de persoane din Covasna dar si din alte judete. Evenimentul a avut loc pe o scena amplasata in centrul orasului, in fata Teatrului, si a inceput cu un mars de la Gara pana in centru condus de husari calare si de fanfara din Reci, urmati de candidatii Listei Solidaritatii Maghiare, precum si de numerosi cetateni. Dupa prezentarea tuturor candidatilor, pe scena a fost amplasata si o borna simbolica cu „Sfantu-Gheorghe, kilometrul 0 al solidaritatii”.

Lista "solidaritatii maghiare" cuprinde 43 de candidati. Dupa Laszlo Tokes, Iuliu Winkler si Sogor Csaba, pe locul 4 se afla un candidat al CNMT, Szilagyi Zsolt, care este urmat de Kovacs Peter, Horvath Anna si Szabo Karoly. Conducerea UDMR estimeaza ca vor obtine trei locuri in PE, iar in varianta optimista chiar patru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.