Politica 5 Mai 2009 15:44
Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a anuntat ca liberalii si udemeristii vor depune in Parlament motiunea de cenzura luni dupa-masa, admitand ca este importanta discutarea ei in campanie electorala pentru europarlamentare pentru a atrage atentia opiniei publice asupra "esecului" guvernarii.
"In sedinta de astazi a BPC al PNL s-a luat act de incuviintarea pe care au dat-o filialele noastre pentru depunerea motiunii de cenzura, textul este pregatit si am decis ca, dupa o consultare cu UDMR, sa depunem astazi motiunea de cenzura", a anuntat Vosganian.

El a explicat ca documentul impotriva Executivului este structurata pe mai multe capitole de critici aduse actualei guvernari si este intitulata "Marea pacaleala PDL-PSD". Potrivit lui Vosganian, textul motiunii de cenzura prezinta "recidiva de promisiuni neonorate din campania electorala si pana astazi", precum si lipsa "de viziune stategica si capacitate manageriala", "aducand in discutie falimentul politicii fiscal-bugetare si consecintele acestui esec pentru viata cetatenilor, cu accente deosebite mai ales pe componenta de educatie, are este pobabil cel mai flagrant exemplu al esecului politicii fiscal-bugetare si a sustinerii politicilor publice ale acestui cabinet".

Vicepresedintele PNL a mai afirmat ca textul motiunii de cenzura face trimite, in al treilea rand, si la OUG 37, "care politizeaza nepermis structurile administratiei locale si pozitia functionarului public si intra in flagranta contradictie cu principiile autonomiei locale".
"Si cel de-al patrulea punct este punerea acestui esec al politicii fiscal-bugetare intr-un context mai larg al esecului pe proiectul investitional, al debandadei din domeniul ordinii publice, al intregului sir de politici publice nefinantate, subfinantate sau de-a dreptul esuate", a mai afirmat Vosganian, prezentand "concluzia" motiunii de cenzura - "actualul Guvern nu este un Guvern care sa infrunte si sa solutioneze criza, ci este un Guvern care agreaveaza criza si fireste prima masura anticriza ar trebui sa fie demiterea acestui cabinet".

Intrebat despre sansele motiunii de cenzura, vicepresedintele PNL a sugerat ca, de fapt, miza este aducerea in discutie a temelor mentionate in textul impotriva Guvernului in campania electorala pentru europarlamentare. "Se demasca politica demogogica si populista si se arata opiniei publice, cu date, intr-o formula consistenta, de ce PD si PSD au fost pregatite sa castige alegerile, dar cu totul nepregatite sa duca acest mandat intr-o guvernare eficienta. Intr-o perioada de campanie electorala, cand romanii sunt chemati la vot, o astfel de dezbatere este foarte utila", a subliniat el, transmite NewsIn.

"Unii spun ca asta nu este problematica europeana, ca intr-o campanie de alegeri europene trebuie sa discutam despre aquis-ul comunitar, despre Constitutia europeana. Unul din punctele centrale ale mandatului european al Romaniei este programul de convergenta, apropierea nivelului de trai al Romaniei de celelalte tari ale UE fara de care Romania ar fi doar in pozitia de ruda saraca in aceasta familie europeana. De aceea, tot ce se intampla in tara - politica fiscal-bugetara, cresterea impozitelor, reducerea nivelului de trai in contradictie flagranta cu pozitia noastra fata de strategia Lisabona si cu programul de convergenta - sunt parti ale dezbaterii din campania europeana. Drept urmare, noi propunem aceasta motiune de cenzura spre dezbatere nu doar a parlamentarilor, ci a opiniei publice", a subliniat el.

"Motiunea aseaza in primul rand lucrurile la punct, arata ca PSD si PDL sunt egal raspunzatoare pentru ce se intampla in Romania astazi, anume agravarea crizei economice datorita incompetentei guvernantilor", a afirmat el. Vicepresedintele PNL a mai atras atentia si ca social-democratii, desi sunt la guvernare, incearca, pe de alta parte, sa critice masurile luate. "Geoana nu stie ca FMI trebuie sa dea bani la BNR si cere sa se dea la persoanele cu salarii mici, Andronescu nu stie ca nu sunt bani si cere bani pentru educatie si in acelasi timp, este de acord cu ceea ce se intampla", a criticat liderul liberal.

Intrebat cate semnaturi a strans PNL, Vosganian a raspuns ca 124, de la PNL si UDMR. "Nu am cunostinta ca vreun parlamentar al altei formatiuni politice sa fie raliat motiunii noastre de cenzura. Fireste cei care sunt la putere astazi sunt solidari in a politiza si a beneficia de clientelar de avantajele guvernarii", a adaugat el, precizand ca motiunea va fi depusa in Parlament, luni, in jurul orei 17.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.