Politica 4 Mai 2009 16:26
Viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor Eugen Nicolaescu a declarat joi ca liberalii au depus in cursul acestei zile o contestatie la Curtea Constitutionala impotriva Legii de rectificare bugetara, prin care se adopta OUG 34/2009.
Nicolaescu a precizat ca CCR a fost sesizata pe Legea de adoptare a rectificarii, in care este inclusa impunerea unei alte impozitari minime, principala nemultumire a liberalilor, transmite NewsIn.

Viceliderul grupului PNL din Camera a amintit ca tema impozitului va fi atacata si prin motiune de cenzura, care va fi depusa saptamana viitoare. Acesta si-a exprimat convingerea ca decizia CCR va fi "dreapta si corecta", pentru a se impiedica aplicarea unei astfel de "aberatii economice".

Deputatul PNL Ciprian Dobre, care a lucrat la redactarea sesizarii la CCR, a prezentat argumentele constitutionale de critica la adresa Legii de rectificare bugetara.

"Guvernul si-a incalcat propria competenta de a legifera", a precizat liberalul, referindu-se, din acest punct de vedere, la un "abuz" din partea puterii. Dobre s-a referit la articolul 76, alineatul 1 in care se mentioneaza ca "legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere", care a fost incalcat deoarece rectificarea a modificat Codul Fiscal, o lege cu caracter organic. In consecinta, a argumentat liberalul, orice lege care schimba un act normativ organic trebuie adoptat cu majoritate calificata. Legea de adoptare a rectificarii s-a supus regimului unei legi bugetare, si anume ordinare.

"A admite ca putem modifica o lege organica printr-o lege ordinara, mai mult, printr-o OUG, ar insemna sa acceptam ca de maine sau de poimaine Guvernul Boc sa modifice Constitutia prin Ordonanta de Urgenta. Acesta este de fapt marele pericol: precedentul deosebit de grav din punct de vedere constitutional", a afirmat Dobre.

Deputatul PNL a amintit ca, in programul de guvernare este prevazut impozitul unic de 16%, iar prin introducerea impozitului minim "Guvernul deviaza de la propriul program de guvernare". "OUG nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie", a citat Dobre Constitutia. Articolul a fost adus in sustinerea ideii ca Executivul a incalcat "indatorirea" platii impozitului, care nu poate fi modificata, asadar, prin OUG, ci prin lege.

"Atat OUG 34/2009, cat si Legea de aprobare a acestia sunt neconstitutionale, pentru ca n-a fost respectata Constitutia pentru aprobarea Ordonantei, iar intrinsec Ordonanta este neconstistutionala pentru ca nu poate nimeni in Romania in afara de Parlament sa legifereze in materie de impozite", a explicat Dobre. Deputatul PNL l-a comparat pe Emil Boc cu "Bubico", pus "in lesa" la presiunea FMI.
In completare, Nicolaescu a precizat ca OUG 34 include un capitol care se refera la o lege ordinara, anume bugetul de stat, si un capitol care se refera la o lege organica, mai precis Codul Fiscal. El a precizat ca, din acest motiv, OUG 34 ar fi trebuit dezbatuta "pe bucati": "una cu procedura de buget de stat, in sedinta comuna, si o bucata sa se dezbata intai intr-o prima camera sesizata, Senatul, si a doua camera, a Deputatilor, sa fie decizionala".

"Ele s-au dezbatut dupa procedura de lege ordinara si in final Legea ar trebui sa aiba caracter de lege organica. O incompatibilitate si o inventie juridica", a adaugat el. "O alta hotarare a CCR, mai veche, a stabilit acest lucru: daca in corpul unei legi exista prevederi de natura organica, intreaga lege capata acest caracter, de lege organica", a explicat Nicolaescu.

OUG 34/2009 privind rectificarea bugetara a fost adoptata marti in plenul reunit al celor doua camere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.