Olli Rehn s-a aratat multumit de schimbarile intentionate de guvernul Tariceanu in sistemul judiciar. Dar presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, asteapta inca un raspuns oficial din partea reprezentantilor UE.

La inceputul saptaminii trecute, Adrian Nastase, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, i-a solicitat lui Franco Fratini, comisarul UE pentru Justitie, un raspuns in aceasta chestiune. Desi raspunsul lui Fratini nu a venit inca, unul dintre oficialii europeni s-a pronuntat. Olli Rehn, comisarul pentru extindere, declarase joi ca apreciaza modificarile propuse la legile privind reforma Justitiei. In plus, preciza Rehn, este important ca noile prevederi, care vor fi evaluate in raportul de monitorizare din noiembrie, sa fie si aplicate. Declaratia lui Olli Rehn nu a anulat dubiile PSD. "Vrem o stampila din partea UE pe aceasta solutie a doamnei Macovei. Un raspuns clar si o garantie ca acest sistem va fi pastrat si dupa o alternanta la putere", ne-a declarat ieri Adrian Nastase.

Nastase: se revine la perioada Stoica

"Ceea ce este neclar din punctul nostru de vedere e daca Comisia Europeana este de acord cu trecerea procurorilor din zona de atributii a CSM in zona Ministerului Justitiei", a aratat Adrian Nastase. El a reamintit ca prin modalitatea propusa de Monica Macovei se revine la perioada din 1997, cind procurorii erau numiti in functiile de conducere ale parchetelor de catre Ministerul Justitiei. "Noi am schimbat acest sistem trecind numirile in atributiile CSM, in colaborare cu experti ai Uniunii Europene. Acum se revine la vechiul sistem criticat", si-a motivat Nastase nemultumirea.

Schimbarea modalitatii de numire a procurorilor este, de altfel, principalul repros pe care PSD il face guvernului in motiunea de cenzura pe care a depus-o. "Modificarile aduse legilor de organizare a sistemului judiciar au fost gindite aproape in exclusivitate pentru a deschide cai pentru o influenta politica directa si indirecta, inacceptabila intr-un stat european civilizat", sustine PSD in textul motiunii care va fi prezentat luni in Parlament.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.