Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, sustine ca partidul sau ii va cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea deconcentratelor, dupa ce va fi dezbatuta si aprobata in Parlament.

Prezent, sambata seara, la Olanesti, la o intalnire cu tineretul liberal, Orban si-a aratat rezervele in privinta sinceritatii presedintelui Romaniei, care a cerut partidelor aflate la putere "sa mai reflecteze" la ordonanta Executivului referitoare la destituirile sefilor unitatilor deconcentrate.

De asemenea, a comentat si atitudinea premierului Emil Boc la acest indemn: "Aici sunt doua posibilitati: ori domnul Boc nu mai este purtator de cuvant al Guvernului Basescu - Geoana, si nu mai reproduce fidel textele pe care le primeste de la Cotroceni, ori domnul Traian Basescu a facut si el o declaratie in dorul lelii, ca tot e in campanie prezidentiala si simte cum se pravaleste, asa, ca intr-un grohotis care a luat-o la vale", a afirmat Orban, potrivit NewsIn.

Liderul liberal a mai declarat ca Ordonanta 37 este "un atentat la democratia din Romania, o intoarcere la sistemul foarte mercantil din perioada fanariota". "Numai ca sistemul mercantil nu era neaparat un sistem de dominatie politica, era o afacere. Se ducea domnul fanariot, dadea banul la sultan, si cand se intorcea in tara trebuia sa isi recupereze investitiile, asa ca vindea dregatoriile publice. De fapt, baietii astia, nu numai ca vor functiile si ocupatia politica, vor si bani, pentru ca singura lor sansa de ramane la putere este sa cumpere voturi. Asta este in mintea lor. Sa se duca la zonele sensibile, tigani, oameni cu venituri extrem de reduse, si sa cumpere voturi", a mai afirmat prim-vicepresedintele PNL.

Ludovic Orban a afirmat ca liberalii vor supune atentiei forurilor europene aceasta ordonanta. "De data asta nu le va merge, pentru ca suntem decisi sa mergem cu para nu la sultan, ci la Uniunea Europeana”, a adaugat Orban.

Basescu a declarat, sambata, la Congresul UDMR, ca "partidele aflate la putere poate vor mai reflecta putin asupra ordonantei unitatilor descentralizate". Seful statului, care s-a declarat din nou un "partizan fara rezerve" al descentralizarii, a sustinut creseterea autonomiei structurilor descentralizate. El a spus la Cluj, ca si in alte randuri, ca scolile si spitalele, ca si directiile agricole, ar trebui sa treaca in subordinea autoritatilor locale.

In acest sens, seful statului doar a sugerat ca Guvernul, prin partidele aflate la putere, "poate vor mai reflecta" asupra ordonantei deconcentratelor. Este vorba despre odonanta adoptata miercuri de Guvern, prin care mii de directori de scoli, vami, ANAF, precum si alte structuri deconcentrate au fost demisi, iar in 30 de zile urmeaza sa se organizeze concursuri de ocupare a posturilor.

Dupa declaratiile presedintelui pe tema deconcentratelor, premierul Emil Boc a declarat, la Cluj, ca Guvernul este interesat de performanta manageriala in toate institutiile si pentru toate etniile. Intrebat cum comenteaza criticile presedintelui Traian Basescu la adresa ordonantei de desfiintare a posturilor de conducere a serviciilor publice deconcentrate, premierul a preferat sa dea un raspuns generic.

"Eu am fost prezent la manifestarea UDMR, am spus si UDMR-ului, asa cum le spun tuturor din Romania ca manageri performanti, oameni capabili sa indeplineasca criteriile de performanta sunt in toate judetele tarii, in toate comunitatiile. Sunt romani de orice etnie care pot sa ocupe aceste pozitii, deci, din acest punct de vedere pe noi ne intereseaza performanta manageriala, respectarea indicatorilor de performanta, mai ales in conditiile aceastea dificile de criza cand trebuie sa avem o cooperare foarte buna intre centru si serviciile deconcentrate ale ministerelor", a spus Boc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.