Laurentiu Tanase si Dorin Dan Lazea sunt cei care ii vor inlocui pe Mihai Gheorghe si pe Andrei Plesu in conducerea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), dupa ce acestia doi au demisionat. Tanase si Lazea au primit avizul comisiilor juridice iar plenul reunit al celor doua camere a votat ieri in unanimitate ocuparea locurilor vacante. Laurentiu Tanase a fost numit de catre PSD in locul lui Mihai Gheorghe.

Numirea lui Laurentiu Tanase ar putea fi in contradictie cu legea dupa care functioneaza CNSAS. Articolul 8 al legii interzice prezenta in colegiu a unui fost sau actual membru de partid. Tanase a fost secretar de stat pentru culte la Ministerul Culturii pe cand Adrian Nastase era prim ministru. In plus, printr-o decizie a Biroului Executiv al PSD, publica inca din februarie 2005, Tanase a fost numit membru al Departamentului pentru politici in domeniul culturii si cultelor al PSD, alaturi de Alexandru Sassu, Anne Juganaru, Ioan Solcanu si Adrian Paunescu. Este absolvent de teologie si lector in cadrul Institutului de teologie ortodoxa din Bucuresti.

Daca a fost membru PSD nu incalca insa edictul dat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, potrivit caruia preotilor le este interzisa apartenenta politica, pentru ca Laurentiu Tanase nu a fost hirotonisit preot. Titus Corlatean ne-a declarat ca noul membru al CNSAS nu a fost niciodata membru al PSD, chiar daca a facut parte din Guvernul Nastase. El sustine ca Tanase nu face parte din Departamentul PSD amintit. Dorin Dan Lazea a fost numit de catre grupul PD in locul ramas liber prin demisia lui Andrei Plesu. El a fost consilier la grupul PD din Camera Deputatilor inca din anul 2001 si este doctorand in filosofie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.