Presedintele Traian Basescu le-a tinut, ieri, studentilor un scurt curs teoretic de relatii internationale ale Romaniei, dar a evitat sa raspunda la orice intrebare sensibila venita din public.

El a refuzat sa spuna daca Turcia merita sau nu sa intre in UE, a evitat sa vorbeasca despre cresterea numarului de membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si nu a dorit sa precizeze clar daca viitoarea comunitate de informatii va fi subordonata presedintelui Romaniei sau premierului. In schimb, seful statului a facut o scurta apologie a serviciilor secrete, despre care a spus ca sunt "un rau necesar", cu o capacitate "extraordinara de a se adapta" si cu angajati crescuti in spiritul "atasamentului" fata de patrie.

Basescu a spus ca a aflat din presa ca, inaintea mandatului sau, aceste structuri supravegheau ziaristi. "Eu nu am aceste elemente", a sustinut seful statului, care apoi a precizat ca, in prezent, serviciile de informatii au un mandat clar, care include, printre altele, supravegherea fenomenului coruptiei. Traian Basescu a mai vorbit, minute in sir, despre strategia sa in relatia cu Republica Moldova. "Nu este obiectivul meu sa avem o politica agresiva in relatia cu acest stat", a spus Basescu.

El a apreciat ca o astfel de politica purtata in anii anteriori, dublata de "tratamentul de sus" au dus la relatii reci si conflictuale. De altfel, seful statului s-a laudat cu faptul ca, recent, presedintele Moldovei, Andrei Voronin, a preluat pozitia Romaniei in problema Transnistriei. Astfel, Voronin a pus o serie de preconditii la propunerea Ucrainei de organizare a unor alegeri in aceasta regiune separatista, aceasta fiind exact tactica propusa de Romania. Traian Basescu i-a mai plimbat pe studenti si prin Marea Neagra, reluand teoria internationalizarii acestei regiuni.

"In momentul de fata, Marea Neagra e controlata de Federatia Rusa, un prieten al nostru, dar nu mi se pare suficient", a apreciat Basescu. Alte puncte ale traseului prezidential au fost tarile arabe, Japonia, Coreea de Sud, China si Balcanii. Intalnirea sefului statului cu studentii s-a terminat la fel cum a inceput: cu mici mizerii facute ziaristilor prezenti. Chiar daca, ieri, nu a sugerat ca acestia sa fie dati afara, asa cum a facut acum cateva saptamani, tot la o intalnire cu studentii, Basescu nu s-a lasat pana nu a facut ordine cu cameramanii si cu fotografii.

In plus, in momentul in care a parasit cladirea, iar ziaristii au incercat sa-i puna cateva intrebari, el a preluat, cuvant cu cuvant, o replica, ajunsa celebra intre jurnalisti, a fostului presedinte Constantinescu. "Nu raspund la intrebari puse pe coridor", a declarat solemn Basescu, dupa care bodyguarzii sai i-au maturat pe ziaristii care-i stateau in cale, iar el s-a putut urca linistit in masina.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.