Vicepresedintele Comisiei Europene si fostul comisar pentru extindere al UE, Gunter Verheugen, a pledat in cadrul unui interviu acordat cotidianului german "Suddeutsche Zeitung" pentru mentinerea actualului ritm al extinderii, pentru mai multa intelegere fata de Romania si Bulgaria, cat si pentru o perioada mai lunga de timp in vederea ratificarii Constitutiei europene. Actual comisar european pentru industrie, el a aratat ca "nu putem spune romanilor si bulgarilor sa ne cumpere masinile sau computerele, dar sa nu calce pe la noi - de preferat nici macar in treacat".

Verheugen a adaugat ca tarile puternic industrializate ale UE sunt cele care beneficiaza cel mai mult de pe urma extinderii. "Marii castigatori se numesc de fapt Germania si Austria", iar aderarea Romaniei si Bulgariei este "in interesul vital" al Uniunii, deoarece fara aceste doua state "nu putem avea stabilitate in Balcani". Intrebat daca vede necesitatea unei reduceri a vizitei de extindere, Vergheugen a spus textual: "Tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei au fost semnate abia cu putine saptamani in urma.

Pentru Dumnezeu, cu ce-au gresit de atunci incoace romanii si bulgarii? Nu avem voie sa facem aceste doua tari sa sufere pentru acel dublu "nu" adresat Constitutiei. Fara aceste doua tari nu va exista stabilitate in Europa - sau ati uitat deja de Kosovo?" De altfel, Verheugen a spus ca nu intelege "de ce francezii sau olandezii sunt de parere ca este de la sine inteles ca ei sa apartina de UE - si polonezii sau romanii nu?!"

Sa fie acestia din urma "mai putin europeni?", s-a intrebat, retoric, comisarul. Responsabilul european a explicat ca Romania si Bulgaria "nu au facut parte (din UE - n.r.) de la bun inceput doar ca urmare a faptului ca au fost victime ale celui de-al doilea razboi mondial, fiind nevoite sa traiasca de partea gresita a Cortinei de Fier".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.