Valentin Nicolau si Dragos Seuleanu si-au pierdut fotoliile din conducerea Televiziunii si Radioului, in urma respingerii rapoartelor de activitate si de executie bugetara ale celor doua institutii de plenul reunit al forului legislativ.

Potrivit legii, cei doi mai raman in functii 30 de zile, pastrandu-si in acelasi timp si functiile din consiliile de administratie. Respingerea raportului a fost adoptata cu 243 de voturi "pentru", venite in principal din partea coalitiei de guvernare, si 116 "impotriva", apartinand celor de la PSD si PRM. Parlamentarii au decis schimbarea conducerilor Radioului si Televiziunii, prin respingerea rapoartelor de activitate ale celor doua institutii. La sedinta comuna a celor doua Camere, reprezentantii Aliantei au sarit sa comenteze "bubele negre" identificate de ei in activitatea Radioului si Televiziunii, pentru a justifica necesitatea schimbarilor.

TVR a fost acuzata de ilegalitati, obedienta fata de fosta putere, dezinformare si manipulare. "Numirea lui Valentin Nicolau si a actualului Consiliu de Administratie a vizat subordonarea fata de fosta putere, pe baza relatiei speciale dintre Nicolau si Adrian Nastase", a comentat democratul Valentin Nicolau, insistand pe ideea rolului "decorativ" pe care CA l-a avut in TVR.

"Din 2002, in TVR a fost limitat accesul opozitiei pe post, au fost fabricate subiecte contra liderilor opozitiei de la acea vreme si a fost viciata obiectivitatea institutiei", a completat Iliescu. Deranjat de aceste afirmatii, Adrian Nastase a ripostat, intrerupandu-i microfonul democratului Iliescu, tocmai cand acesta ii reprosa presedintelui Camerei deputatilor ca atitudinea sa este dictata de faptul ca a fost principalul beneficiar al neregulilor din Televiziune.

Pentru numirea unui Consiliu de Administratie "mai responsabil" in SRR a militat deputatul UDMR, Marton Arpad, care, in ciuda faptului ca a remarcat ca Radioul a inregistrat multe progrese, a vorbit despre necesitatea schimbarii, pe motiv ca "au crescut semnele de tensiune interna".

"Speram ca acest nou Consiliu va continua tot ce s-a facut bine si va corecta elementele fata de care si noi am avut suspiciuni", a comentat Marton. "Semne de intrebare legate de asa-zisa cenzura si interventie politica in activitatea redactionala, neregulile in derularea licitatiilor publice, tensiunile care au aparut in cadrul institutiei", au fost reprosurile pe care deputatul le-a mentionat in referirea sa la SRR.

PSD si-a aparat protejatii

PSD a votat pentru continuarea activitatii actualei conduceri a SRR si SRTv. Deputatul pesedist, Dan Mihalache, a comentat ca decizia politica era deja luata, ceea ce a facut ca votul de ieri sa devina o simpla formalitate. Pesedistul a facut apoi conexiunea, apeland chiar la citate, cu declaratiile presedintelui Basescu, acesta criticand ideea de a intrerupe mandatul CA, inainte de mai 2006.

Si Eugen Nicolicea a intarit ce a comentat Mihalache, spunand ca procedura de vot reprezinta, de fapt, "executia politica" a lui Valentin Nicolau si a lui Dragos Seuleanu. Exponentul principal al "executiei" a fost, dupa cum a tinut sa sublinieze Nicolicea, deputatul PD Valentin Iliescu, vicepresedintele Comisiei de ancheta a activitatii SRTv si SRR. "Aceasta treaba murdara nu putea fi facutaa decat de un renegat, un raspopit", a mai spus Nicolicea, referitor la Iliescu, care a trecut la PD din filiera PSD.

Dragos Seuleanu - "un vot politic asteptabil"

"A fost un vot politic asteptabil, nu m-a surprins deloc, am simtit nevoia sa fiu prezent aici pentru a respecta votul democratic. E normal sa nu mai fiu sef la Radio, m-am pregatit psihologic pentru aceasta schimbare din momentul numirii", a comentat cu resemnare Dragos Seuleanu, care a tinut sa fie prezent la dezbaterile din parlament, spre deosebire de Nicolau, care s-a tinut departe de "executia politica". Seuleanu a spus ca va ramane, pana la deciziile viitoare ale parlamentului, doar directorul general al SRR.

Valentin Nicolau; "O mineriada politica"

"Am vazut in actiune visceralitatea politica innegrind fetele si ridicand maini la comanda. Inca o data presedintele Traian Basescu a intuit perfect greseala, ilegalitatea si imoralitatea unei situatii pe care echipa politica pe care a adus-o la guvernare nu s-a abtinut s-o savarseasca. Papusarul este intotdeauna mai inteligent decat marionetele lui."

Interimatul - maxim 6 luni

Conducerea interimara, care ii va inlocui pe cei demisi, va avea ca termen maxim de functionare sase luni de la numire. Potrivit Legii 41, in situatia actuala, cand cele doua consilii de adminsitratie au fost demise si deci nu mai exista un presedinte legal numit, parlamentul trebuie sa numeasca un director interimar, cu mandat bine definit. Acesta are aceleasi atributii si raspunderi ca si directorul general, diferenta, de esenta, fiind ca nu poate face angajari sau numiri decat pe perioade limitate de durata propriului mandat.

Directoarea economica Sabina Petre, in carti pentru sefia TVR

Desi devenise limpede de cel putin o saptamana ca se va ajunge la demiterea directorilor generali ai TVR si Radio, Alianta nu a fost capabila sa ajunga la un compromis in ce priveste inlocuitorii acestora. Pana si la Radio, unde PD parea ca s-a decis sa mearga pe mana lui Andrei Dimitriu, au intervenit schimbari. Propunerea de ultima ora este cea a lui Paul Grigoriu, vechi angajat al Radioului public inca dinainte de 1989.

In ce-i priveste pe liberali, in sarcina carora cade directoratul de la TVR, ei au declarat ca sunt in pline cautari. Dupa numele Brindusei Armanca si a lui Razvan Popescu, neagreati se pare de premier, pe motiv ca sunt jurnalisti si nu manageri, in ecuatie a aparut numele lui Tudor Giurgiu, directorul Festivalului de film Transilvania. Si acest nume a fost respins sub argumentul ca lucreaza in Televiziune.

Pe ultima suta de metri se pare ca a intervenit o propunere extrem de "interesanta". Este vorba de directoarea economica a TVR, Sabina Petre, una dintre persoanele responsabile de "ilegalitatile financiar-cotabile" descoperite de Comisia de ancheta. Doamna este extrem de bogata, trei case, trei terenuri, doua masini, bijuterii evaluate la 10.000 de euro, depozite bancare in valoare de 70 de mii euro si de 10.500 de dolari depuse la noua banci diferite si un imprumut acordat fiicei sale din America, in valoare de 14.000 de euro. Mai interesant este ca, in comparatie cu declaratia din 2003, averea pare sa fi sporit considerabil.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.