Parlamentarii si ministrii romani au salarii de 18 ori mai mari decit salariul minim pe economie, in timp ce in tarile UE raportul e doar de 5-7 ori mai mare.

Premierul Calin Popescu Tariceanu va primi in aceste zile o scrisoare din partea sindicalistilor in care i se atrage atentia asupra discrepantei care exista intre lefurile oficialilor si salariul minim pe economie. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, sustine in aceasta scrisoare ca in unele institutii de stat sint persoane care au salarii chiar si de 150 de ori mai mari decit salariul minim pe economie. "Sint directori care incaseaza lunar chiar si 200 de milioane de lei. La Radioul national, presedintele cistiga vreo 140 de milioane de lei lunar, in contextul in care nu ar trebui sa aiba o leafa mai mare de 70 de milioane de lei", a declarat Bogdan Hossu.

Marele semn de intrebare pe care si-l pun sindicalistii este legat de faptul cum reusesc guvernantii sa gaseasca resurse financiare pentru astfel de lefuri, in timp ce pentru salariatii de la calea ferata nu se gasesc banii pentru o majorare cu 10% a lefurilor. "Atita timp cit pretentiile lor ca alesi sint o provocare a bunului simt pentru cetateanul de rand, se pune intrebarea de ce sa mai participi ca si cetatean la procesul democratic si de ce sa beneficieze de privilegii fara merite numai unii si nu noi toti?", il intreaba, in scrisoare, Hossu pe primul ministru.

Guvernantii se ascund in spatele institutiilor straine

Totodata, sindicalistii sint deranjati de faptul ca premierul Tariceanu a sustinut in mai multe rinduri ca ceferistii trebuie sa accepte doar mai multe tichete de masa si sa inceteze greva. Tot premierul i-a acuzat pe profesori ca sint ilegalisti, deoarece fac meditatii si nu platesc impozite la stat.

"Sint intrebari la care ar trebui intii sa raspundeti, inainte de a incerca sa culpabilizati cetatenii pentru o situatie pentru care ei sint cel mai putin vinovati sau sa va ascundeti deciziile in spatele unor institutii straine, care sint mai mult interesate sa rezolve interesele unor grupuri financiare decit sa dezvolte o societate normala si echilibrata", spune Hossu in scrisoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.