Oficialii Comisiei Europene vorbesc la Bruxelles mult mai aspru despre situatia din Romania decit atunci cind vin la Bucuresti. Criticile pe care premierul le considera depasite sint cit se poate de actuale. Surse apropiate Comisiei Europene ne-au declarat ca situatia este chiar grava la Justitie, Concurenta si Interne. Activarea clauzei de salvgardare este oricind posibila si ne-ar lasa un an fara fonduri europene.

Surse din Comisia Europeana direct implicate in procesul de aderare a Romaniei au contrazis ieri afirmatiile lui Tariceanu, care sustinea ca tara noastra este in grafic, iar scrisorile de avertizare ale CE se bazeaza pe o evaluare mai veche.

Oficiali ai Uniunii Europene ne-au detaliat ieri, la Bruxelles, cu o zi inainte de Consiliul de Asociere Romania-UE, continutul scrisorilor de avertizare adresate Romaniei saptamina trecuta, subliniind ca au serioase motive de ingrijorare in privinta tarii noastre.

Prima problema priveste contractele de achizitii publice, unde legislatia, desi transpusa, continua sa nu fie implementata, iar contractele sint acordate in conditii neconforme cu normele comunitare. A doua se refera la proprietatea intelectuala, unde preocuparea cea mai serioasa a Bruxelles-ului nu este pentru lipsa protectiei drepturilor de autor in plan intern, ci pentru lipsa controalelor adecvate la frontiere, ceea ce face ca tara noastra sa fie usor tranzitata de marfurile contrafacute venite din est, care ajung apoi in UE.

In domeniul protectiei mediului, nu tot acquis-ul comunitar a fost transpus, iar UE asteapta sa vada directiva privind poluarea industriala pusa in practica. Oficialii europeni sint inca rezervati si in a se pronunta asupra compatibilitatii sistemului romanesc de taxe si impozite cu cel european.

Haos in agricultura

Cele mai grave probleme se inregistreaza insa in domeniile concurentei, agriculturii, justitiei si afacerilor interne. "Ca sa poata beneficia de fondurile europene, fiecare stat membru trebuie sa aiba o agentie de coordonare si sa fotografieze terenul agricol, sa inregistreze toate fermele si sa stie foarte clar fiecare parcela de pamint, cui apartine, pentru cadastru", explica oficialii UE. "Autoritatilor romane le-a luat un an si jumatate-doi ani numai ca sa se decida care va fi aceasta agentie, apoi le-a mai luat jumatate de an sa selecteze cine va face pozele, iar apoi Ministerul Apararii a spus ca, din motive de siguranta nationala, nu poate permite fotografierea teritoriului tarii.

Toate cele 25 de state membre a trebuit sa se conformeze acelorasi conditii si nici una nu a obiectat in privinta fotografierii. In plus, Romania cunostea aceasta conditie si o acceptase, asa ca trebuia sa o respecte. In definitiv, asta e problema Romaniei, nu a noastra, pentru ca daca nu face aceste lucruri, acest lucru nu a fost desemnat, inca, drept o piedica in calea integrarii, nu veti putea primi nici un ban pentru agricultura", au explicat surse specializate de la Bruxelles. Potrivit acestora, pentru bilbele autoritatilor romane este de vina proasta administrare, nu coruptia, noul guvern de la Bucuresti dovedindu-se mai deschis decit precedentul.

Clauza de salvgardare ar putea fi activata

Performantele Romaniei in materie de concurenta, care pot declansa clauza de salvgardare in cazul in care nu vor fi satisfacatoare, sint de asemenea sub asteptari. "Vrem sa vedem progrese serioase in privinta capacitatii Consiliului Concurentei de a identifica ajutoarele de stat si a le recupera acolo unde au fost acordate abuziv. Consiliul se poate consulta cu expertii nostri pentru a afla precis ce este si ce nu este ajutor de stat. Nu au facut-o suficient, iar problema acolo este in primul rind lipsa personalului calificat corespunzator", este explicatia de la Bruxelles.

In materie de Justitie si Afaceri Interne, daca in privinta progreselor reformei Justitiei si cooperarii internationale Bruxelles-ul este multumit de ultimele evolutii, ramine in schimb preocupat de lupta impotriva coruptiei si crimei organizate si de controlul frontierelor, unde infrastructura este nesatisfacatoare. "Chiar daca ne intereseaza coruptia la nivel inalt, consideram ca fenomenul este generalizat in Romania si vrem sa vedem clar ca autoritatile se asigura ca ea nu mai este privita ca o alternativa."

Tariceanu incearca sa minimalizeze intirzierile

"Cotidianul" a cerut, de asemenea, o reactie a oficialilor de la Bruxelles la afirmatiile premierului Tariceanu despre scrisorile de avertizare trimise de Comisia Europeana. Premierul a afirmat ca Romania a recuperat intirzierea consemnata de acestea, intre momentul evaluarii si cel al redactarii lor. Oficialii UE au precizat ca evaluarea a fost intr-adevar facuta la sfirsitul lunii martie, insa monitorizarea tarii noastre este continua, iar Romania este si in aceasta clipa in urma. Surse din interiorul Comisiei Europene au recunoscut ca aminarea aderarii in 2007 va duce la taierea tuturor fondurilor de ajutor financiar pentru Romania. "Daca aderarea se amina pentru 2008, bugetul UE fiind deja conceput cu Romania ca stat membru din 2007, de unde vom mai lua apoi banii pe care sa-i dam ca fonduri de preaderare?", se intreaba Comisia Europeana.

Romania ba e, ba nu e in Europa

Oficialii europeni incep sa se contrazica in declaratii. Integrarea Romaniei in UE pare sa nu mai depinda exclusiv de capacitatea noastra de a indeplini toate reformele cerute. Agenda politica interna a unor tari europene va cintari mult in decizia finala.

Un alt oficial european vorbeste deschis despre aminarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Comisarul pentru Relatii Externe al UE, Benita Ferrero-Waldnerm, afirma intr-un interviu ca: "Europenii au nevoie de mai mult timp pentru a 'digera>> un nou val de extindere".

Potrivit declaratiilor facute publicatiei germane "Bild am Sontag", citata de reteaua Euroactiv, Romania si Bulgaria vor fi lasate sa mai astepte pentru ca "trebuie incetinit ritmul extinderii". Comisarul Ferrero-Walderm a mai adaugat ca doar statele care indeplinesc toate cerintele UE pot deveni membre. Pe de alta parte insa, ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy , sustine ca Romania nu va fi aminata daca respecta toate criteriile de integrare. "De o parte se afla Romania si Bulgaria, in cazul carora lucrurile au fost clar definite de Consiliul European si de Comisie. Daca vor fi indeplinite conditiile impuse, nu vad cu ce drept ar fi pusa sub semnul intrebarii aderarea lor", a precizat Douste-Blazy intr-un interviu acordat ziarului francez "Le Figaro". El a delimitat problema respingerii Constitutiei europene de procesul de largire al UE: "Este vorba despre doua subiecte diferite".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.