Un sondaj comandat de UDMR si dat publicitatii joi arata ca 12,4% din maghiarii care merg la vot ar opta pentru presedintele Traian Basescu la alegerile prezidentiale, iar 70,8% cu un candidat al Uniunii.

Totodata, sondajul arata ca cel mai potrivit candidat maghiar pentru functia de presedinte ar fi liderul Uniunii, Marko Bela - 31,3% din maghiari cred asta - sau Frunda Gyorgy, care a obtinut un procentaj egal cu seful sau de partid, pe locul III clasandu-se europarlamentarul Tokes Laszlo, cu 16,6%, iar pe ultimul loc Borbely Laszlo, cu 5,1%, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit aceluiasi sondaj de opinie, Traian Basescu are o notorietate de 98,8% in randul maghiarilor, insa numai 47,1% au incredere in el, un nivel de incredere pe care seful statului l-a avut si in octombrie 2007. Potrivit documentului, maghiarii au avut cea mai mare incredere in Traian Basescu in septembrie 2006, de 62% si in aprilie 2008, de 60%.

Totodata, 75% din maghiari considera ca UDMR ar trebui sa aiba un candidat propriu la presedintie.

"Conteaza si acest sondaj, probabil in luna iunie vom putea sa luam o decizie, dupa alegerile pentru Parlamentul European. Conteaza sondajul sau conteaza sondajele, dar nu acesta va fi singurul criteriu pe baza caruia vom decide. E o dilema foarte serioasa pentru noi”, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa la Cluj, presedintele UDMR, Marko Bela.

Acesta sustine ca argumentele pentru a nominaliza un candida propriu la presedintie sunt legate de vizibilitatea unei formatiuni politice care participa la o astfel de competitie electorala si de faptul ca, in eventualitatea unui tur doi, acesta formatiune isi poate negocia voturile. Insa, a mai spus Marko Bela, nefiind alegeri parlamentare in acelasi timp cu cele prezidentiale, candidatul la sefia statului nu mai repezinta si o locomotiva pentru candidatii la Parlament. „Dilema e reala, serioasa si ne va fi forte greu sa decidem”, a conchis Marko.

In ceea ce priveste alegerile europarlamentare, 86,9 % din maghiarii care merg la vot vor opta pentru Lista Solidaritatii Nationale Maghiare, pe care fugureaza si Tokes Laszlo, insa, fata de iulie 2007, cand 58% din maghiari au spus ca merg la vot, de data aceasta doar 53,4% au spus ca se vor prezenta la urne.

Potrivit sociologului Kiss Tamas, reprezentantul firmei Kvantum Research, cea care a realizat studiul, rezultatele acestea inseamna ca, in ciuda unei intelegeri cu episcopul Tokes Laszlo, in lipsa unei campanii electorale bune, maghiarii nu vor merge in numar mare la vot.

Sondajul de opinie a fost realizat in perioada 13 februarie 2009 - 9 martie 2009, pe un esantion de 1.910 subiecti cu varsta de peste 18 ani, din 16 judete ale Transilvaniei. Pentru un nivel de probabilitate a rezultatelor de 95%, sondajul admite urmatoarele maje de eroare: Transilvania: 2,9%, Harghita: 4,1% si Covasna: 4,2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.