Fuziunea dintre PNL si PD, dorita de liberali si doar luata in calcul de democrati, nu va mai avea loc. Emil Boc, deja cu mandatul de presedinte plin al PD, a anuntat raspicat ca o astfel de manevra politica nu este posibila.

Emil Boc, singurul candidat pentru sefia PD cu o platforma populara, s-a aflat in week-end in mai multe zone din tara pentru a prezenta viitorul partidului sau prin schimbarea doctrinei dintr-una de centru-stanga intr-una de centru. Cu acest prilej, el a explicat colegilor de partid de ce nu mai este necesara, in perioada urmatoare, o fuziune cu PNL. "Fuziunea Partidului Democrat cu Partidul National Liberal nu este posibila, mai ales ca intre cele doua partide exista un protocol de colaborare pana in 2008. Prin definirea partidului nostru drept unul popular ne atragem sprijinul 'popularilor>> europeni. La fel, pe plan european, PNL beneficiaza de sprijinul euroliberalilor. Insa, in eventualitatea unei fuziuni, nu primim implicit sprijinul acestora, poate chiar dimpotriva, il vom pierde", a explicat Boc sambata la Iasi.

Intarirea democratilor prin absorbtii

Intentia PD este de a se intari prin absorbtia unor partide neparlamentare de orientare populara, insa exclude orice colaborare cu alte formatiuni politice. "PD pastreaza deschisa posibilitatea fuziunii prin absorbtie cu partide mici, neparlamentare, insa compatibile ca program si ideologie", a declarat Boc. El nu a exclus chiar posibilitatea ca PD sa preia aripa populara a lui Ciontu, care s-a desprins recent din PRM, asteptand doar "sa se cristalizeze mai intai ca formatiune politica".

Potrivit presedintelui interimar al PD, colaborarea intre PNL si PD va continua doar pe baza protocolului incheiat la alegeri, "preocuparea principala fiind buna guvernare si intarirea increderii pe care populatia a acordat-o prin votul din 2004".

Conventia Extraordinara a PD va adopta schimbari de ordin doctrinar, dar nu si de ordin formal. "PD isi va pastra denumirea, isi va pastra sigla, isi va pastra imnul; culoarea albastra o vom pigmenta cu putin portocaliu. In ceea ce priveste orientarea doctrinara, ne vom fundamenta pe optiunea populara, iar PD va fi situat pe centrul scenei politice romanesti. Situandu-se pe centru, PD va reusi sa-si conserve in continuare bazinul electoral pe care l-am avut pana in acest moment, prin sustinerea si promovarea unei protectii sociale si a unei solidaritati active", a mai spus Boc.

Liderul PD lasa totusi o portita deschisa pentru fuziune, pe care probabil si-ar dori-o mai mult ca o absorbtie a PNL de catre PD. El spune ca numai dupa Conventia Extraordinara a PD democratii ar putea discuta despre acest proiect, care oricum nu este de actualitate de vreme ce exista un protocol de colaborare la nivelul Aliantei D.A. "Important este ca trebuie sa realizam un bun act de guvernare pentru a fi apreciati de cei care ne-au votat, si sa nu uitam ca avem un protocol care ne mentine in Alianta pana in 2008, indiferent unde ne vom situa", a precizat Emil Boc. Afirmatiile lui Boc sunt un raspuns la apelul liderului PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, care si-ar fi dorit ca, la Conventia Extraordinara a PD, democratii sa adopte si o pozitie oficiala la chestiunea fuziunii. Dar, din cate spune Boc, acest lucru nu se va intampla.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.