Deputatul PNL Eugen Nicolaescu i-a trimis miercuri o scrisoare deschisa ministrului Sanatatii, Ion Bazac, in care il acuza de adancirea crizei in sistemul de sanatate, de introducerea unui plafon la medicamente sub forma mascata si de schimbarea modului de prescriere a medicamentelor compensate.

"Domnule ministru, ati stiut, si stiti si astazi, ca ati acceptat un buget al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate fara nicio ratiune, un buget care da bani unde nu este nevoie si taie acolo unde banii ar putea dezvolta servicii de preventie, profilaxie, tratament si risipeste in unele programe de sanatate pe post de sugativa a banului public" se arata in document, transmite NewsIn.

Prin intermediul scrisorii, fostul ministru al Sanatatii ii adreseaza o serie de intrebari actualului detinator al portofoliului Sanatatii, pe motiv ca Bazac nu i-a raspuns la nicio declaratie politica facuta de la tribuna Parlamentului, "alegand sa se comporte ca strutul fudul, apeland la ignorare".

Liberalul il acuza pe Bazac ca a introdus, in contractul cadru pe anul 2009, plafoanele la farmacii sub o forma mascata. "In Hotararea de Guvern se prevede ca decontarea medicamentelor liberate se face in limita fondurilor aprobate, ceea ce inseamna ca se vor realiza decontari cat timp vor fi bani", a sustinut deputatul. Nicolaescu l-a intrebat pe Bazac daca sumele bugetate sunt la nivelul anului 2008 sau decontarea se va face la alte termene, inclusiv acceptarea adunarii de arierate, de plati restante in sistemul de sanatate.

Deputatul i-a reprosat ministrului ca a revenit la prescrierea medicamentelor compensate cu denumirea comuna internationala, ceea ce inseamna ca medicii vor prescrie substanta activa, nu denumirea comerciala a unor medicamente. "De ce ati schimbat prescrierea medicamentelor compensate cand in acest fel procedeaza obligatoriu numai doua tari din UE (Estonia si Portugalia), alte 12 pot aborda prescrierea in ambele feluri, iar in 7 tari nu este permisa?" intreaba Nicolaescu. Liberalul avertizeaza ca aceasta masura va avea drept consecinta diminuarea responsabilitatii medicului prescriptor, dar si posibilitatea ca farmacistul sa recomande cel mai scump produs si sa influenteze decizia medicala si inclusiv prognosticul afectiunii.

"De ce mintiti cetatenii cand le spuneti ca se vor ieftini medicamentele in conditiile in care le-ati recalculat la un curs mult mai mare?" ii reproseaza Nicolaescu lui Bazac, aratand ca, in plus, unele medicamente s-au scumpit chiar cu 30%.

"Oricum, sper ca mandatul dvs. va fi mai scurt decat si-a imaginat seful si protectorul dvs. Mircea Geoana si cred ca o sa fiti lasat din brate foarte repede din cauza numeroaselor gafe pe care le faceti ca si cum ati bea apa", se mai arata in scrisoare.

Nicolaescu il avertizeaza pe ministrul Sanatatii ca ii va cere demisia la fiecare greseala majora. "Ii transmit ca l-am lasat trei luni sa-si faca treaba, de acum la fiecare greseala majora ii vom cere demisia, pana cand la conducerea Ministerului va veni un om responsabil" a spus deputatul PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.