Subcomisia parlamentara care analizeaza Codul penal a finalizat, miercuri, dezbaterea primei parti a proiectului, partea generala, care a fost votata cu exceptia a unor articole care definesc termeni ce tin de partea speciala a Codului.

Presedintele Subcomisiei, Victor Ponta a explicat ca in partea generala a Codului penal, s-a creat un "sistem modern" referitor la amenzi, acestea devenind mai mari si existand o "presiune de a fi platite". Membrii comisiei au modificat articolul privitor la stabilirea cuantumului amenzilor, astfel incat, acesta nu se stabileste si in functie de situata materiala a condamnatului, asa cum se arata in proiectului Ministerului Justitiei, transmite NewsIn.

De asemena, Ponta a mai spus ca in partea generala s-a creat un regim european cu privire la sanctionarea graduala a minorilor, astfel incat acestia sa fie "recuperati si reintegrati" in urma infactiunilor savarsite, hotarandu-se in acest caz mentinerea varstei pentru care un minor raspunde penal la 14 ani, si nu 13 ani asa cum arata proiectul Codului penal.

Printre amendamentele cele mai importante adoptate de subcomisie la prima partea general a Codului penal s-au numarat faptul ca eliberarea conditionata a condamnatului pe viata poate fi dispusa daca acesta a executat efectiv 30 de ani de detentiune si nu 20, precum si faptul ca inchisoarea va consta in privarea de libertate pe o durata cuprinsa intre 30 zile si 30 de ani, proiectul initial prevazand o durata intre 15 zile si 30 de ani.

Parlamentarii au hotarat sa amane luarea unei decizii referitoare la articolele privitoare la definitiile termenilor "functionar", "membri de familie" si "inscris oficial", acestea urmand a fi discutate in cursul dezbaterilor partii speciale a Codului.

Presedintele subcomisiei care analizeaza Codul penal si Codul penal de procedura,Victor Ponta, considera faptul ca Guvernul nu si-a asumat raspunderea pe Coduri ca fiind o "victorie", care trebuie folosita. El a mai spus ca, in opinia sa, nu retrimiterea la Guvern a Codurilor nu este solutia, ci continuarea discutiile in interiorul Parlamentului. "Astazi distrugem un mit, in care si presedintele tarii credea, sau de care se lasa influentat, ca Parlamentul nu poate sa dezbata si sa adopte bine Codurile", a adaugat Ponta.

Partea speciala a Codului penal urmeaza a fi dezbatuta incepand cu ziua luni, 6 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.