Presedintele Basescu a declarat, marti, ca Guvernul si-a asumat ca pana la sfarsitul anului sa aiba o noua lege a salarizarii adoptata, si ca se va modifica legea raspunderii fiscale astfel incat oricine, "de la judecator la parlamentar", va trebui sa arate sursa de finantare pentru fiecare decizie.

"In ceea ce priveste legislatia viitoare, una din primele legi care trebuie facute este noua lege a salarizarii, noua lege a pensiilor pe care Guvernul s-a angajat sa le aiba adoptate pana la sfarsitul anului. Tot in intelegerea cu Fondul este revizuirea Condului fiscal pentru diminuarea pentru a se reduce din taxe", a explicat Basescu, la Camera de Comert a Romaniei.

"Foarte important, modificarea legii raspunderii fiscale, astfel ca oricine, de la judecator la parlamentar, este obligat sa spuna de unde se finanteaza tot ce da prin deciziile lui. Daca nu stie de unde, actul nu este valabil. In felul acesta se incearca o echilibrare si o punere sub control a costurilor cu forta de munca", a mai spus seful statului, aratand ca in Romania s-a ajuns la situatia paradoxala in care salariatii de la stat sunt mai bine platiti decat cei din domeniul privat.

Basescu a aratat ca nu se poate face o reducere a sectorului bugetar cu 50%, asa cum propusese, in cadrul discutiilor, presedintele Camerei de Comert a Romaniei, dar a aratat ca in acordul cu FMI exista si recomandarea reducerii cu 5% a personalului bugetar. "Nu ducem lipsa de salariati, ducem lipsa de salariati de calitate. Una din marile erori ale politicului este ca si-a asumat ceea ce nu a facut corpul functionarilor", a continuat Basescu, aratand ca nu este vina politicienilor pentru ca nu au existat proiecte de atragere a fondurilor europene, ci a functionarimii care ar fi trebuit sa se ocupe de proiecte. "Este o abordare pe care am avut-o si la intalnire cu functionarii, mesajul meu catre ei a fost sa-si asume responsabilitate. La cate un minister se schimba si cate trei ministri intr-o luna, dar functionarii sunt protejati. Este exagerata si abordarea politicienilor de a schimba toti functionarii, pana la sef de birou, dar nu trebuie sa generalizam, sunt politicieni din actuala guvernare care si-au pastrat functionarii", a spus Basescu.

O alta masura de ameliorare a efectelor crizei anuntata de Basescu a fost capitalizarea CEC, seful statului aratand ca Guvernul este in ultima faza a obtinerii aprobarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.