Comisia Europeana monitorizeaza atent situatia cetatenilor romani carora autoritatile moldovene le-au refuzat intrarea in tara, subliniind ca nu trebuie create niciun fel de impedimente persoanelor care calatoresc legitim din Romania in Republica Moldova.

"Comisia monitorizeaza atent situatia cu privire la presupusele interdictii de acces in Republica Moldova a unor cetateni romani, semnalate dupa data de 26 martie”, a declarat pentru NewsIn Christiane Hohmann, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru relatii externe si politica de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, informeaza NewsIn.

“Comisia considera ca nu trebuie impuse niciun fel de obstacole calatoriilor legitime ale cetatenilor romani in Republica Moldova. In plus, Comisia intelege ca azi (mar?i, n.r.) nu au fost inregistrate niciun fel de interdictii de acces pentru cetatenii romani in Republica Moldova si se asteapta ca aceasta situatie sa ramana asa”, a spus Hohmann.

Directia Politiei de Frontiera Iasi a intocmit, sambata, un raport potrivit caruia 226 de cetateni romani nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova, in perioada 26 - 28 martie, iar in primele ore ale diminetii de sambata alti 20 de romani nu au fost, de asemenea, lasati sa intre in aceasta tara.

Controalele in vamile moldovene s-au intensificat de joia trecuta, dupa ce o delegatie oficiala romana, formata din reprezentanti ai consiliilor judetene din Iasi si Vaslui, a fost oprita in vama Leuseni. Ulterior, mai multe grupuri de cetateni, majoritatea delegatii ale unor asociatii nonguvernamentale, au fost de asemenea oprite la vama de autoritatile moldovene. Unii romani au fost coborati si din trenuri, cum s-a intamplat in cazul 16 turisti care calatoreau cu trenul Bucuresti - Chisinau.

Autoritatile moldovene au oprit la intrarea in tara si un grup de personalitati culturale, fapt ce a determinat ca Asociatia Istoricilor din R. Moldova, Uniunea Scriitorilor si Forumul Democrat al Romanilor din Moldova sa adopte o Declaratie comuna impotriva abuzurilor regimului comunist, document ce va fi trimis si Comisiei Europene.

Toate aceste demersuri ale autoritatilor de la Chisinau au loc in contextul apropiatelor alegeri parlamentare, care se vor desfasura in 5 aprilie.

Ministrul Cristian Diaconescu a declarat miercuri pentru NewsIn ca Republica Moldova nu poate sa incalce regulile democratice si acordurile internationale dupa "cum sunt interesele de politica interna ale momentului" dovedind ca nu a inteles nimic din ceea ce inseamna o politica de nivel european.
"Este regretabil ca autoritatile Republicii Moldova nu au inteles ca in relatia cu Uniunea Europeana respectarea normelor si principiilor europene nu este facultativa. Un stat care doreste sa coopereze mai strans cu Uniunea trebuie sa functioneze ca un stat de drept si sa isi asume regulile democratice si angajamentele asumate prin Acorduri, nu sa le incalce dupa cum sunt interesele de politica interna ale momentului", a declarat ministrul de externe in reactie la declaratiile premierului moldovean Zinaida Greceanii, care a spus marti ca "Bruxelles-ul cunoaste foarte bine" ca Romania "se implica in treburile interne ale Republicii Moldova".

"In plus, faptul ca, in acelasi timp, Chisinaul lanseaza acuzatii nefundamentate la adresa unui stat membru UE este cu atat mai regretabil si dovedeste ca nu a inteles nimic din ceea ce inseamna o politica de nivel european", a subliniat Cristian Diaconescu.

Chisinaul a formulat marti, la cinci zile de la declansarea scandalului romanilor intorsi din vama la frontiera romano-moldoveana, o reactie oficiala privind motivele acestor actiuni, cu ocazia unei conferinte de presa sustinute de premierul Zinaida Greceanii la un an de la investirea in functie. Premierul Zinaida Greceanii a negat orice abuz din partea autoritatilor moldovene, spunand ca toate actiunile au fost perfect legale. "In fiecare caz in parte, organele competente au avut motive bine intemeiate pentru a nu permite accesul acestor cetateni pe teritoriul national", a spus Greceanii. Ea a evitat sa pronunte prea des cuvantul Romania, folosind sintagma "statul vecin".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.