Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, va expune in sedinta de astazi a Guvernului propunerea ONG-urilor de scoatere a Codurilor din Parlament pentru a fi dezbatute public, potrivit declaratiei ministrului facuta la finalul intrevederii de marti cu ONG-urile.

Ministrul Justitiei a declarat, marti, la finalul intrevederii cu organizatiile neguvernamentale, care s-a desfasurat cu usile inchise, ca societatea civila i-a propus sa aiba loc o a doua dezbatere publica pe marginea Codurilor, in afara de cea care a existat in 2008, pentru analiza in detaliu a acestor proiecte.

"La randul meu, le-am expus pozitia mea, in sensul ca procedurile au fost indeplinite, dar ca voi expune punctul lor de vedere in Guvern. Nu a existat nicio problema, discutiile au fost extrem de constructive si pot continua, nu cred ca este singura intalnire", a declarat Catalin Predoiu.

Ioana Avadani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, a declarat, marti, ca atat din intalnirea cu ministrul Justitiei, cat si din intrevederea Clubului Roman de Presa cu premierul Emil Boc, a reiesit ca, miercuri, se va discuta despre problema ridicata si ca se vor cauta solutii, transmite NewsIn.

"<<Cautam solutii>> este un mesaj pozitiv", a precizat Ioana Avadani. "Nu ne asteptam la gasirea unei soltii atat de bruste (n.r. - retragerea Codurilor din Parlament). Deocamdata, discutam", a mai spus Avadani.

Diana Hatneanu, director executiv APADOR-CH, a declarat ca varianta scoaterii Codurilor din Parlament ar putea fi o solutie. "Ar putea fi o varianta, care s-a discutat astazi la aceasta masa, o oprire a procedurii in Parlament si o reluare a dezbaterii publice. Deci s-ar putea sa se opreasca procedura din Parlament, pentru a organiza acesta dezbatere. Nu stim daca aceasta va fi decizia Guvernului. Scopul nostru este sa se organizeze acesta dezbatere publica, urmata de o reala dezbatere in Parlament, nu sub presiunea timpului. Nu suntem de acord cu ideea asumarii raspunderii Guvernului".

Diana Hatneanu a mai spus ca nu se stie de unde a aparut termenul de 15 mai, de finalizare a dezbaterilor pe Coduri. "Ni s-a spus ca termenul de 15 mai n-a venit din partea ministerului. Si nici din partea Comisiei Europene. Aceasta a fost declaratia ministrului, ca nu a spus niciodata 15 mai. S-a spus ca aceste termene s-au stabilit intr-o intalnire cu toti factorii responsabili interesati in problema justitiei", a mai Diana Hatneanu.

Ioana Avadani a precizat ca demersul societatii civile se va opri atunci cand "cetateanul se va simti sigur in prezenta acelor Coduri". "Am discutat strict de demersul coalitiei, de oprire a dezbaterii parlamentare, de retragere a codurilor si de pornire a unei dezbateri publice reale care sa ne asigure ca interesul cetatenului este reprezentat in codurile civile si penale", a declarat directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Avadeni a confirmat faptul ca nu mai exita posibilitatea si timpul necesar pentru a depune amendamente. "Nu avem posibilitatea si timp de a depune amendamente. Noi, ca societate civila, nu putem face asta. Dezbaterea este acum in Parlament, este politica, a iesit din zona civila. Procedural, nu putem deschide gura in comisii. Noi nu facem amendamente, tocmai pentru a scoate codurile din dezbaterea parlamentara", a explicat Ioana Avadeni.

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a invitat marti, incepand cu ora 10.00, reprezentantii asociatiilor si organizatiilor neguvernamentale la o intalnire pe tema prevederilor din proiectele de Coduri, la care a participat si ministrul Catalin Predoiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.