In turul II, PSD va transporta votantii la sectii cu propriile masini. Asta reiese dintr-un document intern al PSD, pe care presedintele organizatiei din Hunedoara, prefectul Victor Vaida, l-a trimis catre organizatiile teritoriale. Prin acest ordin, liderul PSD cere "imbunatatirea substantiala a echipelor de mobilizare la vot cu autovehicule si intocmirea de liste nominale cu votantii nostri care vor fi transportati cu acestea". Intrebat daca a semnat acest act, liderul PSD Hunedoara s-a bilbiit si ne-a spus ca ne ofera un raspuns doar dupa ce vede cu ochii lui documentul. In locul lui ne-a raspuns insa presedintele executiv, care a recunoscut ca ordinul a fost trimis de partid. Liderii PSD din mai multe judete ne-au confirmat afirmatia din respectivul document, conform careia astazi "are loc o simulare pe tara cu noua organizare si dotare a echipelor de mobilizare la vot".

Documentul poarta antetul Uniunii Nationale PSD+PUR, filiala judeteana Hunedoara, si este datat 2 decembrie 2004. Acesta a fost trimis tuturor presedintilor de organizatii teritoriale ale PSD din judet si poarta stampila si semnatura presedintelui PSD Hunedoara, Victor Vaida.
Conform ordinului, liderii PSD din teritoriu trebuie sa intocmeasca liste nominale cu votantii lui Adrian Nastase care vor fi transportati la sectiile de votare cu autoturismele puse la dispozitie de "echipele de mobilizare la vot". "Se cere ca fiecare sectie sa fie asigurata cu autovehicule", se mai arata in document, afirmatia fiind subliniata. Presedintele PSD Hunedoara a mai solicitat ca, pina ieri la ora 15.00, sa se transmita la sediul Consiliului Judetean "responsabilii echipelor de mobilizare, numerele de inmatriculare ale autovehiculelor arondate sectiilor de votare, numele conducatorilor auto si numarul de votanti planificati a fi transportati". Documentul mai anunta ca in cursul zilei de astazi "va avea loc o simulare pe tara cu noua organizare si dotare a echipelor de mobilizare la vot".

"Credeti ca eu stiu tot ce semnez?"

Intrebati daca au primit acest ordin, mai multi lideri PSD din judet ne-au confirmat. Dupa un moment de ezitare, presedintele PSD Hunedoara, Victor Vaida, cel a carui semnatura se regaseste pe document, ne-a spus insa ca nu are cunostinta despre existenta documentului. "Credeti ca eu stiu tot ce semnez, mai ales in ultima vreme la prefectura si partid?", a intrebat liderul PSD, evident surprins. Apoi ne-a cerut sa-i trimitem hirtia prin fax.
Pina ieri dupa-amiaza, nu a venit nici un raspuns din partea prefectului. In schimb, ne-a contactat presedintele executiv al PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor, care a recunoscut ca documentul a fost trimis de partid. "Da, este ordinul nostru. Ideea a fost sa se asigure masini in localitatile unde nu exista sectii de votare si unde alegatorii nu pot sa ajunga pe jos. De asemenea, trebuia sa se stabileasca numarul de alegatori pentru a sti exact de cite masini e nevoie", ne-a explicat Nistor.

PSD, partizanul "turismului electoral"

Liderul PNL Hunedoara, Mircia Muntean, ne-a spus ca documentul nu face altceva decit sa confirme inca o data ca PSD este artizanul "turismului electoral" din duminica alegerilor: "Si in primul tur au fost semnalate masini care carau alegatorii la sectiile de votare si ai caror soferi lamureau pe traseu oamenii cu cine sa voteze. Ba, mai mult, le mai dadeau si cite o tuica in loc de apa pe drum. E clar ca au fost oamenii PSD-ului."

"Strategie de furt organizat"

"Partidul de guvernamint pune la cale o noua frauda electorala!", a reactionat ieri Alianta PNL-PD dupa ce a intrat in posesia adresei ce poarta semnatura presedintelui filialei PSD Hunedoara. Alarmata de posibilitatea repetarii fraudarii alegerilor de duminica, Alianta a solicitat presedintelui PSD Adrian Nastase "sa isi asume public aceasta strategie de furt organizat, atestata in documentele emise de partidul pe care il conduce".
"In plus, solicitam institutiilor statului sa refuze complicitatea cu PSD, partid care a incalcat flagrant legile tarii, si sa supravegheze in mod onest si responsabil desfasurarea procesului electoral din 12 decembrie. Nu in ultimul rind, facem apel la observatorii acreditati in sectii de catre organizatiile societatii civile sa monitorizeze cu atentie modul in care va decurge votul pentru turul al doilea. De asemenea, vom informa Delegatia Comisiei Europene asupra acestui caz deosebit de grav, care pune serioase semne de intrebare asupra corectitudinii scrutinului prezidential ce va avea loc duminica", sustine Alianta PNL-PD intr-un comunicat. (A.M.)

"Asta nu-i o chestie pentru "Evenimentul zilei""

In mai multe judete din tara, Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, responsabili ai PSD ne-au confirmat ca in rindul partidului de guvernamint se face astazi o simulare a zilei de vot. "E o problema interna a PSD-ului, noi nu comentam asa ceva. Asta nu-i o chestie pentru "Evenimentul zilei". (...) Asta-i o chestie de organizare proprie a Partidului Social Democrat, interna... asta tine de fiecare partid in parte, modul in care se organizeaza si participa la procesul electoral", ne-a declarat purtatorul de cuvint al PSD Alba, Cornel Suciu. "Este o pregatire inainte de scrutinul din 12 decembrie, incercind sa verificam viteza de reactie a oamenilor nostri din sectiile votare", ne-a spus si presedintele executiv al PSD Bistrita-Nasaud, deputatul Radu Moldovan (Andi Laslau, Alin Cordos)

"Sigur ca ne-am pregatit"

La Cluj, echipa PSD e pregatita pentru simulare, chiar daca nu are suficiente masini sa acopere toate sectiile de votare. Redam in continuare afirmatiile facute de coordonatorul actiunii PSD pe judetul Cluj, Liviu Medrea, intr-o convorbire telefonica avuta cu reporterul "Evenimentului zilei".
V-ati pregatit pentru simularea de miine?
Sigur ca ne-am pregatit.
Si aveti atitea masini, pentru fiecare sectie? Ca doar sint peste 600 in Cluj!
Nu avem atitea masini, avem un numar limitat care sint folosite la activitatile noastre.
Si ce o sa faceti, de unde inchiriati?
Nu inchiriem.
Si cum o sa faceti la simularea de miine?
Ne descurcam, dar nu avem o desfasurare de forte.
Pai stiti ca, de exemplu, in Hunedoara au masini pentru fiecare sectie? La Cluj cum o sa faceti?
Eu nu stiu cum e la Hunedoara.
Si cum se va desfasura simularea? Se pleaca din Cluj-Napoca de dimineata sau...?
Nu, nu. Fiecare isi face problemele in teritoriu. Sint coordonatori ai sectiilor de votare in teritoriu care isi vor mobiliza oamenii, mijloacele si vor urmari cum ele se misca pe o schema dinainte stabilita.
Inteleg. Si aici, la Cluj, cine se ocupa?
Eu sint coordonatorul sectiilor de votare pe judet.
A consemnat Raluca Crisan


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.