Fostul ministru al culturii, Razvan Theodorescu, va fi cercetat penal pentru abuz in serviciu, in dosarul care priveste modul in care au fost executate lucrarile de amenajare la cele doua parcuri din Targu-Jiu, care adapostesc ansamblurile monumentale create de Constantin Brancusi. El este acuzat ca a impus, fara drept, folosirea unui anumit material la pavarea aleilor din cele doua parcuri, ca si a firmei care a executat lucrarile. Dosarul a fost deschis in urma cu aproximativ o luna de catre Parchetul Tribunalului Gorj, dar, datorita implicarii unui fost ministru, institutia isi va declina competenta in favoarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care este abilitat prin lege sa desfasoare astfel de anchete.

Proiectul de amenajare a operelor si parcurilor realizate de Brancusi a inceput in 1996, cu o finantare de 5 milioane de dolari, imprumutati statului roman de Banca Mondiala. Scandalul de acum nu este singurul pe care l-a nascut acest proiect. A mai fost un asemenea scandal legat de restaurarea "Coloanei Infinitului", una dintre cele mai cunoscute lucrari brancusiene.

Scandal la nivelul trotuarului

Miezul scandalului il constituie materialul folosit pentru pavarea aleilor din cele doua parcuri. Este vorba de o combinatie din agregati granitici de cariera, al caror liant este un stabilizator ecologic, un extract de patlagina din Orientul Apropiat, sub forma de praf. In conformitate cu datele despre acest tip de paviment, suprafata acoperita cu el nu face noroi cand ploua, iar vara nu face praf. Asta in teorie, pentru ca in practica nu a fost deloc asa.

Pe timpul iernii, pavimentul din cele doua parcuri s-a transformat in namol. Din cauza umezelii retinute de material, pe mai multe scaune de piatra din ansamblul monumental a inceput sa creasca un mucegai verde. Firma din Petrosani care a executat lucrarea a fost solicitata sa indeparteze pavimentul cu stabilizator si sa-l inlocuiasca cu pietris.

Procurorii gorjeni au descoperit, in urma cercetarilor, ca respectivul material nu a fost avizat de Inspectoratul de Stat in Constructii si, in consecinta, nu poate fi folosit legal. "Domnul Theodorescu este acuzat de abuz in serviciu. Din declaratiile la dosar reiese ca domnia sa a impus atat folosirea pavimentului neagreat tehnic in parcuri, cat si firma ,,Consmin Petrosani", care a efectuat lucrarile de amenajare peisagistica. Specialistii s-au opus folosirii materialului respectiv, sfaturile si recomandarile acestora fiind insa ignorate", a declarat pentru Mediafax prim-procurorul Parchetului Tribunalului Gorj, Emil Mota.

Razvan Theodorescu arata spre World Monument Fund

Fostul ministru al culturii sustine ca restaurarile ansamblului monumental Brancusi au fost facute cu consultanta World Monument Fund (WMF), organism international care se ocupa de refacerea monumentelor si operelor de arta. Presedintele WMF, Bonnie Burnham, a trimis o scrisoare Ministerului Culturii si Cultelor, aparand materialul folosit la pavare. In scrisoarea publicata pe site-ul ministerului se spune: "WMF a supervizat fiecare aspect al proiectului de amenajare peisagistica si al procesului de executie a lucrarilor si nu intelegem de ce materialul folosit pentru alei este pus sub semnul intrebarii. (...)Alegerea acestui material nu a fost una ad-hoc. Un grup de consultanti atat locali, cat si internationali condus de Laurie Olin, un foarte renumit si respectat arhitect peisagist de talie internationala, a ales acest material pentru a respecta intentia arhitecturala a lui Brancusi".

Virgil Stefan Nitulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii, ne-a declarat ca institutia nu poate deocamdata sa isi exprime punctul de vedere asupra problemei de la Targu-Jiu. La minister sunt asteptate mai multe documente de la Paula Olteanu, directorul unitatii de implementare a proiectului (care este si ea cercetata penal, impreuna cu mai multi functionari din minister), pentru a se putea face o evaluare. Daca va fi gasit vinovat de abuz in serviciu, Razvan Theodorescu, care acum este senator, risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani, in conformitate cu articolul 248 din Codul penal.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.