Conform unui studiu al Institutului European pentru Democratie Participativa – QVORUM, mai mult de jumatate din reprezentantii Romaniei in Parlamentul European au avut o activitate medie sau buna, spre deosebire de situatia din Parlamentul national unde lucrurile stau semnificativ mai prost.

Adrian Severin, Adina Valean si Daniel Daianu sunt printre europarlamentarii care au avut o activitate deosebita in PE, in timp ce Sebastian Bodu si Lazlo Tokes fac parte din categoria europarlementarilor cu o activitate slaba.

Institutul European pentru Democratie Participativa – QVORUM a lansat marti studiul "Europarlamentarii la raport", care cuprinde analiza individuala a activitatii fiecarui europarlamentar in perioada 1 ianuarie 2008 – 8 februarie 2009. Potrivit acestui raport, europarlamentarii au avut o activitate satisfacatoare in PE, deoarece au beneficiat de modul de lucru occidental, bazat pe rigurozitate, responsabilitate si transparenta.

Centralizatorul activitatii europarlamentarilor arata ca Marian Jean Marinescu (PDL) si Nicolae Vlad Popa (PDL) din Partidul Popular European (PPE), Adrian Severin (PSD) si Adriana Silvia Ticau (PSD) din Partidul Socialist European (PSE), Adina Valean (PNL) si Daniel Daianu (PNL) din Alianta Liberalilor si Democratilor din Europa(ALDE) au avut o activitate deosebita in PE, insa Sebastian Bodu (PDL-PPE), Flaviu Calin Rus (PDL-PPE), Lazlo Tokes, europarlamentar independent, din Partidul Verzilor si Csaba Sogor (UDMR-PPE) sunt eurodeputatii cu activitate slaba.

Referitor la motivele activitatii mai scazute a unora dintre eurodeputati, Doru Frantescu, Director al Institutului European pentru Democratie Participativa – QVORUM, este de parere ca "aceasta se poate datora pe de o parte incapacitatii de acomodare cu modul de lucru al Parlamentului European care necesita un grad superior de rigurozitate, responsabilitate si transparenta, iar pe de alta parte insuficientei motivatii de a face treaba buna la Bruxelles, fapt constatat la acei eurodeputati care au fost implicati mai mult in activitati politice in Romania".

De asemenea, din raport reiese ca europarlamentarii unui partid nu au fost mai eficienti decat europarlamentarii altui partid. "Eficienta si buna credinta in desfasurarea activitatii au tinut de pregatirea, caracterul si atitudinea persoanei, indiferent de proveninta politica", scrie in comunicatul Institutului European pentru Democratie Participativa – QVORUM.

O alta categorie de europarlementari sunt cei care au avut o activitate buna in PE. Acestia sunt Renate Weber (PNL-ALDE), Victor Bostinaru (PSD-PSE), Gabriela Cretu (PSD-PSE), Cristian Busoi (PNL-ALDE), Ramona Manescu (PNL-ALDE) si Daciana Sarbu (PSD-PSE). Restul europarlementarilor, printre care se afla si Theodor Stolojan, au avut o activitate, cotata in studiul Institutului European pentru Democratie Participativa – QVORUM, ca fiind "medie".

Institutul European pentru Democratie Participativa – QVORUM face niste propuneri partidelor politice in vederea organizarii pentru alegerile europarlementare din 7 iunie.

Institutul recomanda forurilor decizionale ale partidelor politice din Romania ca in alcatuirea listelor de candidati pentru alegerile din iunie 2009 (si a ordinii candidatilor pe aceste liste) sa tina cont in primul rand de activitatea de pana acum a europarlamentarilor. "Criteriul performantei in indeplinirea atributiilor de reprezentare a cetatenilor trebuie lasat sa prevaleze in fata intereselor oligarhice de partid. El le mai recomanda sa propuna in proportii echilibrate candidati cu o bogata experienta pe de o parte, iar pe de alta parte candidati tineri, energici, cu o mentalitate noua, europeana, in vederea facilitarii innoirii clasei politice din Romania", scrie in comunicatul Institurului QVORUM.

Europarlamentarilor le este recomandat sa informeze publicul cu regularitate si cu exactitate asupra activitatilor pe care le desfasoara in Parlamentul European, fara a exagera importanta acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.