Rezultatul consultarilor populare din Franta si Olanda a dat de inteles ca o buna parte dintre cetatenii Uniunii simt nevoia unui moment de respiro inainte de a purcede la viitoare extinderi, apreciind ca dupa socul integrarii celor 10 candidate este nevoie de o mai lunga perioada de refacere. Ce poate face Romania in aceste conditii? Reprezentantii UE la Bucuresti sugereaza mai multe fapte si mult mai putine dispute politice. In acelasi timp, ne recomanda o concentrare asupra propriilor angajamente, fara sa ne batem prea mult capul cu soarta celorlalte tari care bat la poarta selectului club european.

Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a lansat un avertisment cat se poate de concret: nu este timp pentru dispute politice. Oficialul, citat de Mediafax, a mai subliniat ca Romania si Bulgaria ar trebui sa poata adera in ianuarie 2007, dar numai daca isi indeplinesc obligatiile asumate. Totodata, el a recunoscut ca exista o schimbare de climat in Uniunea Europeana si ca "nu ar fi democratic" ca institutiile europene sau institutiile nationale din tarile membre ale organizatiei sa ignore preocuparile cetatenilor.

Tot din categoria atentionarilor face parte si recenta declaratie a ambasadorului Germaniei, Wilfried Gruber, care a precizat ca Romania trebuie sa fie mai precauta in mentionarea unor noi candidati pentru aderare rapida la Uniunea Europeana. El a facut aceste afirmatii referindu-se la mesajul premierului roman, Calin Popescu Tariceanu, prezentat ieri la deschiderea unei conferinte pe teme de integrare.

In mesajul respectiv, seful executivului isi exprima opinia conform careia "Romania are interesul sa transfere Uniunea Europeana spre est, sud si nord", sa determine "o contaminare a spatiului tangent", adaugand ca tara noastra va putea respira usurata dupa ce tarile invecinate vor impartasi in mod real aceleasi valori europene. Ambasadorul a mai declarat ca Tratatul de aderare a Romaniei va putea fi introdus spre ratificare in Bundestag abia dupa alegerile anticipate si ca din acest motiv raportul de tara al Comisiei Europene va avea un impact considerabil asupra campaniei electorale din Germania.

Romania, condamnata sa fie Nadia Comaneci

Calin Popescu Tariceanu priveste insa viitorul cu multa incredere, considerand ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 este un final posibil, nu doar dezirabil: "Sincer, cred ca in ianuarie 2007 vom avea un altfel de pasaport". Potrivit Mediafax, premierul apreciza ca evenimentele recente din UE nu reprezinta o criza, ci un moment de reflectie fundamentala asupra proiectului european.

Pentru Mircea Geoana insa Romania va trebui sa dea dovada de foarte multa suplete in fata exigentelor sporite ale Uniunii. Fostul ministru al afacerilor externe declara ca "Romania este condamnata sa fie Nadia Comaneci" si ca cel mai mic pas gresit al ei va fi sanctionat imediat. Geoana mai este de parere ca evaluarea nu se va face doar pe criterii tehnice, ci si pe baza de conduita politica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.