Fostul ministru de Externe francez, Herve de Charette, considera "imposibila" aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, atata timp cat Uniunea nu iese din criza generata de respingerea, de catre francezi si olandezi, prin referendumuri, a Constitutiei europene.

De Charette, actualmente secretar national pentru relatii internationale al Uniunii pentru Miscare Populara (UMP), aflata la putere in Franta, spune ca Parisul trebuie sa propuna amanarea aderarii celor doua state balcanice, aceasta fiind o solutie pentru salvarea Uniunii. "Ma astept ca Franta sa promoveze aceasta idee la Consiliul european din 16-17 iunie, cu atat mai mult cu cat cele doua tari sunt departe de a fi pregatite de aderare", a spus oficialul.

O alta conditie ar fi ca Franta sa se pronunte ferm impotriva lansarii negocierilor de aderare cu Turcia, programate pentru octombrie. Nu in ultimul rand, De Charette propune ratificarea separata, de catre Franta, a primei parti a Constitutiei, care defineste obiectivele si competentele UE, chestiuni cu care francezii sunt de acord, spune acesta. Oficialul UMP a mai atras atentia asupra faptului ca multi dintre euroscepticii francezi isi doresc, de fapt, o Europa "mai sociala".

El a subliniat ca votul negativ din 29 mai nu reflecta dorinta Frantei de a bloca evolutia Europei, ci trebuie vazut mai degraba ca un apel pentru reorientarea parcursului european. Herve de Charette afiseaza un optimism neverosimil, spunand ca nu considera ca textul fundamental al UE este veritabil compromis. El le-a cerut francezilor sa acorde Constitutiei o a doua sansa si a propus organizarea unei serii de consultari cu partidele si personalitatile politice.

O pozitie la fel de critica privind extinderea UE a fost exprimata ieri si de cancelarul austriac Wolfgang Schuessel, care se asteapta la amanarea cu un an a aderarii Romaniei si Bulgariei. Herbert Scheibner, presedintele Partidului Libertatii din Austria, a spus ca in prezent este imposibila extinderea UE. De la Bucuresti, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene, Onno Simons, citat de Mediafax, a avertizat Romania sa lase la o parte disputele politice si sa se concentreze asupra "eforturilor semnificative" pe care trebuie sa le faca pana in noiembrie, in vederea integrarii.

Totul depinde de noi

Ministrul roman de Externe spune ca mingea este in terenul nostru. "Cred ca cel mai bun raspuns la posibilitatea de a deveni membru cu drepturi depline al UE il va oferi, la finele anului 2006, rezultatul muncii noastre. Ceea ce noi cerem tuturor este sa aiba incredere si sa nu parieze pe esec", a declarat ieri seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, dupa intalnirea cu omologul sau italian Gianfranco Fini.

Presedintele francez, Jacques Chirac, s-a intalnit ieri, la Luxemburg, cu presedintele in exercitiu al UE, Jean-Claude Juncker, pentru a pregati summitul Uniunii Europene. Astazi, Chirac va discuta pe aceeasi tema, la Paris, cu cancelarul german Gerhard Schroder. Intalnirile, care preced in mod traditional summit-urile UE, sunt marcate de tensiunea provocata de respingerea, de catre francezi si olandezi, a Constitutiei si de decizia Marii Britanii de a renunta la referendum. Zilele de 16 si 17 iunie se anunta cruciale pentru Romania, dar si pentru Europa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.