Cancelarul Austriei, Wolfgang Schssel, s-a declarat, ieri, convins ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE va fi aminata cu un an de Comisia Europeana, conform Agentiei Novinite, citata de Hotnews. Schssel a facut aceasta precizare in timpul dezbaterilor din Parlamentul Austriei privind Constitutia europeana. Cancelarul Austriei face astfel prima declaratie transanta privind certitudinea activarii clauzei de salvgardare pentru Romania, declaratie mai importanta decit semnalele linistitoare transmise de Comisia Europeana si de unii membri ai Parlamentului European intrucit Decizia privind activarea clauzei de salvgardare revine Consiliului European, din care fac parte reprezentantii guvernelor statelor membre, la recomandarea Comisiei si cu acceptul Parlamentului.

In schimb, pozitia presedintelui Partidului Libertatii de dreapta din Austria, Herbert Scheibner, este mult mai dura: Uniunii Europene ii este imposibil sa mai faca pasi pe calea extinderii dupa esecul refendumurilor din Franta si Olanda privind Constitutia. Ministrul italian de externe Gianfranco Fini a exprimat ieri la Bucuresti hotarirea Italiei de a ratifica Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Italia doreste sa fie una dintre primele tari care ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la UE, a spus Fini intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu omologul sau roman Mihai Razvan Ungureanu, declarindu-se convins ca UE isi va indeplini angajamentele fata de Romania.

Optimismul lui Fini intra in contradictie cu alte voci europene care au sustinut inclusiv blocarea procesului de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei dupa votul francez si cel olandez. Germania a anuntat deja prin liderul Uniunii Crestin Democrate Angela Merkel, probabil viitorul cancelar dupa alegerile din septembrie, ca Bundestagul isi va da acceptul asupra documentului dupa raportul de tara al Comisiei Europene. Acest raport poate insa produce activarea clauzei de salvgardare, care inseamna aminarea aderarii cu un an.

Guvernul face strategii

Guvernul a aprobat ieri o strategie de comunicare privind integrarea Romaniei in UE. Strategia urmareste informarea populatiei despre integrarea europeana, precum si un lobby al "progreselor" Romaniei. Proiectul de strategie a apartinut Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Potrivit sefului institutiei, Valeriu Turcan, "comunicarea este cruciala pentru finalizarea cu succes a procesului de integrare".