Premierul Calin Popescu-Tariceanu a ripostat, ieri, dur la scrisoarea lui Adrian Nastase in care acesta acuza transformarea parlamentului in ghiseu de registratura pentru pachete de legi si ordonante de urgenta. "In primele cinci luni ale acestui an, am aprobat 45 de ordonante de urgenta, aproape pe jumatate din cite a adoptat cabinetul dv. in perioada similara, adica 80. Guvernul pe care-l conduc a promovat 66 de proiecte de lege, in timp ce fostul executiv a initiat 50 de astfel de acte normative in primele cinci luni de mandat. Acestea sint fapte, nu ironii de doi bani cu care va faceti ca faceti politica!", ii transmite Tariceanu lui Nastase.

Premierul isi apara decizia de asumare a raspunderii guvernamentale pe pachetul de legi privind reforma justitiei: "Daca dv., in cei patru ani in care ati fost prim-ministru, si guvernul pesedist faceati reforma justitiei, atunci nu am fi avut acum o clauza de salvgardare care sa ne oblige sa reformam sistemul judiciar in citeva luni. Coruptia a devenit sub guvernarea PSD emblema Romaniei". Tariceanu ii aminteste lui Nastase ca in 2003 si-a asumat si guvernul PSD raspunderea pentru un pachet de legi cu o tematica la fel de larga, respectiv, Pachetul anticoruptie.

PSD - cu Basescu muma, cu Tariceanu ciuma

In ultima saptamina, Tariceanu a fost destinatarul a doua scrisori deschise: una primita ieri de la presedintele PSD, Mircea Geoana, si alta expediata in urma cu citeva zile de presedintele executiv Adrian Nastase. Prin comparatie, presedintele Traian Basescu este crutat de atacurile PSD. Tariceanu a fost luat, ieri, la refec si de Mircea Geoana pentru "abuzurile reprezentantilor guvernului in judete asupra alesilor locali". "Semnalele primite din tara arata o amplificare a acestor actiuni, apropiindu-ne de o situatie similara cu cea de la inceputul anilor '50, cind epurarea politica - practicata de regimul comunist - a decapitat si destabilizat intreaga administratie publica, aruncind Romania in haos si arbitrar", spune Geoana, in scrisoarea pe care o semneaza impreuna cu Liviu Dragnea, presedintele CJ Te leorman.

Ei sustin ca afirmatiile lor sint indreptatite de "exercitarea a peste 160 de controale abuzive, in 23 de judete, doar asupra primarilor si alesilor locali, precum si asupra sefilor de servicii descentralizate, membri ai PSD, pentru a-i determina pe acestia sa demisioneze din functiile in care au fost alesi sau numiti ori din calitatea de membru al Partidului Social Democrat".

Vicepresedintele PSD Ioan Rus l-a atacat si el, ieri, pe Calin Popescu-Tariceanu pentru declaratiile publicate de presa germana cu privire la activitatea inexistenta a guvernului PSD de lupta impotriva coruptiei. "Declaratiile presedintelui Romaniei privind ineficienta guvernului si lipsa de autoritate a premierului se pare ca au o acoperire in realitate", afirma Rus.

Sustinatorii lui Patriciu, urecheati de seful PNL

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a criticat marti, in emisiunea "Romania la raport" realizata de Carol Sebastian la Radio Mix, activitatea PNA si a Parchetului General, decizia unor lideri liberali de a-l insoti la Parchet pe Dinu Patriciu, a exclus afilierea PNL la un viitor partid popular rezultat din fuziunea cu PD, dar si organizarea de alegeri anticipate inainte de 1 ianuarie 2007.

• Primul-ministru a atacat virulent mai ales activitatea PNA si a Parchetului General: "Parchetul este o institutie care s-a dovedit foarte ineficienta in lupta impotriva coruptiei, coruptie de care noi sintem acuzati - nu noi ca guvern. (...). Ma refer la ambele Parchete".

• Calin Popescu-Tariceanu a criticat decizia liderilor liberali, precum Teodor Melescanu sau Cristian Boureanu, de a-l insoti la Parchet pe Dinu Patriciu. El a calificat gestul lor drept "complet eronat". "Astfel de presiuni din partea unui partid politic nu cred ca sint acceptabile", a afirmat Tariceanu.

• Referindu-se la relatia cu PD, premierul a exclus ideea ca viitorul partid rezultat in urma fuziunii cu democratii sa fie de sorginte populara. "Daca vreti, este si o problema de etica. In campanie ne-am prezentat in fata electoratului ca o alianta cu doua componente - o componenta liberala si o componenta reprezentata de PD. Eu cred ca ar fi complet imoral din partea noastra sa ne ducem in fata electoratului si sa spunem: "Stiti, dupa ce ne-ati ales ca liberali, acum noi ne schimbam culoarea si devenim altceva"", a spus premierul.

• Catre finalul emisiunii, Tariceanu a abordat problema alegerilor anticipate, care, in opinia sa, "trebuie disociata in doua". "Daca vorbim de oportunitate e o problema si daca vorbim de timp, de momentul in care o facem, e o a doua problema. In ceea ce inseamna oportunitate, eu sint de acord ca totdeauna e bine sa ai o majoritate cit mai confortabila si atunci alegerile anticipate se justifica. Pot insa sa va spun ca in momentul de fata nu avem o problema cu majoritatea in parlament.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.