PSD este prins in cercul pe care il descrie rapirea ziaristilor, declaratiile privind acoperirea si natura relatiilor PSD cu fostul sau membru de partid, Omar Hayssam, atingand cote maxime. Mircea Geoana il acuza pe Antonie Iorgovan ca foloseste arma Hayssam pentru a se razbuna pe adversarii sai din partid. Unul dintre cei pe care Iorgovan ii descrisese ca fiind responsabil de acoperirea lui Omar a fost chiar Adrian Nastase, presedinte PSD si prim-ministru in perioada in care serviciile secrete sesizau autoritatile ca omul de afaceri are probleme. Tot ieri, Comisia parlamentara de control a SRI a trimis din nou spre Ion Iliescu si spre Parchet vinovatia „cocolosirii“ omului de afaceri.

Mircea Geoana i s-a adresat ieri in termeni vehementi lui Antonie Iorgovan pentru ca a nominalizat pentru prima oara posibili responsabili in cazul Hayssam, printre care si pe Adrian Nastase.

Presedintele PSD a declarat ca nimeni nu are dreptul sa foloseasca Comisia de integritate pentru interese personale, pentru ca nu e comisia lui Diaconescu "si cu atat mai putin a lui Iorgovan". Geoana a recunoscut ca declaratiile date de Iorgovan pe subiectul cazului Hayssam il deranjeaza la modul cel mai profund.

El a folosit chiar expresii dure impotriva lui Iorgovan, acuzindu-l pe acesta ca foloseste comisia ca pe un Kalashnikov personal, ca face executii publice si ca trage cu revolverul politic prin targ dupa intalniri cu unii sau cu altii. Potrivit lui Geoana, trebuie sa functioneze prezumtia de nevinovatie, mai ales ca respectiva comisie nu e Ministerul Justitiei sau Parchetul General. Dupa ce si-a mai revenit din suparare, Geoana si-a indulcit tonul cu o scuza: "as fi spus mai putin taios daca Iorgovan nu ar fi recidivat".

Geoana considera gestul lui Iorgovan nestatutar. El urma sa se intalneasca ieri cu prim-vicepresedintele Comsiei de Integritate Morala pentru a discuta despre declaratiile publice ale acestuia care au pus pe jar conducerea PSD.

Iorgovan nu pare insa dispus sa plece capul. El a declarat pentru "Averea" ca presedintelui partidului ii statea mai bine sa se abtina si a pus ironic declaratiile acestuia pe seama lipsei de experienta. "Am de gand sa ma manifest asa cum cred eu ca trebuie sa actionez in aceasta postura", si-a asumat senatorul in continuare rolul de justitiar. Despre posibilitatea de a fi sanctionat chiar in Comisia din care face parte pentru ceea ce presedintele partidului considera gesturi nestatutare, Iorgovan a intors armele: "Suntem in acelasi partid, dar in gradini diferite. Nu Mircea Geoana imi face mie observatii, ci invers, eu judec, eventual, comportamentul lui Geoana".

Asa incat nu ar fi de mirare ca tirurile lui Iorgovan sa-l aiba ca tinta de acum inainte si pe Geoana. Desi presedintele partidului nu a dorit sa comenteze daca Iorgovan face jocurile cuiva, apropierea dintre acesta si Ion Iliescu arata ca fostul presedinte nu e strain de lupta pe care o duce Iorgovan. Tinta acestuia o constituie chiar persoanele pe care Iliescu le-a infierat public in ultima vreme.

Spre deosebire de Iorgovan, Cristian Diaconescu, presedintele Comisiei de Integritate, este chiar prea discret pe subiectul Hayssam. El a declarat ieri ca nu se pronunta deoarece exista o Comisie care trebuie sa faca aceasta si ca nu vede ce rol ar mai avea Comisia daca el se pronunta pe subiectele cercetate de aceasta. Nici Mircea Geoana nu a vrut sa spuna nimic precis despre stadiul cercetarilor in cazul Hayssam. El a vrut sa dea asigurari organizatiei de Bucuresti ca nu va folosi ancheta cu privire la Hayssam in alte scopuri, asa cum a fost acuzat in mai multe randuri.

Pe de alta parte, directorul SRI, Radu Timofte a scapat de grija afacerii Hayssam si a posibilei sale implicari in rapirea celor trei jurnalist romani in Irak. In urma audierii care a avut loc ieri la Comisia speciala pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informati, deputatii l-au disculpat pe Timofte si au aruncat vina privind sincopele aparute in aceasta situatie in ograda Parchetului. Implicatiile au fost insa extinse si asupra fostului presedinte Ion Iliescu, care potrivit membrilor comisiei stia de afacerile lui Omar Hayssam, informat fiind de catre SRI.

Ordinea de zi a audierii de ieri a avut doua puncte mari si late si anume, raportul de activitate al SRI pe anul 2004 si informarea membrilor comisiei de profil din Camera Deputatilor privind modul in care s-a incheiat "cazul Hayssam si al celor trei jurnalisti".

In ceea ce priveste raportul de activitate al serviciului, presedintele comisiei, deputatul liberal Radu Stroe, a avut mai mult cuvinte de lauda, apreciind ca este "structurat, detaliat si coerent si cuprinde toate elementele suplimentare solicitate de membrii comisiei".

Cand a venit momentul declaratiilor privind problema celor trei jurnalisti rapiti in Irak , Radu Stroe a spus ca exista o lista intreaga cu caracter strict secret in care arata cui au fost furnizate informatiile referitoare la Omar Hayssam.

La randul sau secretarul comisiei, deputatul PSD Ion Stan, a spus ca in perioada 2001-2004, SRI a transmis factorilor abilitati informari legate de activitatea infractionala a lui Hayssam "incepand de la seful statului pana la cei aflati in fruntea institutiilor de urmarire si cercetare penala".

De asemenea, el a spus ca in 2005 serviciul a transmis documente de informare premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Traian Basescu, precum si ministrilor de Finante si Mediu in legatura cu activitatile infractionale desfasurate de Omar Hayssam.

Iliescu stia de afacerile lui Hayssam

Omar Hayssam a intrat in atentia SRI inca din anul 1995, cand au fost adresate parchetelor aproximativ 17 sesizari in privinta lui iar in anul 2004 diversele organisme ale statului au primit alte 7-8 sesizari privitoare la Hayssam. In ciuda numeroaselor atentionari, a spus Radu Stroe, institutiile abilitate "nu s-au urnit la timp". "E greu sa fie ei trasi la raspundere de ce altii nu au citit cum trebuie acele documente sau nu le-au luat in serios sau le-au pus deoparte", a declarat presedintele Comisiei pentru controlul SRI. O scuza invocata de Stroe in favoarea conducerii SRI a fost faptul ca legea nu prevede ca instantele statului trebuie sa si raspunda la astfel de sesizari.

Ascultari de telefoane in 2003, 2004 si 2005

Comisia parlamentara de control a SRI a aratat ca Hayssam a fost ascultat de mai multe ori in 2003 si 2004 si la autosesizarea Parchetului, "in februarie-martie 2005". Radu Stroe, presedintele liberal al Comisiei, a explicat ca motivul pentru care acest caz nu se afla in raportul servicului pe 2004 este existenta unui numar imens de sesizari, dar si pentru ca "SRI nu a considerat necesar la momentul intocmirii raportului sa introduca un caz in derulare". Ca urmare a discutiilor din comisie s-a ajuns la concluzia ca telefoanele lui Omar Hayssam nu au fost interceptate continuu, intrucat la momentul incetarii mandatului inceteaza automat si interceptarea telefonului.

Desi SRI a cerut un nou mandat, acesta nu a fost dat imediat de Parchet, a mai spus Stroe. "As spune ca are o mare parte din vina (n.r. - Parchetul) daca exista, si eu cred ca exista o vina in derularea acestui caz", a declarat senatorul liberal. El a explicat astfel

de ce SRI nu a putut preveni rapirea celor trei jurnalisti invocand faptul ca in perioada interceptarilor nu au existat discutii despre rapire.


Despre autor:

Sursa: Streetracing.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.