Presedintele PSD Mircea Geoana i-a adresat ieri o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu-Tariceanu, in care ii solicita o "intalnire imediata" pentru a analiza situatia din administratia publica locala. Geoana sustine ca PSD a prezentat in repetate randuri "cazuri concrete privind abuzurile" reprezentantilor Guvernului in judete asupra alesilor locali ai acestui partid, precum si impotriva functionarilor publici din administratia publica locala si judeteana. El compara actuala situatie cu "epurarile politice" din anii '50.

In acest document este invocata exercitarea a peste 160 de controale, considerate abuzive, in 23 de judete, doar asupra primarilor si a alesilor locali, precum si asupra sefilor de servicii descentralizate, membri ai PSD, pentru a-i determina pe acestia sa demisioneze din functiile in care au fost alesi ori numiti sau din calitatea de membru al PSD.

Geoana mai acuza si interpretarea abuziva a prevederilor legale referitoare la incompatibilitatile presedintilor si ale vicepresedintilor consiliilor judetene membri in Autoritatile Teritoriale pentru Ordine Publica, astfel incat prefectul sa-i poata demite pe cei care sunt membri PSD. El da ca exemplu faptul ca la Sibiu prefectul a emis ordin de incetare a mandatului impotriva vicepresedintelui consiliului judetean, membru PSD, motivand ca acesta nu poate fi membru al Autoritatii Teritoriale pentru Ordine Publica (ATOP), desi acesta demisionase din ATOP.

In aceeasi situatie se afla si presedintele consiliului judetean, membru PNL, si vicepresedintele CJ, membru al PC, impotriva acestora neemitandu-se insa un astfel de ordin, se precizeaza in scrisoare. Deputatul PNL Ovidiu Ioan Silaghi considera ca demiterea presedintilor de consilii judetene Sibiu si Bistrita nu a reprezentat santaje si presiuni, ci intentii de respectare a legii. "Prefectii au solicitat incetarea mandatului presedintelui Consiliului Judetean Bistrita si al vicepresedintelui Consiliului Judetean Sibiu pe motiv ca se afla in fruntea Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica. Cei doi detin o functie remunerata si, conform Legii nr. 161/2003, sunt in stare de incompatibilitate", a declarat Silaghi.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.