Liderul crestin-socialilor din Parlamentul European, Markus Ferber, afirma ca raportul Comisiei Europene privind Romania trebuie sa fie favorabil pentru ca tara sa mai poata adera la UE in 2007. Intr-un interviu acordat Deutsche Welle, el a recunoscut ca posibila stoparea procesului de ratificare a tratatului de aderare al Romaniei si Bulgariei, dar recunoaste ca situatia nu ar fi o abordare serioasa.

Daca cu trei luni in urma, Ferber ceruse amanarea aderarii Romaniei cu un an si redeschiderea capitolelor de negociere, ultimele sale declaratii au fost mai nuantate. Europarlamentarul german spune ca raportul din noiembrie trebuie sa stipuleze ca toate criteriile aderarii, au fost indeplinite pe fond, si nu doar formal. El sustine ca situatia politica din Romania s-a schimbat in bine si ca, daca acest proces continua, statele membre UE vor putea sa inceapa procesul de ratificare.

Ferber a mai adaugat ca sub autoritatea fostului Guvern de la Bucuresti, nici un fel de progrese nu ar fi putut fi infaptuite, dar s-a aratat ingrijorat de sansele noului Guvern de a adopta toate reformele necesare la timp. Ducerea reformelor la bun sfarsit ar putea preintampina clauzele de salvgardare, crede liderul german, dar ele se pot realiza numai cu largul sprijin al opiniei publice. Markus Ferber a mai aratat ca in acest moment, UE nu este pregatita sa primeasca noi membri, si a propus o pauza in politica europeana si o reidentificare a interesului comun.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.