Guvernul ia miercuri in discutie actele normative care vizeaza desfiintarea Cancelaria Primului-Ministru, modificarea legislatiei privind achizitiile publice si stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca desfiintarea Cancelariei Primului-ministru este necesara deoarece aceasta functiona ca un guvern paralel, cu o structura birocratica, stufoasa ce trebuie inlocuita cu un corp mai restrans de consilieri, transmite NewsIn.

"Cancelaria a fost infiintata in 2003. Dupa cum Romania a functionat foarte bine 13 ani fara aceasta Cancelarie, este posibil ca ea sa functioneze si dupa 2009. Cancelaria s-a constituit intr-un guvern paralel, cu o structura birocratica, stufoasa", a spus premierul Boc referitor la motivele care stau la baza deciziei de desfiintare a Cancelariei.

Referitor la modificarile ce vor fi aduse legislatiei privind achizitiile publice, acestea vizeaza, printre altele, cresterea pragului valoric impus pentru aplicarea cererii de oferte. Astfel, procedura cererii de oferte se va aplica numai daca valoarea estimata a contractului de achizitie publica, fara TVA, este mai mica decat sau egala cu 100.000 de euro pentru contractele de furnizare si de servicii, pentru contractele de lucrari pragul urmand sa fie stabilit la un milion de euro. Anuntul a fost facut de vicepremierul Dan Nica in urma cu o saptamana.

Potrivit prevederilor in vigoare, autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura cererii de oferte numai in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica, fara TVA, este mai mica decat sau egala cu echivalentul in lei al urmatoarelor praguri: pentru contractul de furnizare si pentru contractul de servicii - 75.000 de euro si pentru contractul de lucrari - 500.000 de euro.

Termenul pentru semnarea contractului va fi de 15 zile. In ceea ce priveste licitatiile, vicepremierul a spus ca pentru interventiile din timpul procedurii de licitatie (contestatii n.r.) se depune o garantie de 10% din valoarea lucrarii. Nica mai anunta ca eventualele contestatii vor fi solutionate doar de instanta, care va avea obligatia sa se pronunte in 15 zile.

Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri se mai afla proiectul Ordonantei de Urgenta privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Potrivit proiectului de act normativ, lucrarile de reabilitare termica a blocurilor ar urma sa fie finantate in proportie de 50% de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, 30% - de la bugetele locale si 20% - de asociatiile de proprietari.

Autoritatile administratiei publice locale pot prelua partial sau integral cheltuielile care revin asociatiei de proprietari si pot decide ulterior masurile prin care suma corespunzatoare celor 20 de procente va fi recuperata. Autoritatile locale pot decide, se asemenea, preluarea partiala sau integrala a costului lucrarii pentru proprietarii care nu pot plati sumele ce le revin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.