Fostul minstru de externe Lazar Comanescu a primit marti aviz favorabil din partea comisiilor de politica externa din Parlament pentru a deveni ambasadorul Romaniei in Germania, impotriva sa inregistrandu-se un singur vot.

Comisiile reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat favorabil propunerea MAE ca Lazar Comanescu sa fie numit ambasador in Germania. La sfarsitul audierii, care a durat aproape 50 de minute, presedintele comisiei de politica externe a Senatului, Titus Corlatean, i-a urat lui Comanescu "Alles Gute!" ("Numai bine" in limba germana - n.r.).

Un singur membru al comisiilor reunite de politica externa a votat impotriva numirii lui Comanescu ca ambasador la Berlin, transmite NewsIn.

La audieri, Comanescu si-a inceput pledoaria pe un un ton emotional. "Cei care ma cunosc stiu ca nu imi place sa vorbesc si sa spun cuvinte mari. Dar trebuie sa spun ceea ce simt: e o onoare pentru mine sa fiu din nou in fata reprezentantilor a ceea ce inseamna chintesenta democratiei", le-a spus Comanescu parlamentarilor din comisiile de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Fostul ministru de externe a vorbit despre importanta relatiei cu Germania, explicand ca anumite chestiuni importante pentru Romania, precum mecanismul de cooperare si verificare pe justitie, aderarea Romania la Schengen, aderarea Romaniei la OCDE, depind de relatia cu Germania. "Lucruri importante in aceste privinte se pot realiza si s-au realizat in cooperare cu Germania", a spus Comanescu. "Imi propun sa le urmaresc cu foarte mare atentie", a adaugat acesta.

De asemenea, prin consolidarea relatiei cu Geramania, Romania isi poate consolida pozitia in constructia europeana, a explicat Comanescu. "Germania este tara care, din punctul de vedere al ponderii proceselor europene, se afla in frunte si, impreuna cu Franta, a contribuit in mod esential la constructia europeana. Germania este un actor-cheie in ceea ce priveste relatia transatlantica, dar si in ceea ce priveste relatia UE cu estul Europei,cu Rusia, dar nu numai", a mai declarat fostul ministru.

Comanescu a mai explicat ca printr-o buna relatie cu Germania se pot realiza perspective pozitive in dialogul cu Rusia, atat pentru Romania, cat si pentru UE.

De asemenea, Germania este, in opinia lui Comanescu, principalul motor a ceea ce inseamna initiative europene de interes pentru Romania: zona Marii Negre, zona Caucaz si zona Asiei Centrale.

Daca va fi numit ambasador, atunci Comanescu va urmari consolidarea dialogului romano-german, mai ales in ceea ce priveste cooperarea dunareana, aspecte privind tratatul CFE (Fortele conventionale din Europa - n.r.), relatia economica, strategia pentru securitatea vecinatatii Romaniei.

"Germania este si cred ca va fi partenerul nostru numarul unu ca putere financiara, este tara cu cel mai mare volum comercial", a accentuat fostul ministru de externe.

Actualul ministru de externe, Cristian Diaconescu, se afla in aceste zile intr-o vizita de lucru in Germania, Berlinul numarandu-se printre primele destinatii in strainatate vizate de noul sef al diplomatiei dupa instalarea sa in functie. El a mai fost pana acum la Chisinau, Kiev, Paris, Roma si Moscova.

Postul de ambasador al Romaniei in Germania a ramas vacant dupa ce ocupantul lui, Bogdan Mazuru, a fost numit secretar de stat in MAE pentru afaceri europene dupa instalarea la putere a noului guvern PSD-PDL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.