Plenul Senatului a respins luni OUG prin care se stipula ca, incepand cu 31 martie 2009, sa se plateasca sumele prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei, devenite executorii.

Senatorii au considerat ca plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justitiei presupune un efort prea mare pentru bugetul de stat. Astfel, respingerea OUG s-a votat cu 81 de voturi "pentru", o abtinere si sase "impotriva". Guvernul a transmis ca se incearca gasirea unei alte solutii pentru reglementarea situatiei.

Potrivit OUG 225/2008, data de Cabinetul Boc la finalul anului trecut, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei, devenite executorii pana la data intrarii in vigoare a acesteia, cu exceptia celor care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului 75/2008 privind stabilirea de masuri pentru solutionarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei, se realizeaza incepand cu data de 31 martie 2009.

De asemenea, OUG mentiona ca plata sumelor prevazute in hotararile judecatoresti care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului 75/2008 se realizeaza potrivit esalonarii stabilite prin Ordinul comun al ministrului justitiei, al ministrului economiei si finantelor, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ privind modalitatea de esalonare a platii sumelor prevazute in titluri executorii emise pana la intrarea in vigoare a OUG 75/2008.

Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla a explicat ca este vorba despre hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, astfel ca Ministerul Justitiei are de platiti "sume enorme" judecatorilor din sistem. El a adaugat ca, in prezent, este deja aprobat bugetul de stat, iar banii nu pot fi gasiti pana pe 31 martie.
Senatul este prima camera sesizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.