Adrian Negru, administrator a trei societati comerciale si partener cu fiul lui Nicolae Vacaroiu, este urmarit penal de procurorii anticoruptie sub acuzatia ca ar fi obtinut ilegal fonduri comunitare de aproape 200.000 de euro.

Adrian Negru este cercetat pentru sase infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, in cazul sau procurorii instituind interdictia de a parasi tara pentru o perioada de 30 de zile. Anchetatorii au stabilit ca, in calitate de administrator a trei firme, din Bucuresti si Pitesti, toate beneficiare de fonduri nerambursabile prin contract grant, Adrian Negru ar fi obtinut fonduri PHARE de peste 196.000 de euro, bani obtinuti pe baza unor documente si declaratii false, dupa care ar fi schimbat destinatia banilor.

Ancheta a fost declansata in urma sesizarii Departamentului de Inspectie al primului-ministru si de Urmarire a Utilizarii Transparente a fondurilor comunitare, pe baza unui act de constatare provenind de la Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).

Partener cu Vacaroiu Jr.

Negru este administrator al unei firme la care actionar este si fiul presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu. La 17 mai, PNA informa ca tot in urma sesizarii Cancelariei primului-ministru procurorii Sectiei de combatere a coruptiei au intocmit pe numele lui Negru acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru fals intelectual si uz de fals.
Ancheta vizeaza modul in care s-a derulat, in perioada 2003 - 2004, proiectul "Club de locuri de munca Best Jobs" in valoare de 80.495 de euro si care a fost finantat cu 47.495 de euro din fonduri europene.

In acest dosar, procurorii anticoruptie cerceteaza mai multe persoane din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti - Ilfov, care ar fi participat la selectarea si la verificarea proiectului derulat de firma SC Best XZ SRL Bucuresti, administrata de Negru. Potrivit sursei citate, in Nota Cancelariei primului-ministru inaintata PNA nu se face nici o referire la alte persoane din cadrul SC Best XZ SRL Bucuresti, firma care are cinci asociati, printre ei figurand si Mihail Eugen Vacaroiu.

Culisele afacerii

Povestea incepe in 2002, cand firma la care este actionar Mihai Vacaroiu pune mana pe o finantare europeana pentru reconversie profesionala. In cadrul programului PHARE 2000, Vacaroiu si cei patru asociati ai sai propun proiectul "Club de locuri de munca si consiliere Best Jobs", menit, dupa cum ii spune si numele, sa infiinteze o bursa electronica a locurilor de munca.

Conform procedurilor europene, firma finanteaza in jur de 40 la suta din valoarea totala a proiectului, restul fiind fonduri comunitare nerambursabile. Cu alte cuvinte, SC Best XZ pune 33.000 de euro, iar restul de 50.000 de euro sunt livrati de catre UE. Din banii comunitari s-a organizat o licitatie pentru calculatoare, valorand 24.000 de euro, la care s-au inscris trei firme: doua din Germania - SBAN Deutschland Germania si Schuder Dantemsysteme GmbH Germania, si una autohtona, SC Fishagro Tour Bucuresti.

Prima a castigat firma germana, care a depus cea mai buna oferta. Controlul, efectuat de oamenii ministrului Cristian David, a aratat insa ca toate cele trei firme erau, de fapt, legate de Best XZ. Din datele primite de la OLAF a reiesit ca firma castigatoare este inregistrata in Germania, sub numele SBA Negru Inhaber Dr. Adrian Negru, nimeni altcineva decat responsabilul de proiect Best Jobs, asociat cu Mihai Vacaroiu si administrator al firmei Best XZ.
Tot Adrian Negru era asociat la SC Fishagro Tour si, in acelasi timp, administratorul celei de-a doua firme germane, Schuder Dantemsysteme GmbH.

Culmea este ca in comisia care a facut evaluarea ofertelor pentru tehnica de calcul figureaza ca presedinte un anume Marius Voicu, si el asociat la Best XZ cu Vacaroiu si cu Negru. Alti doi membri ai comisiei au legaturi cu firmele celor doi, fie ca asociati, fie ca administratori. Prevederile europene, insusite de legislatia romana, ii obliga clar pe toti cei implicati in selectia de oferte sa declare ca nu au vreo legatura cu firmele beneficiare.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.