Peste o suta de persoane au participat, simbata, la constituirea Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, format din 13 asociatii si fundatii din cele doua judete. Presedintele de onoare al noului organism infiintat este episcopul Ioan Selejan.

Adunarea publica de infiintare a avut loc la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, din Miercurea-Ciuc, sub patronajul episcopului ortodox din cele doua judete, PS Ioan Selejan. Printre obiectivele forumului stipulate in statut se numara promovarea si apararea identitatii nationale a romanilor, sprijinirea invatamintului, a publicatiilor si a institutiilor de cultura in limba romana sau protejarea limbii romane, a insemnelor si simbolurilor nationale.

De asemenea, forumul va sprijini accesul comunitatilor romanesti la programele finantate din fonduri interne sau externe si va stimula constituirea si functionarea unor asociatii comunitare, ca forme de reprezentare a intereselor specifice ale romanilor. Singurul deputat roman din Harghita, Mircea Dusa, a declarat ca a venit vremea ca romanii din cele doua judete sa-si ia soarta in miini. "O meteahna a romanilor este aceea de a se plinge, si daca nu trecem la actiuni practice, vom constata ca am constituit un organism care nu are nici o eficienta pentru noi", a spus deputatul de Harghita.

Presedintele de onoare al noului organism infiintat, episcopul Ioan Selejan, a declarat ca forumul nu se doreste a fi o notiune abstracta, in conditiile in care numarul membrilor este de citeva mii. "Sintem o voce si trebuie sa aducem unitatea in diversitatea ideilor noastre", a concluzionat PS Ioan Selejan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.