Potrivit Departamentului de Stat al SUA, traficul de fiinte umane si coruptia ramin doua plagi pe obrazul Romaniei. Insa fata de anii precedenti, 2004 a adus instrumentele necesare extirparii celor doua fenomene.

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a facut public cel de-al cincilea raport anual al Departamentului de Stat privind traficul de fiinte umane, se mentioneaza intr-un buletin informativ transmis de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Ca si in raportul precedent, Romania este plasata in esalonul secund privind pasii facuti pentru stoparea acestui fenomen.

Potrivit documentului, Romania este tara-sursa si de tranzit pentru traficul de fiinte umane, in scopuri de exploatare sexuala, munca fortata si cersetorie organizata, catre tarile balcanice si statele membre ale Uniunii Europene, in special Spania, Franta si Italia. De asemenea, exista in continuare ingrijorari referitoare la copiii strazii din Romania si la vulnerabilitatea acestora in ceea ce priveste exploatarea si traficul de persoane.

Judecatori specializati

Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului cu fiinte umane, se mai arata in raport, insa se fac eforturi in acest sens. Astfel, s-au construit adaposturi pentru victimele traficului, s-au formulat proiecte de legi privind condamnarea traficantilor si a propagarii coruptiei. In 2004 a crescut considerabil numarul condamnarilor pentru trafic de fiinte umane si s-a realizat o retea nationala de 52 de judecatori specializati in acest tip de cazuri. Romania a participat la operatiunile SECI impotriva traficului de fiinte umane, printre care Mirage 2004, si s-a alaturat Spaniei si Cehiei in diverse investigatii privind traficul de fiinte umane.

De asemenea, s-au depus eforturi pentru mediatizarea fenomenului. Politia Romana si o organizatie nonguvernamentala au realizat campania televizata "Fii atent la capcanele traficantilor". Tot din 2004, guvernul a inceput sa monitorizeze anunturile agentiilor de recrutare pentru a identifica ofertele inselatoare care ar putea conduce la trafic de fiinte umane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.