Declara in exclusivitate pentru Adevarul Doris Pack, presedinte al Comisiei pentru Europa de Sud-Est a Parlamentul European

- Este Romania pregatita pentru aderare?
- Sigur ca inca nu este pregatita. Noul guvern, chiar daca incearca sa recupereze tot ce ar fi trebuit sa faca si nu au facut guvernele anterioare, mai are doar putin timp la dispozitie sa puna in aplicare reformele necesare aderarii.

- Cat de realist este in cazul Romaniei termenul de aderare la UE 1 ianuarie 2007?
- Eu consider ca ar fi intelept ca in aceasta legislatura a Parlamentului European - care se incheie in 2009 - UE sa nu mai primeasca nici un membru. In primul rand trebuie "digerate" cele 10 state nou-venite, apoi trebuie sa ne asiguram ca procesul lor de integrare in Uniune, care continua si dupa aderare, a reusit. In acelasi timp trebuie sa avem grija ca temerile actuale ale cetatenilor europeni sa nu ia amploare. Vrem ca Romania si Bulgaria sa intre in Uniune, pentru ca ele sunt tari europene, dar nu la termenul stabilit, 2007. O amanare a aderarii ar fi atat in interesul UE, cat si in cel al Romaniei.
Spun asta gandindu-ma la cei care m-au ales, noi trebuie sa-i avem pe cetatenii nostri alaturi in acest proces de extindere.

- Francezii si olandezii au spus un "Nu" categoric Tratatului Constitutional al UE? Cum trebuie interpretat acest vot negativ?
- Raspunsul negativ dat Constitutiei de francezi si apoi de olandezi este un raspuns la o intrebare, pe care nimeni nu indrazneste sa o puna, si anume care sunt granitele Europei unite? Nu numai elita politica trebuie sa se obisnuiasca cu ideea unei Europe mai mari, ci si simplul cetatean. Daca in Germania s-ar organiza un referendum privind Constitutia, cu siguranta am avea parte de acelasi dezastru ca in Franta si Olanda.

- Guvernantii romani au afirmat ca rezultatul referendumurilor din Franta si Olanda nu influenteaza cu nimic aderarea Romaniei si Bulgariei.
- Asta este o prostie, eu stiu care este starea de spirit a oamenilor. Pentru lipsa locurilor de munca germanii dau vina pe polonezi. Chiar daca nu este asa, o aderare a Romaniei si Bulgariei ar amplifica aceasta stare de spirit.

- Ce credeti ca va arata Raportul de tara din octombrie in cazul Romaniei?
- Ultima data a fost atat de rau si totusi s-a hotarat ca Romania va adera. Acum va arata mai bine si toti vor spune ca Romania a facut progrese in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei.

- Care sunt temerile europenilor legate de extindere?
- Europenilor le este frica de o extindere necontrolata a UE, aici fiind vizata in principal Turcia. "Pana unde o sa ne extindem, pana in Ucraina, Azerbaidjan?!" Asa ceva e inacceptabil, UE nu reprezinta decat o parte din Europa. Nu am fi pierdut referendumurile din Franta si Olanda daca Uniunea si-ar fi delimitat clar granitele. Dar se pare ca definirea granitelor UE este un subiect tabu.

- Exista si temeri legate de o migratie a fortei de munca dinspre est spre vest?
- Da, cu siguranta. Dar, spre exemplu, fara polonezi si unguri noi, in Germania, nu am putea cultiva nici sparanghel, nici capsuni, pentru ca la noi nu ar face nimeni munca asta. Si totusi lumea ii acuza ca ne fura locurile de munca. E clar ca aceste prejudecati se extind si asupra Romaniei si Bulgariei.

- Care sunt granitele pe care ar trebui sa le aiba UE?
- Actualele state ale UE plus Romania si Bulgaria, plus Balcanii de Vest. Cu asta punct. Mai mult nu reusim.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.