Ion Iliescu demisioneaza astazi din fruntea grupului senatorial al PSD si se gindeste chiar sa paraseasca acest partid. Fostul presedinte si-a argumentat intentia invocind „manevrele” de la Congresul in care a pierdut functia de sef al PSD, in favoarea lui Mircea Geoana. Prima aparitie publica a lui Ion Iliescu de dupa interventia chirurgicala de dilatare a vaselor coronariene a fost un prilej pentru fostul presedinte sa dea citeva detalii despre cum va arata relatia sa cu PSD.

Iesirea la rampa a lui Iliescu a avut loc cu prilejul lansarii cartii "Cultura romaneasca si identitatea europeana", in foaierul Teatrului de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti. "In 2002 am spus ca toata viata mea am fost legat de politica si ca un om politic iese din politica doar atunci cind paraseste aceasta viata. Tot atunci am spus ca, dupa ce imi termin mandatul de presedinte, nu vreau sa am functii executive nici in stat si nici in partid. Imi pare rau ca am revenit asupra acestei decizii, la solicitarea Congresului PSD din august 2004 cind am fost invitat sa candidez la Senat pe listele partidului si sa revin in fruntea PSD. Imi pare rau ca am acceptat, pentru ca am intimpinat un tratament necolegial, incorect si necinstit. Eu nu aveam nevoie de competitie, eu nu veneam sa ma lupt pentru o functie in acest partid. Veneam pentru ca partidul simtea nevoia unui sprijin. Si am facut-o cu toata daruirea. Toate miscarile din pregatirea Congresului m-au dezgustat. Cei care au apelat la la astfel de manevre nu mai pot fi parteneri politici pentru mine", a spus Iliescu, nominalizindu-l pe secretarul general al PSD, Miron Mitrea, care a inclinat balanta in favoarea lui Mircea Geoana.

Apoi, fostul presedinte a spus ca nu vrea sa fie "un fel de "Gica contra in partid". "Poate ca prezenta mea nu mai este utila. Foarte bine. Nu vreau sa fiu un factor de frina. Poate deranjez. Nu vreau sa-i impiedic in nici un fel", a spus Iliescu. El a explicat ca nu a parasit pina astazi PSD datorita apropiatilor sai din partid, prezenti la lansare.

In forma si cu chef de vorba

"Uita-te la el. Nici n-ai zice ca a fost operat la inima!", exclama un simpatizant al lui Ion Iliescu ce a venit ieri, in foaierul Teatrului de Opereta "Ion Dacian", pentru a participa la lansarea cartii fostului sef al statului.

Intr-adevar, la prima sa aparitie publica de dupa operatia de dilatare a vaselor inimii, Iliescu emana o energie debordanta. Dupa ce a coborit din luxosul BMW pus la dispozitie de SPP, fostul presedinte a afisat pe chip celebrul sau zimbet.

Fostul presedinte si-a demonstrat vigoarea in discursul de la lansarea cartii. Timp de aproape o ora, Iliescu a inceput sa vorbeasca despre Revolutie, a continuat cu alegerile din Duminica Orbului, cu Piata Universitatii, a trecut la schimbarile din administratie pe criterii politice, la inundatiile gestionate prost de actuala putere si a incheiat cu procesul de incalzire globala a planetei.

Vanghelie, in echipa de suporteri

Printre cei veniti in foaierul Teatrului de Opereta s-au numarat eternii fideli ai fostului presedinte: Sergiu Nicolaescu, Cico Dumitrescu, Victor Opaschi, Alexandru Mironov, Dan Mircea Popescu, Razvan Theodorescu, Ioan Talpes, Simona Miculescu, Adrian Paunescu, Serban Nicolae, Rodica Stanoiu, Gelu Voican Voiculescu, mai vechea cunostinta din zilele Revolutiei, si chiar Serban Mihailescu. PSD Bucuresti a fost reprezentat de o cohorta de lideri: Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu, Eugen Plesca, Aura Vasile, Nora Rebreanu, Rodica Nassar, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, impreuna cu sotia. La un moment dat, si-a facut aparitia un pesedist mai putin obisnuit cu evenimentele culturale, Marian Vanghelie, primarul sectorului 5. "Primarul care este" a recunoscut ca n-a citit cartea lui Iliescu.

Nastase si Geoana au lipsit de la apel

Miron Mitrea, secretar general al PSD, a fost singurul reprezentant al conducerii actuale a partidului prezent la lansarea cartii lui Iliescu. "Nu este un gest politic, ci unul personal. Am venit pentru Ion Iliescu, ca sa fiu cu dinsul astazi", a declarat el.

Impreuna cu sotia sa, Manuela, si unul dintre fiii sai, Mitrea a asteptat mai multe zeci de minute sa obtina un autograf de la Iliescu. Fostul presedinte l-a tratat insa cu raceala, amintindu-si probabil ca Mitrea a fost unul dintre "tradatorii" de la Congres, care au facut jocurile in favoarea lui Geoana.

Ceilalti lideri din conducerea centrala a PSD n-au venit. Mircea Geoana era plecat la Paris, prilej cu care s-a dus sa vada meciurile de tenis de la Roland Garros. Adrian Nastase era plecat in teritoriu. Cei doi l-au sunat insa pe Razvan Theodorescu si l-au rugat sa-i transmisa lui Ion Iliescu faptul ca le pare rau ca nu au ajuns.

Despartirea de PSD a inceput in 2004

Iulie 2004 - conducerea PSD este chemata "la raport" de Iliescu, nemultumit de rezultatul obtinut de PSD la locale. Fostul cancelar al lui Adrian Nastase, Alin Teodorescu, a povestit ca la intilnirea de la Cotroceni Iliescu l-a facut responsabil pe Nastase de esec si i-a cerut demisia.

August 2004 - Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat accepta in unanimitate propunerea lui Adrian Nastase ca Ion Iliescu sa fie invitat sa revina la conducerea partidului dupa terminarea mandatului de sef al statului si sa candideze pe listele pentru Senat ale PSD.

Ianuarie 2005 - dupa pierderea alegerilor, Nastase propune ca PSD sa fie condus de un tandem format din el si Iliescu. Ianuarie 2005 - Iliescu declara ca nu il intereseaza un tandem si nici sa fie presedinte onorific al PSD, adaugind ca se simte "ca la 45 de ani".

17 aprilie - Ioan Rus afirma, la Cluj, despre Iliescu: "Trebuie sa asteptam inca doi ani ca sa implineasca 47 de ani, sa-l schimbam, nu mai sint barbati in Romania?"

21 aprilie - momentul de ruptura evidenta. La Congresul in urma caruia presedinte al PSD a fost ales Mircea Geoana, Iliescu rabufneste: "Nu as dori sa-mi para rau ca am venit la aceasta competitie si sa rezulte ceea ce nu va folosi partidului".
3 iunie - la Consiliul National al PSD, Iliescu afirma: "Problema nu este daca eu doresc vreo functie in partid, ci daca mai ramin in partid".

Cum ar putea arata partidul lui Iliescu?

Fostul presedinte Ion Iliescu a confirmat ca analizeaza posibilitatea crearii unui partid de sorginte socialista. Intrebat despre acest lucru, lui Iliescu i-a scapat porumbelul: "Sint chestiuni care se discuta". Una dintre variante este plecarea lui Iliescu si a apropiatilor sai la Partidul Alianta Socialista, condus de Constantin Rotaru, formatiune deja creata, care ar scuti "aripa Iliescu" de bataile de cap legate de stringerea de semnaturi, inscrierea la tribunal si achizitionarea de sedii.

O a doua solutie este inscrierea in Partidul Forta Democrata al lui Petre Roman, idee agreata de Ion Iliescu, dar nu si de unii dintre apropiatii sai. Exista si varianta, mai putin probabila dupa ultimele declaratii ale lui Iliescu, a crearii unei platforme socialiste in interiorul PSD.

La prima strigare, PSD pare indiferent

Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a transmis simbata, de la Paris, lui Iliescu ca respecta "deciziile pe care domnia sa le ia". "Afirmatiile sint in linia declaratiilor pe care le-a avut de la Congres incoace, iar hotarirea de a demisiona din functia de presedinte al grupului de la Senat vine in linia anuntului ca nu mai doreste nici o functie executiva", a spus Geoana. El a adaugat ca il va invita saptamina viitoare pe Ion Iliescu "la o discutie mai ampla cu privire la relatiile dintre domnia sa si conducerea partidului, precum si intre domnia sa si partid". Presedintele executiv Adrian Nastase si vicepresedintele Ioan Rus au refuzat, in schimb, orice comentariu cu privire la declaratiile lui Iliescu.

Octav Cozmanca ne-a spus ca doreste si el sa se intilneasca foarte curind cu Iliescu. Intrebat daca il va urma pe acesta in cazul in care va parasi partidul, Cozmanca a spus: "Ceva voi face, in mod sigur nu pot sa ramin indiferent. Dar acum in nici un caz". Alti membri ai PSD apropiati cindva de Iliescu s-au aratat insa si mai putini dornici sa-l sustina intr-un nou proiect politic. "Nu spun nimic ferm, dar inclin sa ramin in PSD", ne-a declarat Corina Cretu. "Nu plec din partid", a spus si Adrian Paunescu. In ultimele zile, si alti fosti fideli ai lui Iliescu s-au aratat la fel de retinuti in a-l urma: Antonie Iorgovan, Ion Solcanu sau Nicolae Vacaroiu.

La a doua strigare, Nastase face glumite

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a reactionat totusi ieri la avertismentul lui Ion Iliescu, iesind la rampa cu trei mesaje. In prima faza, Nastase i-a acuzat pe apropiatii lui Iliescu ca fac presiuni asupra acestuia "pentru a-l orienta catre o solutie sau alta". "Sint oameni in jurul lui Ion Iliescu care-i dau anumite proiecte, care-i transmit anumite citate din conferintele de presa ale partidului, ca Nastase a zis nu stiu ce, ca Geoana a facut nu stiu ce, ca altii l-au criticat. E incorect. Nu e bine pentru starea de sanatate a domnului Iliescu". Al doilea mesaj a fost acela ca fostul presedinte trebuie sa respecte decizia Congresului.

"Cea mai buna dovada de democratie este sa respectam aceasta decizie. E normal sa luam acest rezultat asa cum e si sa mergem mai departe, cu spirit olimpic. Sper ca perioada de vara sa fie o perioada de reflectie, sa analizam lucrurile la rece." Ultimul mesaj transmis ieri de Nastase a fost ca nu doreste ca Iliescu sa plece din partid "pentru ca o eventuala plecare ar da un semnal negativ". "Nu stiu precis citi i se vor alatura domnului Iliescu, desi am o anumita banuiala", a spus Nastase. El a sustinut insa ca nu se simte responsabil de atitudinea lui Iliescu fata de partid. "Eu nu fac jocuri de culise si probabil ca acesta este punctul meu slab. Eu spun raspicat ce am de spus. Nu ma duc sa iau autografe din cind in cind penru a arata ca eu sint bun si altii sint rai", a afirmat Nastase.

De la "criptocomunism" la "capitalismul de cumetrie"

Ion Iliescu este ultimul "supravietuitor" in prim-planul politicii generatiei FDSN, partid creat sub comanda sa in 1992, dupa marea schisma a FSN-ului. Desi nu a fost niciodata formal presedintele acestei formatiuni, FDSN a reprezentat vehiculul care l-a sustinut pe Iliescu pentru a cistiga presedintia Romaniei in 1992. Primul presedinte al FDSN a fost Oliviu Gherman, aflat in prezent in "repaus" dupa ce, pina de curind, a fost ambasador la Paris. Secretarul general al FDSN, Alexandru Lapusanu, a fost pina anul trecut deputat PSD. Dintre cei patru vicepresedinti, doar doi - Doru Ioan Taracila si Ion Solcanu - se mai afla in parlament. Ceilalti doi erau Vasile Vacaru (decedat) si Florica Dumitrescu, iesita din politica.

Singura legatura dintre FDSN-ul de atunci si conducerea PSD de astazi este Adrian Nastase, care la aproape doi ani dupa constituirea Frontului a fost ales presedinte executiv al acestuia, aceeasi functie pe care o ocupa astazi in PSD. Ceilalti lideri ai social-democratilor din prezent pot fi trecuti mai degraba in categoria "capitalisti de cumetrie", decit a "criptocomunistilor" - eticheta care a fost lipita de multe ori conducerii FDSN. Reprezentantii de azi ai PSD, precum secretarul general Miron Mitrea sau vicepresedintii Ioan Rus, Dan Nica sau Ioan Mircea Pascu sint politicieni cu averi impresionante, insa controversati cu privire la modul in care si-au desfasurat afacerile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.