Alianta a transmis conducerii CNA o scrisoare deschisa

Alianta PNL-PD a adresat ieri o scrisoare deschisa conducerii Consiliului National al Audiovizualului prin care subliniaza ca institutia "are obligatia de a verifica asupra dezechilibrelor grave in modul de prezentare a scenei politice romanesti si sa aplice postului public de televiziune sanctiunile care se impun". Alianta solicita si Societatii Romane de Televiziune sa respecte legea, dreptul cetatenilor de a fi informati, precum si dreptul partidelor politice de a avea acces, conform legii, la postul public de televiziune. "In consecinta, dle Presedinte, va rugam sa considerati aceasta scrisoare drept o sesizare oficiala cu privire la incalcarea prevederilor Legii audiovizualului si sa analizati in cadrul CNA situatia semnalata de dl. Alexandru Costache. Precizez, totodata, faptul ca voi solicita declansarea unei anchete parlamentare cu privire la modul in care SRTV isi indeplineste obligatiile care ii revin prin lege privitoare la asigurarea echidistantei si a neutralitatii politice", se arata in documentul semnat de Mona Musca, membru in Consiliul National de Coordonare al Aliantei D. A. PNL-PD.

Mona Musca reclama presiunea PSD

In scrisoare Mona Musca mentioneaza: "In nenumarate randuri, v-am adus in atentie activitatea partinitoare si modul defectuos prin care televiziunea publica prezinta, pe banii contribuabililor, realitatea vietii politice din Romania. Acum, aceste practici ale SRTV au fost confirmate de marturiile reporterului Alexandru Costache. Jurnalistii televiziunii publice nu mai pot rezista presiunilor politice exercitate de PSD, cenzurii impuse de partidul-stat. Dovezile enumerate, inca o data, de reporterul TVR nu ne sunt straine nici noua, ca formatiune politica aflata in opozitie, si nici dumneavoastra, ca institutie ce ar fi trebuit sa fie "garant al interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale". Liderul liberal subliniaza ca "este foarte posibil ca, prin aceleasi metode folosite si pana acum, partidul de guvernamant sa reuseasca sa ingroape revolta unor jurnalisti din cadrul TVR. Acest lucru nu va absolvi, insa, Consiliul National al Audiovizualului de vina de a nu fi intervenit atunci cand litera si spiritul legii au fost incalcate", se arata in document.

Mona Musca face referire si la articolele din Constitutie care sunt astfel incalcate de PSD: "Este vorba de prevederile articolului 31, cu precadere alin. (1) "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.", alin. (4) "Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice", si alin. (5) "Serviciile publice de radio si de televiziune sunt autonome. Ele trebuie sa garanteze grupurilor sociale si politice importante exercitarea dreptului la antena"".

DA il sustine pe reporter

Alianta DA PNL-PD isi exprima sustinerea fata de reporterul TVR Alexandru Costache, "care a avut curajul de a denunta public presiunile la care sunt supusi jurnalistii postului public de televiziune ca urmare a subordonarii acestuia de catre actuala putere", a declarat ieri Calin Popescu Tariceanu, co-presedinte al Aliantei D.A. PNL-PD. "Asa cum au aratat si stenogramele sedintelor de taina ale partidului de guvernamant, publicate recent in cotidianele centrale, actuala putere a creat un adevarat mecanism de subordonare a presei independente, incepand cu presiunile impuse asupra televiziunii publice, pana la transformarea contractelor publicitare in instrumente de constrangere asupra institutiilor de presa", se arata intr-un comunicat de presa difuzat ieri de PNL-PD. In comunicat Tariceanu sustine ca "actuala putere, cu complicitatea vinovata a conducerii a Societatii Romane de Televiziune, a reusit sa transforme TVR in cel mai fidel mijloc de propaganda al PSD". "Vom acorda sprijinul nostru tuturor jurnalistilor care vor refuza compromisul la care ii indeamna PSD, denuntand presiunile la care sunt supusi, in mod constant si obsesiv, de catre actuala putere", se precizeaza in comunicat


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.