In cadrul primei intalniri oficiale de dupa alegerile din 28 noiembrie, liderii PSD, PUR si UDMR s-au pus de acord, ieri, in privinta colaborarii pe plan parlamentar, urmand ca dupa turul al doilea al prezidentialelor sa inceapa negocierile pentru functii in viitorul guvern. Potrivit unor surse PSD, atat umanistii, cat si udemeristii au venit in fata lui Adrian Nastase cu o lista impresionanta de pretentii, ei cerand portofoliul a cinci, respectiv opt ministere, printre care cel al Economiei, Transporturilor, Agriculturii, Justitiei, Administratiei. Liderul pesedist a negat insa ca ar fi dezbatut cu reprezentantii PUR si UDMR problema algoritmului si a impartirii de portofolii, sustinand ca s-a discutat doar despre elaborarea programului de guvernare.

Uniunea PSD+PUR si UDMR au decis, ieri, ca in aceasta saptamana echipele tehnice desemnate de cele trei formatiuni sa inceapa elaborarea programului de guvernare, urmand ca dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale sa se stabileasca structura guvernului. Atat umanistii, cat si udemeristii au venit in fata liderului PSD, Adrian Nastase, cu o lista impresionanta de pretentii, ei cerand portofoliul a patru, respectiv opt ministere.

Liderii PSD, PUR si UDMR au avut, ieri, prima intalnire oficiala dupa alegerile din 28 noiembrie in vederea realizarii unei colaborari pe plan parlamentar, dar si a negocierii de functii in viitorul guvern.

Majoritate parlamentara

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat imediat dupa discutii ca s-a ajuns la concluzia ca majoritatea parlamentara poate fi formata si ca aceasta este capabila sa acorde un vot de incredere unui guvern pe care il vor analiza impreuna. Desi de cateva zile, varfurile pesediste fac calcule in privinta realizarii structurii executivului in functie de doleantele umanistilor si udemeristilor, asteptand aceasta prima intalnire, Nastase a afirmat, ieri, cu seninatate, ca nu a fost dezbatuta problema algoritmului si a impartirii de portofolii. El a sustinut in schimb ca s-a discutat despre elaborarea programului de guvernare.

UDMR a cerut opt ministere, iar PUR, patru

Surse din formatiunea condusa de Adrian Nastase ne-au marturisit insa ca subiectul a fost serios dezbatut. Udemeristii au pus pe masa pesedistilor o lista cu un numar de nu mai putin de opt ministere pe care ar dori sa le conduca. De altfel, Marko Bela a declarat dupa intalnire ca formatiunea pe care o conduce doreste sa aiba o prezenta "corespunzatoare" in guvern si sa se implice nu numai in domeniile legate de identitatea minoritatilor, ci si in domenii de interes general, cum ar fi economie, infrastructura, integrare europeana. Marko Bela a punctat la un moment dat, afirmand ca UDMR ar dori sa detina portofoliile de la Ministerul Agriculturii, al Administratiei, fara a se ocupa insa si de Interne, precum si al Justitiei. El a spus ca UDMR pare a fi interesata totodata de unele posturi de secretar de stat la ministerele Tineretului, Culturii, Comunicatiilor. Potrivit surselor din PSD, umanistii au cerut patru ministere pentru a putea capata in final macar trei. PUR are insa pretentii foarte ridicate avand in vedere ca doreste sa "ocupe" ministerele patronate de capii cei mai importanti ai PSD. Este vorba despre Ministerul Economiei, al lui Dan Ioan Popescu, al Transporturilor si Locuintei, condus de Miron Mitrea. De asemenea, umanistii mai tintesc Ministerul Justitiei si pe cel al Agriculturii.

Vicepremieri din toate partidele

O alta problema care a fost indelung dezbatuta a fost cea a vicepremierilor.

Liderii politici au discutat daca acestia sa detina in acelasi timp portofoliul vreunui minister sau sa aiba functia de coordonare politica a mai multor ministere, nefiind inca luata o decizie in acest sens.

Dupa intalnire, Adrian Nastase a afirmat ca nivelul de reprezentare a guvernului prin vicepremieri este "absolut necesar". In opinia sa, fiecare dintre cele trei partide - PSD, PUR si UDMR - trebuie sa aiba un reprezentant in acest caz pentru a exista o concertare a eforturilor la nivelul executivului, si nu din afara lui. La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a subliniat ca daca se creeaza functii de vicepremier in viitorul guvern, Uniunea este interesata de un asemenea post. "Daca se formeaza o asemenea structura politica, bineinteles ca si UDMR trebuie sa fie prezenta", a declarat Marko Bela. El a adaugat ca Uniunea isi va asuma in mod direct participarea la guvernare. De asemenea, presedintele UDMR a declarat in privinta descentralizarii ca aceasta trebuie continuata si chiar accelerata. In alta ordine de idei, Marko Bela a apreciat, referindu-se la posturile de prefecti cerute de formatiunea sa, ca "o coalitie trebuie sa functioneze nu numai la nivel national, ci si la nivel local".

Guvern pana la 30 decembrie

De asemenea, liderul pesedist Adrian Nastase a precizat ca noul guvern ar putea fi numit pana la 30 decembrie, aratand ca viitorul prim-ministru va fi numit de viitorul presedinte al Romaniei. In acelasi timp, Marko Bela a anuntat ca va recomanda electoratului UDMR sa voteze cu Adrian Nastase in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. In ceea ce-l priveste pe Mircea Geoana, premierul desemnat al Uniunii Nationale PSD+PUR, acesta a mentionat ca viitoarea structura a guvernului va fi stabilita dupa ce va fi decis programul de guvernare si ca aceasta nu va fi "nici dilatata, nici diluata", ci va conta eficacitatea. "Nu vom largi patul lui Procust doar pentru placerea unor negocieri intre noi", a adaugat Geoana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.