Reuniunea de la Bucuresti a popularilor europeni a aratat ca influentul curent din cadrul Uniunii Europene este gata in orice moment sa primeasca Partidul Democrat in sanul sau, a aratat o reticenta in privinta includerii Partidului Conservator (PUR), dar in acelasi timp a consfintit semnalele de pana acum trimise de diferitii populari europeni - venirea in grupul popular implica o selectie. Popularii europeni au spus-o pe cele mai diferite tonuri si voci - nu sunt acceptati coruptii, fostii comunisti si fostii securisti.

PPE s-a declarat inca deschis spre alte colaborari, insa se pare ca grupul si-a facut cel putin o opinie preliminara asupra candidaturilor romanesti deja anuntate. In discursul final al intalnirii popularilor europeni, Hans-Gert Poettering, liderul parlamentar al PPE, a catalogat fiecare partid, lasand sa se inteleaga o ierarhizare a intrarilor in familia europeana.

Astfel, liderul popular a asigurat ca eforturile PPCD sunt apreciate de formatiunea sa: "Suntem de parere ca toate eforturile lor merg in sensul principiilor noastre", dar a confirmat ca nu este cazul ca PPCD sa joace rolul decisiv intr-o constructie populara comuna a partidelor romanesti. PPCD si UDMR se vor bucura in continuare de rolul de consultant al popularilor in privinta posibililor membri.

Cu toate acestea, liderii crestin-democrati s-au declarat satisfacuti de mesajul primit: Serban Bubenek, prim vice-presedintele formatiunii, ne-a declarat ca "S-a subliniat foarte clar ca PPCD ramane un partener privilegiat in Romania" si s-a aratat optimist ca partidul sau va deveni unul dintre pilonii noii constructii de sorginte populara. Referitor la conservatori, partidul lor a fost amintit doar in treacat, si doar alaturi de PD, ceea ce semnaleaza faptul ca PPE plaseaza deja intr-un esalon secundar aceasta candidatura. Cu toate acestea, adeziunea PC este inca posibila, cel putin formal.

In ceea ce priveste PD, popularii asteapta rezultatul congresului lor, dar semnalele date acestui partid sunt incurajatoare. Lideri crestin-democrati au recunoscut ca este de asteptat ca PD sa fie favorizat in aceasta cursa nu numai prin puterea sa electorala, ci si datorita faptului ca a castigat puterea prin doua elemente foarte importante pentru popularii europeni: discursul politic despre justitie si eradicarea coruptiei si faptul ca a luptat impotriva PSD.

De altfel, pe parcursul reuniunii, in discutiile informale cu politicienii europeni, a reiesit faptul ca, desi istoricul Partidului Democrat - cel putin prin atitudinea fata de PNTCD in perioada in care au fost aliati la guvernare - nu-l recomanda pentru o primire calduroasa, lucrurile sunt vazute altfel acum. Mai precis, plasarea PD in permanenta ca fiind in Opozitie fata de PSD, amendand devierile nedemocratice ale partidului pe vremea cand era condus de Iliescu si Nastase, reprezinta un atu mai important pentru popularii europeni.

La sfarsitul intrunirii, Poettering a indemnat cele patru partide sa colaboreze si prin aceasta "sa contribuie la configuratia democrata a Romaniei pe baza unor obiective comune."

Desi nu si-a exprimat parerea despre vreo structura comuna care sa includa toate aceste formatiuni, Poettering le-a recomandat sa participe pe liste comune in alegeri. Liderul european nu a detaliat despre ce tip de alegeri este vorba, insa surse din PPCD afirma ca PPE ar dori ca pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2007, alegeri care se vor tine si in Romania, aceste formatiuni sa candideze impreuna.

PPCD nu exclude posibilitatea unor colaborari de acest tip, insa liderul maghiarilor Marko Bela nu agreaza participarea pe liste comune, nici acum, nici in viitor.

De asemenea, in timpul discutiilor a reiesit ca politicienii europeni, mai cu seama crestin-democratii germani, sunt preocupati, intr-o masura considerabila, de trecutul si atitudinea oamenilor care fac parte din partidele romanesti care doresc sa se afilieze la PPE.

Astfel, in mai multe randuri a revenit in discutie temerea popularilor din Europa ca, prin primirea de noi membri din Romania, ar fi posibil ca in familia europeana sa patrunda si fosti comunisti, fosti securisti, oameni care sunt banuiti ca au facut averi pe cai corupte.

Invataturile lui Poettering

"Sfatul nostru este ca toate partidele rom?nesti care doresc afilierea la PPE sa colaboreze pe plan politic cu cele deja asociate si, ca o consecinta logica, sa intre in alegeri pe liste comune"


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.