Ion Solcanu si alti fideli de odinioara ii spun pas lui Iliescu. Ii ramin lansarile de carte

Daca va pleca din PSD, Ion Iliescu va trebui sa se descurce fara o buna parte din "anturajul" sau din ultimii 15 ani. In loc sa-si lanseze viitorul partid, Ion Iliescu trebuie sa se multumeasca, pina una-alta, cu o lansare de carte.

Multi dintre cei care au fost etichetati drept "iliescieni" cu greutate spun acum ca nici nu-si pun problema sa-l urmeze pe fostul presedinte al Romaniei intr-o nou partid. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ne-a transmis, prin intermediul purtatorului sau de cuvint, ca "in nici un caz" nu va parasi PSD, chiar daca Iliescu va face acest pas.

Senatorul Ion Solcanu ne-a declarat si el, ieri, ca ramine neconditionat membru al partidului condus acum de Mircea Geoana. "Plec din PSD doar daca isi face Dumnezeu partid. Si, din cite stiu, nu-si face", a precizat Solcanu. De altfel, el a tinut ieri sa dea un mesaj de unitate, convocind o reuniune cu toti parlamentarii ieseni. Dupa ce i-a criticat pe "dezertorii" Neculai Apostol si Traian Dobre, Solcanu a indicat si jumatatea plina a paharului: "Exista si o parte buna: acum avem o echipa coerenta si unita".

Ion Solcanu a insistat ca ramine si vicepresedinte al grupului parlamentar al PSD din Senat, indiferent de hotarirea pe care o va lua Iliescu. Senatorul Antonie Iorgovan, un alt reprezentant, de-a lungul vremii, al aripii Iliescu, refuza, la rindul sau, sa-si puna problema de a-l insoti: "Eu cred ca, daca pleaca din PSD, Ion Iliescu face o mare greseala. Ar trebui sa accepte rezultatul Congresului. Oricum, si el a facut destule greseli: gratierea lui Cozma, discursul de la Congres... Eu am fost alaturi de el 15 ani, l-am aparat in multe procese, dar cred ca daca ar pleca din partid ar face o mare greseala", a spus Iorgovan.

Dan Mircea Popescu, ales la Congres presedinte al Consiliului National al PSD, nu se arata nici el dispus sa renunte la aceasta functie de dragul lui Iliescu: "Sint membru al PSD, sint presedinte al Consiliului National, deci nu plec".

Limba de lemn la Tirgul de carte

Consilierii lui Ion Iliescu sa traiasca! Lor trebuie sa le multumeasca fostul sef al statului ca astazi poate sa-si lanseze, la Bookarest, a t-spea carte. Sub titlul pompos "Cultura romaneasca si identitate europeana" se ascunde un amestec bizar de banale discursuri oficiale, rostite pe vremea cit a stat la Cotroceni.

Pentru filologi, ar putea fi un bun material de studiu despre supravietuirea si desavirsirea limbii de lemn. Ce spun textele despre adevaratul Ion Iliescu? Mai nimic. Deschid la intimplare. Pagina 137: "Sire, imi face o deosebita placere sa va salut astazi, aici, pe Dumneavoastra si pe membrii familiei regale, si sa va adresez, in numele poporului roman si al meu perosnal, urarea "La multi ani"." Lipsesc, evident, episoadele umilirii fostului suveran, sub acelasi Ion Iliescu, la inceputul anilor '90. De fapt, lipseste cartea paralela.

Dar, chiar si din plictisitoarele cuvintari oficiale, aflam, citind printre rinduri, cite ceva despre Ion Iliescu. Despre reflexul sau nationalist-eroizant de a privi istoria (discursurile "Viu si sfint in sufletul neamului", "Stefan cel Mare, simbol al unitatii natiunii", "Dirzenia lui Iancu") sau despre stradaniile sale de pe final de mandat, putin cam cinice, de "reconciliere" cu trecutul (discursurile "Sighetul memoriei tragice", "Europa Libera, o ferastra catre lume").

Ultima carte a lui Ion Iliescu vrea sa ne arate "un mare om", "un spirit universal". Cel mai bine o spune insa Razvan Theodorescu, in prefata, cu nebanuite resurse de magulire: "Acest inginer hidroenergetician, devenit om politic de prima marime, stie uimitor de multe despre domenii variate ale naturii si ale spiritului, are lecturi intinse si solide, din tinerete inca...".

Fiind o carte de discursuri publice, Iliescu ar fi iesit poate ceva mai ieftin daca-si lansa un CD sau o colectie de MP3-uri.

Sponsor sponsorizat de SOV

Fundatia Romana pentru Republica si Democratie (FRRD), a suportat cheltuielile de aparitie a cartii "Cultura romaneasca si identitatea europeana". Aceeasi fundatie s-a implicat in stringerea de fonduri pentru campania electorala prezidentiala a lui Ion Iliescu din anul 2000.

Presa a dezvaluit ca, pe 23 februarie 2000, Sorin Ovidiu Vintu a virat in conturile FRRD, prin transferuri succesive, 300 de milioane de lei. La acea vreme, presedinte al fundatiei era chiar Ion Iliescu. Fostul sef de stat a recunoscut atunci ca FRRD a primit sponsorizarea, dar a apreciat ca nu este nimic grav, intrucit structurile societatii civile "exista prin diverse forme de sponsorizare".

El nu s-a aratat prea interesat de provenienta banilor, chiar daca finantator era Sorin Ovidiu Vintu. "Aceasta e treaba fiecaruia in parte. Sponsorii raspund de ceea ce fac ei, dar sponsorizarea nu are nici o legatura cu legalitatea sau nelegalitatea unor activitati ale unora sau altora dintre agentii economici".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.