Peste 5.000 de protestatari din sanatate si din agricultura au marsaluit ieri prin Bucuresti, criticand in termeni duri actuala guvernare. Sanitarii au cerut fonduri mai mari pentru sistemul sanitar, iar agricultorii au acuzat incoerenta politicilor agricole si incapacitatea elaborarii unor legi coerente in domeniu. "Cinteza nu mai canta, asteptam demisia". Cu aceasta scandare angajatii din sistemul sanitar au inceput actiunea de protest ieri, la ora 11.00, in Piata Revolutiei. Cei 4.000 de sindicalisti au fluierat la unison actuala conducere a Ministerului Sanatatii pe ritmul ultimelor hituri internationale.

Manifestantii, in frunte cu mai-marii Sanitas, au promis ca, in cazul in care revendicarile lor nu vor fi solutionate, vor intra in greva generala. Acest lucru se va putea intampla cel mai devreme in jurul datei de 20 iunie, cand se va intruni consiliul national al sindicatului. Pe tot drumul intre Ministerul Sanatatii si Guvern, protestatarii l-au apostrofot pe ministrul Sanatatii, strigand "Rusine pasarica nevinovata".
Federatia Sanitas cere plata integrala a salariilor si a sporurilor specifice, potrivit legii si contractului colectiv de munca la nivel de ramura, acordarea a 20 de tichete de masa lunar pentru fiecare salariat, pe intreg parcursul lui 2005, dar si adoptarea Regulamentului de sporuri prevazut in Ordonanta de Urgenta nr. 115/2004.

Sindicalistii mai cer acordarea celui de-al 13-lea salariu, protectia locurilor de munca si renuntarea la disponibilizari de personal. De partea cealalta, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a precizat ca protestul cadrelor medii este consecinta promisiunilor financiare fara acoperire facute de fosta guvernare.

Insamantari pe Calea Victoriei

In timp ce sanitarii porneau spre Guvern, prin Piata Victoriei treceau peste o mie de fermieri si de angajati ai unor societati agricole care mergeau spre Ministerul Agriculturii. Ei au fost insotiti de utilaje agricole si au intentionat sa descarce graul din cateva remorci in fata Guvernului, dar cand au trecut prin Piata Victoriei au aruncat doar cateva maini de boabe. "Poate daca faceam insamantarile aici o sa-si dea seama si alesii nostri ca nu mai avem ce pamant sa cultivam, pentru ca l-au dat pe tot la miliardarii de carton", ne-a declarat un participant la mars.

Prin mitingul de ieri agricultorii au protestat fata de scoaterea a 60.000 de tone de grau din rezervele statului, desi pe stocurile producatorilor agricoli existau suficiente cantitati pentru a acoperi necesarul pietei. Manifestantii au spus ca intrarea pe piata a acestei cantitati de grau a avut efecte nefaste asupra producatorilor, respectiv reducerea pretului graului si inregistrarea de pierderi financiare. Ei au criticat si acordarea rentei viagere persoanelor de peste 60 de ani proprietare ale unor terenuri agricole, dar in incapacitate sa le munceasca, despre care au spus ca este foarte mica.

"Renta este un mecanism bun ca principiu, insa suma platita de stat trebuie sa fie cu mult mai mare", a declarat liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, prezent la actiunea agricultorilor. El a apreciat ca incoerenta politicilor in agricultura ii tine deoparte pe potentialii investitori in acest sector.
"Dezastrul din agricultura nu are cum sa fie trecut cu vederea in raportul de tara intocmit de Comisia Europeana pentru 2006. Ramanerea in urma la acest capitol inseamna o intarziere a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si nerespectarea termenului 2007", a adaugat el.

Revendicari

Sindicalistii solicita elaborarea unei legi de creditare a fermierilor pentru retehnologizare, dar si reducerea TVA la 9 la suta pentru produse cum ar fi lapte, carne, ulei, oua si paine. Membrii Agrostar mai cer si reducerea la jumatate a accizei la motorina.
"In cazul in care nu vor incepe discutii cu sindicatele, protestele se vor radicaliza. Vor fi blocate punctele vamale pe unde intra produse agricole in tara, iar producatorii de cereale vor depozita stocurile pe drumurile nationale", a precizat liderul Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae.

Sindicatul Sanitas Buzau, evacuat in lipsa

Directorul Spitalului Judetean Buzau a dispus ieri evacuarea fortata a biroului in care isi desfasoara activitatea sindicatul Sanitas, chiar in momentul in care membrii acestuia erau plecati la mitingul de la Bucuresti. Directorul spitalului, Musat Dobos, a precizat ca decizia a fost luata ca urmare a reorganizarii circuitului medical impusa de o serie de finantatori ai unitatii spitalicesti. Trebuie spus ca spatiul folosit de Sanitas pana acum se afla pe un hol de evacuare a deseurilor si cadavrelor.

Noua locatie este ceva mai departe de spital, in vecinatatea morgii, intr-o incapere neiluminata, in care tavanul sta sa cada. Vicepresedintele Sanitas, Adrian Barea, sustine ca sindicatul il va actiona in judecata pe directorul Spitalului Judetean pentru evacuare abuziva.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.